Opplev Sverige: Sikkert vårtegn: Stevnemøte ved Hornborgasjø | Din Fritid
Opplev Sverige: Sikkert vårtegn

Stevnemøte ved Hornborgasjø

Ved bredden av grunne Hornborgasjø i Sverige oppstår det et magisk skue hver vår: Opptil 20 000 traner samles til dans.

Det er hvor tidlig eller sen våren er som avgjør tidspunktet for når tranene samles: I 2014 kom den første tranen rekordtidlig, allerede i februar. Så er det hektisk aktivitet i en tre ukers tid, med et snitt på over 10 000 traner per dag. Rekorden er fra 2012 med ca. 26 500 traner på samme dag!

Hornborgarsjø ligger mellom Sveriges to største innsjøer, Vänern og Vättern. Dette er en ypperlig vårtur hvor du kan oppleve tranenes myteomspunne dans fra bobilens lune hule. Forholdene for bobilfolket er godt tilrettelagt, men du kan ikke forvente å være alene: Tranene er en turistmagnet og rundt 150 000 bobilister besøker våtmarksområdet i løpet av en sesong.

Finn veien

Din Fritids medarbeider Torodd Lie har vært på tranedansen, og har et praktisk tips å gi:
- Da vi kjørte fra Hjo ved Vättern viste GPSen treff på Hornborga Naturum-senteret på østsiden av sjøen. I god tro la vi kursen dit, men det er ikke hit du reiser for å se tranene. De holder til på stedet som kalles Trandansen, som ligger ved sjøens syd-vestre ende. Her fant vi en fin plass for bobilen med god sikt mot bakkene hvor tranene allerede var godt i gang med sine elegante dansetrinn.


Det er ikke uten grunn at tranen kalles for nordens struts.

Nordens struts?

Takket være størrelsen og den grasiøse holdningen blir en lett fasinert av fuglene som kalles for Nordens strutser. Vinteren tilbringer de (lik mange nordboere) i Spania eller Syd-Frankrike, før de setter kursen mot nord når våren kommer. Underveis mellomlander de på Rügen, hvor de finner næringsrik føde. Derfra flyr de videre til Hornborgasjøen, hvor den berømte dansen utspiller seg. Tranene oppholder seg her i noen dager, og så snart de har funnet seg en make fortsetter de videre til hekkeplasser andre steder i Skandinavia. I Norge er bestanden på fremmarsj.

Fakta om Trandansen:

Trandansen ligger tett ved riksvei 184 mellom Falköping og Skara, med GPS-koordinatene: 58.276556, 13.488664

Tranen kan bli opp mot 120 cm høy og ha et vingespenn på 220 cm. En voksen fugl veier mellom 4,5 og 7 kg. Hunnen legger 1-2 egg, og ungene er flyvedyktig etter 9-10 uker. Tranene kan bli over 70 år gamle, og de lever ofte i livslange forhold.

Web: vastsverige.com (ekstern lenke, åpens i separat vindu), søk på trandansen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden