Benelux: Europas kulturelle sentrum: Europas hjerte | Din Fritid
Benelux: Europas kulturelle sentrum

Europas hjerte

Se for deg bølgende grønne landskap ispedd storbyer som Maastricht. Legg til en solid dose slott, og Europas kanskje mest solide festningsby. Du er kommet til BeNeLux, et område hvor det er vanlig å snakke minst fire språk.


Vi er på tur inn i hjertet av Europa med rykende fersk bobil.

Belgia, Nederland og Luxembourg er i praksis EUs vugge. Bobil & Caravan er på tur i hjertet av Europa. Vi er rundt 30 journalister på tur med rykende ferske bobiler. Timingen er helt spesiell da turen faller sammen med Storbritannias avstemning rundt videre EU-medlemsskap. 

Stemningen dagen derpå, når Brexit er et faktum, er til å ta og føle på. Folk er oppriktig lei seg, og har en tydelig holdning om at flyktningekrise og finansiell uro i sør gjør det europeiske samholdet viktigere enn noen gang.

Ferieperler

Men det er ikke en politisk studietur jeg er på. Dette er en spennende rundtur, hvor vi skummer turistfløten av de tre landene i form av en tur fra nord til sør. 


Vi skal skumme turistfløten, og har tre dager på oss.

Jeg brukte tre dager på denne turen, men her er det muligheter til å gjøre sine egne tilpasninger. Ruten jeg kjørte er planlagt av turistkontorene i de respektive landene. 

Første stopp var Maastricht, hvor vi parkerte på bobilplassen Camperplaats Maastricht. Dette er en ny og veldig pent opparbeidet plass med god bussforbindelse til sentrum. 


Camperplaats Maastricht er en romslig og lett tilgjengelig bobilparkering med bussforbindelse til Maastricht sentrum som gjør det enkelt å besøke den flotte byen.

Har du med deg sykkel er det bare å hoppe på to-hjulingen. Prisen for bobilparkeringen er 15 euro per døgn. Har du campingvogn må du litt lengre utenfor sentrum. Sjekk ut Camping Oriental eller Camping Oosterdriessen.

Nederlands eldste by


Maastricht er Nederlands eldste by og ligger på begge sider av elven Meuse.

Maastricht er Nederlands eldste by og ligger på begge sider av elven Meuse. På nederlandsk heter elven Maas. Romerne kom hit i år 50, og bygde blant annet kanaler. Disse er ikke synlig lenger da vannstanden har steget hele fire meter på de to tusen årene. Men da allerede da hadde byen eksistert i drøyt 500 år. Byen ble et middelaldersk, religiøst senter og var en garnisonsby, før det tidlig ble en industrialisert by. Maastricht er i dag et kulturelt sentrum med hele 1677 riksmonumenter. 


I sentrum er det ryddig og rent, og mye å se. Her finner du små hyggelige torg med restauranter.

På 1600-tallet hadde byen to regenter som ikke samarbeidet alt for godt. En av konsekvensene ved denne maktfordelingen og sjalusien mellom hertugen av Brabant og biskopen av Liège, var at byens rådhus fikk to trapper. En trapp til hver av de to herskerne, gjorde at de kunne komme samtidig uten at det ble bråk…

Dagens høydepunkt

Maastricht er kjent for sine mange livlige torg, og et sentrum som er preget av mange trivelige, mindre butikker. Her finner du også et godt utvalg restauranter og kafeer. Byen regnes som den Europeiske unions fødeby, da Maastricht-traktaten ble undertegnet her i 1992. Et høydepunkt på bybesøket var lunsj ved kanalen. I byen finner du også en kirke som er gjort om til en bokhandel, som var noe for seg selv - ikke minst med unormal god takhøyde.


I sentrum av Maastricht finner du mange hyggelige, små butikker.


Denne kirken er gjort om til en bokhandel, når man kommer inn er spesielt takhøyden svært imponerende.

Mitt personlige høydepunkt fra rundturen i byen er de flotte bygningene, og stemningen på de mange små og store torgene. Du trenger ikke gå langt for å finne deg en trivelig plass å sette seg ned for en kopp kaffe - og bare se på bylivet. Du finner også mange spennende shoppingmuligheter i sentrum, hvor det er utallige små, delikate spesialbutikker.


Det er flotte bygninger uansett hvor i byen du beveger deg.


Det er ikke noe problem å finne et hyggelig sted å sette seg ned for en forfriskning, og å hvile beina litt.

Klassisk motorsport

Neste stopp på turen, er Formel 1-banen Spa Francorchamps. Jeg skal på kvalifiseringsløp til baneracing med klassiske biler. Inne på området er det fullstappet med bobiler, veteranbiler og presenninger, hvor det skrus og mekkes på biler. 


En dag på klassisk racing på formel 1 banen i Spa er en opplevelse. Klassiske bilperler står i kø for å presse rundetider og vise seg frem.


Og rett ved depoet står bobilene tett i tett.

Rundt den sagnomsuste banen, kjører det kontinuerlig heat på heat med veteranbiler med gromlyd og stor fart. En drømmedag for de som liker å se på klassiske bil-perler. Dette er en plass hvor det alltid skjer noe, og når det er Formel 1-løp her er det skikkelig folkefest!

Luxembourg

Det er bølgende grønne landskap på alle sider, og kuer gresser fredelig langs veien. Skogene virker uendelig store, og landsbygda i Luxembourg minner om landskapet i Østfold. Stort sett flatt, med mye kulturlandskap, før du kommer til mer kuperte områder. Det er veldig grønt og frodig over alt.


Landsbygda i Luxembourg minner om Østfold. Frodig og ganske flatt.


Elven er omkranset av vakre bygninger og grønt og frodig landskap. På begge sider vil du finne campingplasser.

Men likheten forsvinner brått i det vi ser skiltet om helling på 10 grader. Plutselig er det hårnålssvinger, og før vi vet ordet av det, er vi i bunnen på en dal. Her er det selvsagt en elv, og på begge sider av elvebredden ligger det campingplasser. 


Konturene av slottet dukker opp.

Vi følger skiltene til slottet vi har plukket ut, og på en topp trer konturene av en imponerende borg frem. Min turkamerat, som har familie fra Luxembourg og bor i vakre Bonn, er blasert og blir ikke så imponert. Men for en nordmann, er Chateau de Bourscheid virkelig verdt et besøk. Det er kun adkomst fra nordvest. Vel innenfor murene trenger du ikke klatre opp i noen av de mange tårnene for å nyte utsikten utover dalen og elven Sûre. Hele festningsverket har fantastisk utsikt, og her er det fort gjort å føle seg som ”kongen på haugen” . Slottet stammer fra rundt år 1000, og er i ganske så bra stand. Med elektronisk guide på øret, hadde jeg et par interessante timer i den gamle luxembourgske borgen.


Utsikten fra slottet er endeløst, bølgende grønt landskap.

Landet Luxembourg

Luxembourg er et miniputtland som er meget internasjonalt fokusert. Landet har tre offisielle språk: Luxembourgsk, fransk og tysk. Men i praksis er innbyggerne minst firespråklige. Det betyr at det er svært enkelt å kommunisere, og folk er generelt nysgjerrige og interresert i hvor du kommer fra. 


Her er det ikke lett å velge!

Det multikulturelle samfunnet henter det beste fra flere land, blant annet gastronomien fra Frankrike. Men å håndtere alle språkene kan også være slitsomt, betror vår guide oss. 

Kontrasten er ganske stor sammenlignet med de ”enkeltspråklige” nabolandene Tyskland eller Frankrike, som er vant til at besøkende snakker deres språk, og hvor de dubber alt som skjer på kino og TV til sitt eget språk. I Luxembourg vises film på originalspråket, med tyske undertekster. 

Gratis lørdagsparkering


Lørdag er det gratis parkering i sentrum - også for bobiler.

Hovedstaden i Luxembourg heter det samme som landet, og festningsbyen ligger delvis på en høyde og delvis i en dal. Festningen ble påbegynt da byen ble etablert rundt det 10. århundre, og arbeidet med befestningen varte i hele ni hundre år. Luxembourg var kjent som et av Europas sterkeste forsvarsverk.

I dag har byen gratis trådløst internett, og så mye som en tredjedel av byarealet er grønt. Hele 160 000 mennesker pendler inn til Luxembourg sentrum hver dag. Det betyr at weekendene i sentrum er rolige, og lørdag er det gratis parkering i sentrum - også for bobiler. De to bussparkeringene som anbefales i rammen under er alltid gratis. Det er utrolig trivelig å gå gatelangs i Luxembourg, selv en regnfylt dag - slik vi opplevde. Og Cocolate House Bonn er et sted som anbefales om du blir sulten.

Tungindustri og kulepenner


Det synes at hovedstaden Luxembourg er en eldgammel by, men det er moderne stålproduksjon og kulepenner som har gjort at landet er så rikt i dag, og så finansinstitusjonene da.

Luxembourg er i dag et rikt land, tradisjonelt har innbyggerne vært bønder. Hva har skapt velstanden? Historisk sett har den største arbeidsgiveren i landet vært stålindustrien. Luxembourg har vært verdens største stålkonsern og en stor leverandør til blant annet bilindustrien. Freedom Tower i New York, samt flere praktbygg i Dubai kommer fra Luxembourg. 

Et annet segment som Luxembourg er store på er kulepenner, 15 prosent av markedet kommer fra lilleputtlandet. Mediehuset RTL holder også til her. Dette er Europas største mediehus med 51 kanaler. EUs senter for oversettelse mellom alle medlemmenes språk ligger i Luxembourg. Viktige dokumenter skal være tilgjengelig på alle de 24 offisielle språkene. 

REISERUTEN

1. Bobilplass: Camperplaats Maastricht, Bosscherweg 29B, 6219 ND Maastricht, Nederland (GPS: 50.873070, 5.681806).

2. Maastricht, storbybesøk.

3. Overnatting: Camping l´Eau Rouge, Cheneux 25, 4970 Stavelot, Belgia (GPS: 50.411179, 5.953931).

4. Formel 1 banen Spa Francorchamps (GPS: 50.437117, 5.972071).

5. Kultur: Chateau de Bourscheid, Luxembourg (GPS: 49.905821, 6.079496).

6. Overnatting: Europacamping Nommerlayen, Rue Nommerlayen, 7465 Nommern, Luxemburg (GPS: 49.784783, 6.164413).

7. Luxembourg by Parking Petit Glacis i krysset Boulevard de la Foire/Avenue de la Faïencerie, GPS: 49.616000, 6.121700.
Parking Salzhaff ved Rue de l´Abattoir, GPS: 49.600111, 6.116249.
Disse to parkeringsplassene for busser er alltid gratis. I helgene er det normalt god plass til å parkere i byen, og da er det i utgangspunktet gratis. På lørdager er det derfor i prinsippet bare å finne seg en plass som er stor nok.

ANDRE STEDER Å STOPPE 

• Clervaux, Clerf Luxembourg: Slott, kloster, kirke, utstillinger, museum.
• Kulinarisk: Schloss Wiltz (slott, bryggerimuseum, museum for Ardennenoffensiven.
• Historie: Esch-sur-Sûre (Esch-Sauer): Slott.
• Diekirch: Det nasjonale militærmuseet. 
• Landskap: Kjør gjennom Tal der Sauer, ved Esch-sur-Sûre, Luxembourg.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden