Historiske kunstverk
3. mai 1912 tok tre unge, lokale menn seg opp til en sprekk i fjellet på Leka. De hadde med seg tau, stige og lykter for å utforske hula som fantes der. Det de fant var mildt sagt oppsiktsvekkende: Noen titalls meter inn i Solsemhula var det malerier fra helt tilbake til steinalderen.
I dag tilbys det guidet tur til hula, som er en helt unik opplevelse. Vi har mange helleristninger i Norge, men svært få grottemalerier. I rundt 50 år var maleriene i Solsemhula de eneste kjente i Norge. Nå er det funnet malerier i ytterligere ti huler fra Leka og nordover til Lofoten. Kun to av disse er åpne for publikum: Solsem på Leka og Kollhellaren i Lofoten. Arkeologene mener det er grunn til å tro at det kan være de samme personene som har laget alle disse maleriene langs norskekysten.
Historien
På Leka er det funnet boplasser fra eldre steinalder i Vassdalin, Nessvasskleiva og Støypet. Vi snakker da om tidsrommet rundt 8000 f. Kr. Det er ikke mulig å slå fast alderen nøyaktig på hulemaleriene i Solsem, da malinga ikke inneholder noen organiske stoffer som kan dateres. Men mange av funnene på hulebunnen kan derimot tidfestes: Her var det mye bein fra fugl som havørn, hønsehauk, geirfugl og fisk, og de eldste er fra rundt 1700 f.Kr. Det var ingen fastboende i grotta – det var for kaldt og mørkt der til det. Sannsynligvis ble plassen brukt til ritualer, og maleriene har mye til felles med de som aboriginer og indianere hadde. Bildene viser blant annet hodeplagg av havørn, som man tror var en del av et overgangsritual og en manndomsprøve.
Besøket
Din Fritid var med på guidet tur, som arrangeres av Leka Opplevelser. Turen tar halvannen time, og anbefales – spesielt siden du ikke slipper inn i hula uten guide. Hulemalerier er en sjelden og svært sårbar bergkunst, og Solsemhula kan derfor kun besøkes i kontrollerte former sammen med guide.
Vær klar over at det er litt ulendt terreng opp til inngangen, og at selve adkomsten også er litt kronglete. Dette er ikke en rute for bevegelseshemmede, men du trenger heller ikke å være i spesielt god form. Det var barn i alle aldre med på vår tur.
Også gulvet i hula er ulendt, men det er ironisk nok et resultat av forsøk på å finne spennende og interessante gjenstander i den perioden hvor hula først ble oppdaget. Da snudde både arkeologer og lokale bokstavelig talt hver stein i jakten på ”skatter”.