Polen frister til gjentagelse
Bobilgjengen som i tre år har reist sammen på sommerferie, valgte denne gangen Polen som feriemål. Det angrer de ikke på.
Tom Roger Birkeland ble nærmest landskjent i bobilmiljøet da han for noen år siden ville samle alle som hadde lyst til å kjøre sammen på ferietur. Han visste fra før at mange ikke følte seg trygge på å legge ut på reiser alene i sin bobil. Derfor sendte han ut et budskap om at de som ønsket reisefølge, bare måtte ta kontakt.
Det gjorde bobilentusiaster over hele landet, og bare noen dager etter at budskapet ble spredd i Bobil & Caravans spalter, var turen til Kroatia fullbooket og rundt 50 sto på venteliste.
Etter Kroatia ble kursen satt for Italia sommeren 2015, før de valgte en noe kortere bilvei denne sommeren. Polen med besøk i Tyskland og Tsjekkia besto reiseplanen av. Det ble en suksess.
Vil tilbake
– Nesten alle som deltok, ønsker å reise tilbake neste sommer, forteller Birkeland.
I tre år har han laget rikholdige reiseruter som inneholder alt av daglige kjørestrekninger, severdigheter ved de ulike destinasjonene, bestilt ferjebilletter og plass på campingplassene.
– Denne gangen bestilte vi kopper med alle deltagernes navn trykket på. En i reisefølget var så glad for å bli med at han betalte alle koppene, sier Birkeland.
Gjør som de vil
Folk er forskjellige. Noen er kunst- og kulturinteresserte og vil gjerne reise rundt i områdene for å se på severdigheter og lære stedet bedre å kjenne. Andre synes godstolen og en god bok er å foretrekke, mens noen er glad for at de har montert parabolen og vil se TV om kveldene.
Enkelte kvelder møttes gruppen til felles bespisning og sosialt samvær, men også her var det opp til hver enkelt å avgjøre om de ville delta på grillingen.
– Hva folk gjør er opp til dem selv. Kjøring og bosted er felles, resten er opp til hver enkelt. Det er også grunnen til at opplegget har fungert så bra. Tross alt er vi sammen en hel måned, sier Birkeland.
Møttes i Trelleborg
Årets deltagere kom fra Stjørdal, Trondheim, Follebu, Moss og Valen på Vestlandet. Totalt deltok åtte bobiler og 15 personer.
Trønderne satte av gårde 9. juni, mens de fra andre deler av landet nærmet seg ferjeleiet i Trelleborg på egen hånd. Da ferien la fra kai med kurs for Sassnitz, var hele følget samlet. 13. juni satte hele gjengen kursen for Tropical Islands, utenfor Berlin. Det gedigne og innholdsrike innendørs badeanlegget, som forestiller en sydhavsøy med strender, restauranter, aktiviteter og overnattingshytter under samme tak, er blitt et populært reisemål. Tyskerne er som kjent dyktige til å legge forholdene til rette for bobilfolk, og like ved hallen hadde de anlagt egen bobilparkering, hvor reisefølget fra Norge bodde. Sky
ttelbusser sørget for at nordmennene kom seg enkelt til og fra anlegget.
– Å besøke Tropical Island var en opplevelse, sier Birkeland.
Koste seg i Praha
300 kilometer fra Tropical Island ligger Praha, og besøket der var noe de reiseglade bobilentusiastene satte pris på. Tre netter ble følget boende på campingplassen Caravan Park Yacht Club Cisarska Louka, utenfor Tsjekkias hovedstad.
– Fra campingplassen gikk det båt inn til byen, sier Birkeland.
Etter Praha sto et to dagers opphold i Poznan for tur, før kursen ble satt for den vakre byen Torun. Her står gamlebyen på Unescos verdensarvliste.
– Her dro alle på en lokal basar, og syklet hjem med styrene full av poser med handlevarer. På markedet kunne vi kjøpe alt fra egg til elektronikk, og prisene var lave, forteller reiselederen.
Torsdag 23. juni ble GPSen stilt inn på byen Leba i Østersjøen. Campingplassen Morski ble stoppested i hele seks døgn, og her fikk turkameratene oppleve strandliv og bading, selv om badetemperaturene passet best for dem som liker det litt kjølig.
– Gjennomgående hadde vi fint vær, men noen dager var kjøligere. Egentlig var temperaturene perfekte, og mange som hadde vært med tidligere snakket ofte om at Polens temperaturer passet langt bedre for nordboerne enn heten i Italia og Kroatia, sier Birkeland.
Mer strandliv
Kolobrzeg 18 mil lenger vest ble neste stoppested. Også her kunne de solhungrige ta på seg badebukse og bikini og nyte varme soldager, kombinert med utallige severdigheter.
Fire netter ble bobilgjengen boende før kursen ble satt hjemover via den polske byen Stettinn (én natt) og Rügen. Der besøkte de et av verdens lengste byggverk, Prora. Det 4,5 kilometer lange “huset” ble satt opp i årene 1936-39 for å kunne romme 20 000 feriegjester samtidig.
Under den kalde krigen ble bygget blant annet brukt som feriested for sovjetiske soldater og DDR-topper.
6. juli tok Birkeland & Co ferjen over til Trelleborg, og gruppen ble delt opp. En ny felles ferietur var historie.
– Hvordan er Polen som ferieland?
– Kona Lisbeth og jeg har feriert mange ganger i Polen, men for andre var landet noe nytt og ukjent. Mange tror det ikke er trygt å ferdes i det tidligere Øst-Europa, men flere i følget uttalte at de følte seg tryggere der enn i Italia i fjor.
Campingplassene hadde vakter som overvåket campingplassen 24 timer i døgnet, og i løpet av turen opplevde vi ikke en eneste ubehagelig situasjon, sier Birkeland.
Billig og høy standard
Hovedsaklig bor Birkeland og hans følge på campingplasser. Standarden er det ingenting å si på.
– I Polen betalte vi mellom 120 og 150 kroner døgnet. I Italia lå prisene på opp mot 500 kroner. Standarden er de siste årene blitt svært høy, og vi hadde ingenting å klage på.
Prisnivået ble en snakkis i løpet av ferien. En pils på restaurant kostet rundt ti kroner, og maten var heller ikke særlig mye dyrere.
– Vær, mat, trygghet, prisnivå, opplevelser og severdigheter er gode grunner for at nesten alle ønsker å reise tilbake neste år.
Ennå vet vi ikke om det blir en ny fellestur og eventuelt hvor vi setter kursen. Beslutningen om det blir tatt senere i høst, sier Birkeland.