Tema Leka: Vulkanske fargerike opplevelser | Din Fritid
Tema Leka

Vulkanske fargerike opplevelser

På Leka kan du gå tørrskodd på gammel havbunn fra dyphavet og størknet mantel fra under jordskorpen. Egentlig skulle dette vært en usynlig del av det nordamerikanske kontinentet, men havnet i stedet på Leka, en øy helt nord i Trøndelag fylke.


Landskapet med fjell og hav følger deg hele veien på Leka.

Det høres kanskje sprøtt ut, og når man i tillegg vet at grunnen er dannet i jordas oldtid gjør det inntrykk på flere enn geologer. Nordvestsiden av øya er et spesielt vakkert skue med fargerike vulkanske fjellformasjoner. Det føles som å havne i kulissene til en western-film. Det er ikke uten grunn at Leka har blitt kåret til Norges geologiske nasjonalmonument, men det er mange flere grunner til å reise til den lille øya. Dette kan du lese mer om på de følgende sidene.

Det er ikke store øya vi snakker om: Leka har et areal på 110 kvadratkilometer. Desto mer eksotisk oppleves det når man kjører øya rundt på smale veier. Det er vestsiden, ut mot havet, som byr på de mest spektakulære naturopplevelsene.

Den smale veien som snirkler seg rundt sørspissen byr også på flotte steder. Og når du først er på Leka er det en selvfølge å kjøre en runde rundt hele øya. Vær klar over at Leka ikke byr på mange fricampmuligheter. Desto bedre er det at den godt tilrettelagte campingen har masse plass, både for vogn og bobil.


Dette kan kalles et rom med utsikt!

På besøk

Det er flotte sommerdager når Din Fritid besøker Leka. Vi er en familie på fire på tur, og som vanlig er entusiasmen størst i forsetet når vi tar inn over oss det unike landskapet.

Men det tar ikke lang tid før ungene våkner når de får høre om ørnerovet, og de begynner raskt å glede seg til grottevandring, snorkling i krystallklart vann - og ikke minst å spise ferske reker på kaia. Leka er så definitivt verdt et besøk!


Snorkling en fantastisk sommerdag på vakre Leka ga resultater.

FAKTA OM LEKA


Leka har i dag ørnerovet som motiv på sitt kommunevåpen.

Øykommunen Leka, Trøndelags nordligste kommune, har et svært variert landskap - fra skog og fjell til forblåste holmer og skjær. På grunn av den unike geologien har Leka blitt kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Liknende finnes kun noen få andre steder i verden (Kypros, Iran og California). På Leka har det bodd folk i mer enn 10.000 år, og Sagaøya, som den kalles, kan by på blant annet hulemalerier i Solsemhula, Norges største skipsgravhaug, Herlaugshaugen, og Skeisnesset kultursti. Kommunevåpenet symboliserer ørnerovet, som skjedde i 1932, og de ville, rødgule serpentinfjella på øyas ytterside, som gjør øya til et geologisk høydepunkt. Hovedleia langs norskekysten går gjennom Lekafjorden. Gutvik på fastlandssida er kjent for sine grotter, kystgranskogen i Sønndalslia og havaristedet til det franske kaperskipet ”L’Enfant de la Patrie”, som forliste i 1798. De viktigste næringsveiene på Leka er landbruk og fiskeoppdrett. Gode fiskemuligheter og særegen natur trekker årlig mange tilreisende hit. Øya har rundt 600 fastboende.

Ednys lefsebakeri


Velkommen til Ednys lefsebakeri!

Ednys lefsebakeri på Leka er verdt et stopp. Bakeriet, som også er hjemmet til Edny, ligger rett ved fergeleiet. Her kan du bunkre opp for rundturen på øya!

Som regel kan Edny tilby hjemmebakt brød, og flere lokale kunder foretrekker brødet hennes fremfor det du får i butikkene på øya. Og en trivelig prat med 78-åringen får du på kjøpet!

Vi er på besøk hos Edny, som forteller at hun begynte i yrket sent i livet. Til tross for at hun ble baker først som 50-åring, har hun likevel rukket å holde på i 20 år. Det er nå fire år siden datteren overtok firmaet. Likevel trives Edny fremdeles med å bake, og hun vil gjerne ha besøk av kunder når enn det måtte passe.

– Her er alle velkommen! Jeg har mye bakevarer på lur og vil spesielt anbefale lefsene, smiler den blide pensjonisten, som har åpent alle dager fra kl 8-22.


Edny har ikke så lang vei til jobben.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden