Kroatia:: Suveren øyhopping i Dalmatias Adriaterhav (2/2) – Hvar, Brac og Split | Din Fritid
Kroatia:

Suveren øyhopping i Dalmatias Adriaterhav (2/2) – Hvar, Brac og Split

En øyhopperferie i Adriaterhavet krever først og fremst god tid, men har man det, venter en uforglemmelig ferie. Et møte med en skjønn natur, et vennlig folkeferd og spennende kultur. Les siste del av turen her.


Hvar er en av de mest besøkte øyene i Adriaterhavet

Øya og byen Hvar – det mondene Kroatia

Den neste øya vi besøker er Hvar, som er en av de mest besøkte øyene i Adriaterhavet og med god grunn. Den er lett å komme til fra fastlandet og øya har et fantastisk klima og masser av fine strender. På et høydedrag over hovedstaden, som også heter Hvar ser man tydelig hvorfor dette stedet er så populært. Beliggenheten er på topp med utsikt til Pakleni øyene og Adriaterhavet. Den vakre byen ligger gjemt inne i en liten vik. Hvar har også vært under veneziansk styre og gjemmer på et utall av skatter fra den tiden. Hvar var også en av de viktigste og sikreste havnene for flåtene, når de vendte hjem fra Orienten. Det har ført enorme rikdommer til byen.


Så er der servert fersk fisk

Husk å smake fersk fisk

Beveger man seg litt utenfor sentrum ser man også at byen lever sitt eget liv i dag. Fiskerne kommer inn med nyfanget fisk og de lokale nyter sommeren og vannet. Byen er vakker med velholdte bygninger og historiske skatter. Hvar har en lang tradisjon med kunst og kultur og et av Europas første teatre ble bygget her. Torget er svært interessant med viktige bygninger på tre sider. Den fjerde siden er åpen mot havet. På torget finner man St. Stefan katedralen med et separat klokketårn fra 1600-tallet. Man finner også Hektorovic palasset fra 1400-tallet og Arsenalet fra 1500-tallet. På torget finner man også en del gode restauranter.


Adriaterhavets mest berømte strand på øya Brac

Øya Brac og Kroatias mest berømte strand

Rett utenfor Bol ligger Adriaterhavets mest berømte strand. Det er en lang landtunge, som går ut i Adriaterhavet. Den skifter konstant form pga. tidevannet. Selv om det er september måned er her masser av mennesker. Været er perfekt – som på en god norsk sommerdag når den er som best. I juli måned er her fullt av mennesker og veldig, veldig varmt. Stranden er også det nærmeste man kommer en sandstrand i disse områdene, hvor de langt fleste strendene består av stein og klipper.

Vannet er av den beste kvaliteten og helt klart. Det er barnevennlig og badevennlig. Liker man vannsport kan man også få utfolde seg med mer eller mindre heseblesende aktiviteter. Ute på vannet ligger større og mindre båter til ankers – og alle nyter det fine været. En liten del av stranden er forbeholdt naturister – noe man vil oppleve mange steder i hele Kroatia.


Det er fine strender overalt i Kroatia - vær oppmerksom på at det mange steder vil være mindre plasser som er forbeholdt naturister

 


Brac er den tredje største øya i hele Adriaterhavet

Brac er den tredje største øya i hele Adriaterhavet. Den er 40 kilometer lang og 15 km bred. Øya er spesielt kjent for sine kalksteinsklipper og steinbrud har vært kjent på øya siden oldtiden. De hvite steinene er stadig etterspurt og av veldig høy kvalitet. Brac er også en grønn øy og kjøreturen gjennom det vakre landskapet er absolutt en fin opplevelse. I byen Supertar på den nordlige siden av øya hopper vi igjen ombord på en ferge for denne gang å reise tilbake til fastlandet og byen Split.


Split - den største byen på Kroatias Adriaterhavskyst

Split er den største byen på Kroatias Adriaterhavskyst

Det er alltid en annerledes opplevelse å ankomme til en ny by fra sjøsiden. Man kan stå på dekket og nyte innseilingen og på den måten stille og rolig danne seg et bilde av, hva som venter en. Split er den største byen på Kroatias Adriaterhavskyst med ca. 200.000 innbyggere. Her kan man av gode grunner bruke utrolig lang tid. Skal man prioritere tiden sin skal man først og fremst se det imponerende Diokletians Palass oppkalt etter keiser Diokletians, som flyttet inn i palasset i år 305. Palasset var 215 meter langt og 180 meter bredt og omgitt av opp til 28 meter høye murer.


Mie og Mathias foran en av de mange bodene omkring Diokletians Palass

Man går rundt i imponerende omgivelser av det som er igjen av det opprinnelige palasset. I dag er det masser av små boder med spesialiteter og gamle håndverk. Det er selvfølgelig også kafeer og restauranter.


Det sies at ens ønsker går i oppfyllelse hvis man berører Biskop Grgur Ninskis stortå

Har man mer tid i Split kan man med fordel gå videre ut i byen, som byr på adskillige kunstskatter i form av kirker og katedraler og et hyggelig havnebasseng. Mange legger også veien forbi sølvporten, der kjempestatuen av Biskop Grgur Ninski står. Han kjempet på 900 tallet for det slaviske språket. Ved å berøre hans stortå går ens ønsker i oppfyllelse. Det er ofte lange køer.

Et øyhav som overrasker

På få timer er vi tilbake på flyplassen. Man passerer en liten del av Bosnia Hercegovina, men det er ingen problemer med å krysse grensen og kjøre inn i Kroatia igjen. Det har vært en fantastisk rundreise. En ubeskrivelig og umåtelig vakker natur og ro samtidig med at maten er på topp og man kan finne små strender (stein), som man har for seg selv. En eller annen form for transportmiddel må man ha, men har man det, er friheten på topp. Overnattingsstedene så som pensjonater, hoteller og campingplasser ligger som perler på en snor, så det er bare å kjøre ut på oppdagelsesreise.


Sølvporten, der kjempestatuen av Biskop Grgur Ninski står

Les mer på: hwww.croatia.hr, www.hvar.hr, www.bracinfo.com, www.visitsplit.com-

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden