Din Fritid 2-2019 | Din Fritid

Din Fritid 2-2019

126 sider fullstappet med tester, reisestoff og gode opplevelser: Hva med en forsommertur til Sverige? Öckerö er en kommune utenfor Gøteborg som byr på åtte bobilplasser og unik havutsikt. Og fergen ut er gratis! Hvordan er det å tilbringe vinteren under palmene i en bobil? Din Fritid har sjekket ut forholdene og fått et innblikk i det som for mange er den ultimate feriedrømmen på hjul. Senja er et like spennende reisemål som Lofoten, fikk vi høre flere ganger da vi besøkte øya. Etter en fire dagers rundtur er vi overbevist! 

Innhold i denne utgaven: 

Ved bredden av grunne Hornborgasjø i Sverige oppstår det et magisk skue hver vår: Opptil 20 000 traner samles til dans.

Som et alternativ til usunn mat og livsstil har fire svenske Michelin-kokker latt seg inspirere av svensk natur.

Kunne du tenke deg en tur til Lofoten i juli uten trengsel? Da har jeg en enkel løsning: Dra til Senja! Naturen er helt fantastisk, med stupbratte fjell, dype fjorder og hvite sandstrender.

En treakslet bobil på 8,9 meter og totalvekt på 5,5 tonn er noe av det største vi har prøvd på Ducato-chassis. Modellen er nyutviklet for 2019-sesongen. Har Frankia her strukket strikken for langt?

I mer enn to år har Din Fritid testet norske byer, i den forstand at vi har sjekket ut hvor velkomne bobilfolket er og hvor godt praktisk tilrettelagt byen er for sentrumsnær overnatting. Resultatet er at vi føler oss trygge i vår sak når vi nå kan anbefale et knippe bobilbyer. Og flere kommer til!

Det finnes neppe noen annen forhandler i Norge som har tettere bånd til importør og produsent enn Kroken Caravan Åndalsnes. Forhandleren deler lokaler med sine eiere i Kroken-gruppen, som er landets største importør og driver landets største forhandlerkjede. Din Fritid har vært på besøk hos den spennende forhandleren.

De fleste kjenner til telthengere. Nå finnes løsningen også for sykler!

Easy Camper er en familiebedrift fra Dorotea i Sverige som har produsert campere til pickuper i over 30 år. Denne typen påbygg er svært populære i Sverige. Nå har Easy Camper fått en norsk forhandler på Gol.

Verdens mest kjente racingbane, legendariske Nürburgring, er spennende uansett om du er motorinteressert eller ei. Ved en av banens krevende svinger ligger en enorm parkeringsplass. Her kan du nyte frokosten din til lyden av brummende motorer – helt gratis.

Med 24 hunder i bilen og campingvogn på slep kjører Per Sverre og Hege fra Narvik tusenvis av kilometer på kalde vinterveier til trening og konkurranser i Norge og utlandet.

Den første helgen i februar inviterte Hobby og Truma europeisk fagpresse til Tromsø for å teste ut vintercamping. På programmet stod overnatting i modellene Vantana og nye Ontour, hundesledekjøring og jakt på nordlys.

Den moderne mobiltelefonen påvirker livene våre mer og mer, og stadig flere funksjoner kan styres fra den. Her er bobilen og campingvognen intet unntak.

– Det har vært en voldsom utvikling siden 2010, først og fremst på vinterstid. Tromsø har virkelig blitt satt på kartet som en av de mest spennende vinterdestinasjonene for opplevelser, forteller Kyle Parsonage fra Visit Tromsø.

– Det har vært over all forventning, vi har opplevd så mye gøy og spennende, forteller vinnerne av Din Fritids nordlyskonkurranse 2018. Ekteparet Kårbø fra Stavanger var virkelig heldige med været, og fikk med seg nordlysbilder, sledetur med reinsdyr, joik og fotosafari.

– Vi har tidligere hatt stor motorbåt, men angrer ikke på at vi solgte og gikk over til bobil. Savner ikke båten overhodet, for å være ærlig. Vil vi være ved sjøen kan vi kjøre bobilen ned på kaia. Vil vi oppleve frisk luft kjører vi på fjellet. Bobil gir oss alle muligheter, og vi nyter det å oppleve sjø, fjell, by og strand.

Har du en varebil har du også en campingbil, mener denne ungarske produsenten. Du trenger en boenhet fra ioCamper, og så er du i gang: Vel fremme åpner du bakdørene og skyver ut boenheten. Ut med beina, frem med smarttelefonen - og vipps har du en bolig som er fire ganger så stor som lasterommet på varebilen din!

Utvendig ser den ut som en isdronning, men innvendig er nye Optima Ontour varm og byr på behagelig vintercamping.

Hvilke andre kommuner kan skilte med hele sju oppstillingsplasser - alle med havutsikt? Bare en time utenfor storbyen Gøteborg finner du ekte svensk skjærgårdsidyll i Öckerö. Her kan du parkere helt ved vannkanten selv i høysesongen. Likevel har bemerkelsesverdig få nordmenn oppdaget denne perlen.

I 2018 gikk en 15 år gammel drøm i oppfyllelse. Den materialiserte seg i form av en 42 år gammel, grønn hippiebuss.

Dette er verdens første bobilcabriolet, og en god nyhet for deg som nyter å kjenne fartsvinden eller bare vil komme så tett på naturen som mulig. Det er Piotr Kubinski som er hjernen bak prosjektet, og han har allerede kjørt sin hjemmelagde modell på veien i flere år.

Senja er et reisemål som bør stå høyt på ønskelisten, for maken til variert og spennende landskap skal du lete lenge etter! Her finner du smale veier som presser seg frem mellom dramatiske fjell og et heftig hav, men øya byr også på lun skjærgård, sandstrender, bjørkeskog og reinsdyr.

Langt vekk fra snømåking, glatte veier og kuldegrader finner vi dem. Nordmenn som har lagt seg til på fast plass med bobil eller campingvogn for langtidsopphold på den spanske solkysten. Din Fritid har møtt ekteparet Fredriksen i Sør-Spania.

Arto er Niesmann + Bischoffs modellserie basert på Fiat med AL-KO-chassis. På deres nye 88B finner du et spesielt stort bad, en unik sittegruppe, trivelige tekstiler og mange praktiske detaljer.

Det er grunn til å stille seg spørsmålet: Er det i disse smarttelefon-tider nødvendig med en egen GPS? Din Fritid har gått praktisk til verks for å finne svaret!