: Prioriterer ferie - året rundt | Din Fritid
Familien Contat-Thordén elsker å reise, og prioriterer det mer enn flott hus og fine biler. Foto: Tore Afdal

Prioriterer ferie - året rundt

– Vi elsker å reise og har gjort en del valg i livene våre hvor vi prioriterer tid sammen - fremfor penger. Det at vi ikke drukner i regninger gjør at vi med god planlegging kan reise bort i flere måneder om gangen, forteller familien.

Som navnet avslører er det en internasjonal familie Bobil & Caravan treffer i deres rekkehus utenfor Lillestrøm: Pappa Nicolas Contat-Thordén er franskfødt, mens mamma Charlotta Thordén kommer fra Sverige. Sammen har de barna Anouk på seks år og Elza på to år. Foreldrene møtte hverandre på ferie og siden Nicolas allerede hadde slått seg til ro i Norge, ble Skedsmokorset deres nye felles hjem.

Prioriterer ferie

De tenker langsiktig når de planlegger tid og pengebruk, kan paret fortelle. All skoleferie er ferietid for hele familien, for eksempel. Da går gjerne turen til familie i Sverige eller Frankrike. Men det er ikke nok for den eventyrlystne familien som hele tiden har lengre turer på ønskelisten. For rundt to år siden begynte ideen om å reise Europa rundt med bobil å konkretiseres. Nicolas er en grundig mann, og begynte med å finne ut av hvilken type bobil som egnet seg for familien på fire. Etter timer på nettet og besøk hos en lokal forhandler kom han frem til at alkove-bobil var typen de var ute etter. Sommeren 2013 test-leide de derfor bobil i en uke og kjørte rundt i Bordeaux og Baskerland. Familien trivdes med ferieformen og lærte mye om det praktiske rundt bobil. Ekteparet hadde valgt en bobil som var enkel å dele i to. Det gjorde det mulig å legge barna til vanlig tid, mens foreldrene kunne bruke resten av kvelden i sittegruppen til voksentid. Det er en god erfaring de gjerne vil dele med andre som har småbarn, og som vurderer de ulike bobiltypene. – Skal vi kjøpe bobil ønsker vi oss en alkovebil som enkelt kan deles i to på kveldstid. Vi gjorde en omfattende jobb i forkant, og valgte bevisst en bobil som ikke har L-sofa for eksempel, og det angret vi ikke på, forteller ekteparet.

Barna styrer mye

– Da vi kjørte på tur hadde vi en basisplan og et grovt tidsskjema. Men her var det flere uker med ”slakk”, som gjorde at vi kunne velge hvor vi ønsket å bruke mer tid, forteller de. Det betød at mye av turen var på barnas premisser, selv om det skal sies at vi har en langt mer laidback holdning nå - enn da vi reiste med vårt første barn. Den gang var vi på tur i seks måneder, og ble tidvis bekymret av at Anouk hadde vanskelig for å sovne. Elza takler fint en relativt stor variasjon i daglige rutiner. På turen fikk hun noen ganger to lurer og andre ganger en. Uansett klarte vi i stor grad å holde på den faste leggetiden, og på morgenen var barna vekkerklokka vår, forteller ekteparet. Ofte kunne det gå tre timer fra barna våknet til bilen var på veien, men så var det også en bevisst prioritering ikke å ha det travelt.

Gasstrøbbel

Bilen som familien leide var utstyrt med franske gassflasker. Det ga en del utfordringer allerede i Østerrike: Både flaskene og påfyllingen er annerledes i Østerrike, og det er ulovlig med etterfylling av andre typer flasker. Familien reiste rundt i to-tre timer og til slutt fikk hjelp på den tredje bedriften de besøkte. Det var tydelig at de som jobbet der trosset reglementet av ren medfølelse. Nicolas forteller videre om neste gang de gikk som for gass: Vi var i en liten by i Transylvania i Romania klokken 11 på kvelden. Det var kun to varmegrader ute, kjøleskapet var fullt av matvarer og det fristet lite med en kald overnatting og ødelagt mat. Kona og barna hoppet av og sov på et hotell og jeg kjørte bobilen fra sted til sted på jakt etter gass. Midt på natten traff jeg en eldre mann som klarte å fylle flaskene med hjemmekoblede overganger og teip. Lykken var stor, men vi ble mer bevisst på å ikke bruke for mye gass etter dette. Heldigvis ble været varmere og familien klarte seg resten av turen uten å etterfylle flere ganger.

Hjem, kjære hjem?

– Det var rett og slett en nedtur for alle fire å komme hjem. Skole, jobb og en travel hverdag kom brått på. Hverdagen for småbarnsfamilien var ikke enkelt, og det tok flere uker før vi ble i humør igjen. Vi ville tilbake til bobilen. Tilbake til alle de flotte dagene hvor vi var tett på barna. Å se og oppleve at de for eksempel tar sine første skritt er helt fantastisk. Det har vært en verdifull tur og en tid som ikke kommer tilbake. Andre ville kanskje velge å pusse opp badet, men vi satser på tid i stedet for ting og penger. Jeg er vant med å leve enkelt fra barndommen av, men Charlotta kommer fra en svensk middelklassefamilie med god råd, forklarer Nicolas med sin franske aksent. – Men det er et valg vi har gjort, og det er ikke nødvendigvis et enkelt valg. Det forstår sikkert de fleste, avslutter han.


Charlotta Thordén og Nicolas Contat-Thordén forberedte seg godt før turen ved å lese seg opp på kultur og historie til alle landene de skulle besøke.

Flere planer

Ekteparet forteller at det ikke er planer om flere barn, men allerede nå er planene klare for en seks måneders tur om tre år. Øverst på listen over ferieform er kanalferie i Frankrike, Midt-Europa eller Storbritania. Familien hadde et budsjett på 300 000 kroner for de seks månedene de hadde ferie i 2014, inkludert lønnstap. Det inkluderte 4 ukers tur til Karibien og 2 måneder opphold både i Frankrike og Sverige.

Familiens bil på turen

Familien brukte god tid på å finne en bobiltype som passet deres bruk. Valget falt på en fem-seters alkovebil av typen McLouis Tandy 640 med køyesenger bak og stor dobbeltseng i alkoven. Bobilen gjorde det enkelt å legge barna i køyesengene på kvelden, mens sittegruppen var ledig for voksentid. Bobilen er registrert under 3,5 tonn og er 7,3 meter lang. Bobilen leide familien privat i Frankrike via nettsiden www.jelouemoncampingcar.com. Dette er et franskspråklig nettsted med formidling av privat utleie. Familien brukte en Navigon GPS med europapakke som fungerte bra. Det praktiske rundt regninger, pass av huset og annet fikk de hjelp til av snille naboer.

De 5 beste sidene av å dra på lang bobiltur:

  • Å være sammen hele tiden, bli bedre kjent med våre barn enn i hverdagen og våkne med dem hver dag.
  • Å ikke se enden på reisen som ligger langt frem i tid.
  • Å møte verden i sitt eget rullende lille hjem.
  • Å komme til nye spennende steder hele tiden.
  • Å se barna bli mer og mer bekvemme i møte med nye mennesker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden