"Camping er livet"
Etter mange timer i bil kommer familiene frem til Daftö camping. Barna strømmer ut av bilene og Lars Benjamin (8) utbryter med klar stemme: – Dette er livet!
Endelig er campingsesongen i gang, kan familien Landås konstatere. Familien på fire er en del av en vennegjeng som tradisjonen tro har reist fra Sør-Norge til Sverige for pinsehelgen.
Etter utallige timer i bil er gjengen fremme ved Daftö camping i Strømstad. Familien er på tur med fire andre familier, slik de så ofte pleier å gjøre.
Det enkle liv
Det er lett å sette pris på campinglivet, synes familiene. Campinglivet er supert, og det er enkelt.
– Det er lett å sette pris på alle de gode sidene forteller Karianne Walvick Landås:
– Da tenker jeg på det sosiale ved å reise på tur med andre barnefamilier. Det praktiske: Alt vi trenger pakker vi med oss i vogna. Barna har trygghet med sine egne senger, dyner og et lite utvalg leker. Vi trenger ikke pakke koffertene ut og inn av bilen for hver ny plass vi kommer til. Og vi kan lage mat når vi er sultne, eller stoppe og campe når vi er lei bilkjøring og kommer til en fin badeplass.
Vel fremme parkeres vogna, og i løpet av oppholdet nyter vi muligheten til å kunne sette oss inn i bilen og kjøre til en severdighet, en fornøyelsespark - eller kanskje bare reise på et kjøpesenter og handle.
Og det er nettopp det familiene har gjort når vi møter de. Nordby kjøpesenter byr på fristelser innen alt fra klær til godteri, mat og drikke – en shoppingrunde som både små og store setter pris på.
Fembarnsfar
– Nærheten mellom oss som foreldre og barna er en ren bonus med å reise på camping, forteller Martin Fidje, som snart skal bli pappa for femte gang.
– Eneste ulempen er at det tar noen dager når vi kommer hjem for å få barna til å ligge på sine egne rom igjen. Det blir fort trangt i dobbeltsenga hjemme, smiler den kommende fembarnsfaren.
Barna trives
– Ungene er vant til å kjøre bil og trives greit med det, kan foreldrene fortelle.
– Det at de klarer å sitte rolig underveis, virker det som om de tar igjen for når de er vel fremme.
I det Bobil &Caravan kommer på besøk er det middag. Langbordet er dekket, og det hele ser utrolig koselig og sosialt ut.
Fire griller er fyrt opp, og alt fra pølser til solide kjøttstykker står på menyen. Utvalget av potetsalat er imponerende, og det samme gjelder tilbehør som salat og grillet mais.
For en utenforstående oppleves det hele som et eneste kaos, og det er umulig å forstå hvilke unger som hører til hvilken familie. Her hjelper alle hverandre, og deler alt som settes frem på bordet.
– De eldste barna tar frivillig jobben som barnevakt, og det sosiale blant ungene fungerer utrolig bra, forteller Karianne.
Voksentid
Det tar ikke lang tid etter maten før det plutselig blir helt stille. Det er uten unntak voksne igjen rundt bordet, og fokuset til alle pappaene og mammaene endrer seg. Stolryggene senkes et par hakk rundt bordet og skuldrene senkes. Noen har bakt kake, og flere kanner kaffe kommer på bordet. De voksne slapper av og nyter roen, mens ungene har frest avgårde til nærmeste lekeplass. For det er mange lekeplasser og mange lekekamerater på Daftø camping.
Vennegjengen spør alltid etter plasser nær en lekeplass. Det er praktisk for alle parter, og et tips til de som vil ha mer ro rundt seg: Spør etter plasser langt fra lekeplassene…
Lite problemer
Familiene kan fortelle om få, om noen i det hele tatt, tekniske problemer med vognene. Så er de også stort sett nye, og det er overraskende mange Adria-modeller.
– Når noen først har skaffet seg en vogn de er fornøyd med - så hvorfor ikke velge det samme? forteller en av pappaene.
En stille protest
– Vi er abonnenter og når vi leser blader som Bobil & Caravan er det mye bra stoff å lese, men vi føler ofte at magasinet retter seg mer mot pensjonistcamperne som ofte er bobileiere - enn mot oss som småbarnsfamilier, forteller primus motor i vennegjengen.
– Da vi kjøpte vår første vogn våren 2012 hadde min familie aldri prøvd campinglivet før. Ikke kjente vi noen andre med campingvogn heller. Etter et par sommerferier på hjul i utlandet, savnet vi litt mer av det sosiale ved å ha vogn. Det løste seg etterhvert, da stadig flere av våre venner og bekjente lot seg friste av campingtilværelsen og prøvde ut livet med campingvogn. Og det har virkelig slått an hos samtlige, og vi blir stadig flere. Det er veldig gøy!
– Nå har vi opprettet en lukket gruppe på Facebook der vi poster bilder fra turene, deler gode minner, tipser de andre om hvilke turer vi har vært på, og legger ut hvor man planlegger en campinghelg eller en sommerferie, slik at de som ønsker kan bli med.
Felles for oss i denne gjengen er at vi er unge, har vogner, og tilsammen en hel hærskare av småbarn fra 0-8 år. Ungene elsker det, og foreldrene har det helt topp! Alle har med sitt eget lille «hus» og man trenger ikke barnevakt når barna er lagt. Vi voksne treffes da ofte i fellesskap ute i forteltene, mens barna ligger inne og sover. Vi elsker denne ferieformen, og har startet en aldri så liten tradisjon med å kjøre i karavane med vogner fra sydligste sørspiss av Norge til Daftö camping, hver pinsehelg. Vi ser alltid frem til det offisielle startskuddet for campingsesongen, forteller Karianne Landås.