Eksotisk safari i Sverige: Med bobil i elgens rike | Din Fritid
Eksotisk safari i Sverige

Med bobil i elgens rike

– Mange turister ønsket å oppleve elgen i sitt naturlige miljø. De kjørte rundt på små veier i de svenske skoger, men det var naturlig nok vanskelig å få sett dem. Det gjorde at vi fikk idéen med å samle elg i en stor innhegning, forteller John Karlsson i Markaryd Älgsafari til Din Fritid.

En tre kilometer lang, svingete skogsvei tar deg gjennom elgens rike. Der får en oppleve skogens konge. Med egen bil kommer en tett på dyrene.

– Totalt har vi et 15 hektar stort område, tilsvarende 25 fotballbaner, forteller John Karlsson som startet parken i 2004.

Elgen er et fluktdyr og blir lett stresset av det som kan oppfattes som ulv eller bjørn - som er deres naturlige fiender. Derfor har familien Karlsson, som driver elgparken, prøvd å skape et rolig miljø i parken, uten vandrende besøkende som kan oppfattes som rovdyr. Elgene er vant med biler og toget som tar turistene inn til de store elgene.

– Dyrene har vi fått fra andre elgparker som vi samarbeider med. Det er viktig at det ikke blir innavl. Nå er det 15 elger her og vi har navn på alle. Philip er sjefen og kongen i parken. Han er 10 år gammel, men Gøsta som er litt yngre er større og har større horn. Så her ser vi at det kan bli en kamp om kongetittelen. Men så langt er Philip sjefen, forteller Karlsson engasjert.


Vil du ikke ta med bobilen inn i parken er toget et godt alternativ. Med kvister i hånda er ikke elgen vanskelig å be. Det virker som om elgen står og venter på toget for å få noen godbiter.

Mange besøkende

Hvert år besøker rundt 60 000 turister parken. Det er flest tyskere, dansker og svensker - nordmenn er det ikke så mange av. Spesielt tyskerne liker å oppleve disse store dyrene i sitt naturlige område. Halvparten av de besøkende bruker egen bil. Det er åpent hele året, men kun lørdag og søndag på vinteren.

Parken har sin egen suvenirbutikk der alt som selges har en eller annen kobling til elg. Her finnes sokker, nøkkelknipper, ostehøvler, luer, t-skjorter, caps, bilder, kosedyr, puslespill, puter, kopper og klistremerker, alt med elgmotiv.

– Det er mange forskjellige saker å få kjøpt, men er det ikke elgmotiv, så får vi ikke solgt det, sier Karlsson med et smil.


Bisonoksenen har en egen innhegning i en del av parken. De største kan veie opp til et tonn og bli to meter høye. De er rolige og ser ikke ut til å bry seg om bilene med de nysgjerrige turistene.

Bison

I parken er det også et eget område hvor en kan oppleve amerikansk bison. En bison kan bli to meter høy, tre meter lang og veier opp mot 1000 kg. Bison er av de største oksedyrene i verden. På begynnelsen av 1800-tallet var det 60 millioner bison i Nord-Amerika, men en voldsom jakt på dyrene gjennom 1800-tallet førte til at det i 1890 var under 800 dyr igjen. Takket være flere private initiativ er arten reddet fra utryddelse. I dag blir bison holdt for deres kjøtt og skinn - eller de holdes i parker, som her på Smålandet. En kommer tett på dyrene, og de ser ikke ut til å bry seg om bilene som kjører sakte inn på deres område. De flytter seg ikke for bilene, så her må en være tålmodig.

 

Om elg

Elgen blir omkring 2,5-3,2m lang og cirka 180-210 cm i skulderhøyde. Oksen veier normalt cirka 380-720 kg, men kan trolig bli opp mot 900 kg tung. Geviret hos fullvoksne okser blir normalt cirka 120-150 cm.

Elg eller europeisk elg (Alces alces) er et spesielt stort hjortedyr som trives i Nord-Europa, fra Skandinavia og Polen og østover til Uralfjellene og Sibir.

Elgen er drøvtygger og det er kjent at den beiter på mer enn 1 000 ulike plantearter. Elg ferdes helst alene. Den er en dyktig svømmer og oppholder seg ofte i vann, noe som gir den beskyttelse mot insekter som mygg og klegg. Elg er aktiv hele dagen, men gjerne mer aktiv i grålysningen og skumringen.

Den globale bestanden av elg teller cirka 1,5–2,5 millioner dyr, hvorav cirka 750 000–1 000 000 befinner seg i Europa. Et overveldende flertall av disse er lokalisert til Norge, Sverige og Finland.

Wikipedia

Smålandet Markaryds Älgsafari

Gps 56.459027, 13.633148
Adresse:
Smålandet
Misterhult 2032
28591 Markaryd
Sverige
Tlf.       +46 43312923
+46 43310349
info@smalandet.se
www.smalandet.se

Sjøtorpets Camping

Gps 56.464829, 13.601667
Strandvägen 4
Markaryd
Tlf. +46 43310316
info@markarydscamping.se
www.markarydscamping.se
Andre elgparker i Sverige
Elinge Elgpark
www.elingealgpark.com
Målilla Elgpark
www.algpark.eu
Virum Elgpark
www.virummoosepark.se
Laganland
www.laganland.se
 
Mer info: www.visitsweden.no

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden