Tysklands eldste julemarked: Dresdner Striezelmarkt | Din Fritid
Tysklands eldste julemarked

Dresdner Striezelmarkt

Den 588. utgaven av Tysklands eldste julemarked er i gang. Dresden har et utall julemarked, spredd rundt i hele byen. Det eldste og mest forseggjorte er Striezelmarkt, hvor et høydepunkt er den nesten 15 meter høye dekorasjonen som kalles pyramiden.

Din Fritid har nettopp besøkt byen og dens sentrumsnære bobilparkering. Julemarkedet kunne i år endelig åpne igjen etter to års korona-nedstengning.

­­De ulike bodene er ikke bare stappfulle av ulike lokale håndverkprodukter, her finner du også mye spennende mat og drikke. Utallige matboder tilbyr spennende pølser som bratwürst og den lokale potetkake-spesialiteten kartoffelpuffer. Det å gå forbi de mange velduftende bodene med en glühwein i hånden er en opplevelse for smaksløkene. Dette ene markedet har mer enn 200 boder, hvor det selges masse lokalprodusert godterier og gaver for enhver smak.­

Mye aktivitet

Markedet er åpent hver dag fra 23. november til julaften. Åpningstidene er fra kl 10 til 21. Det finnes et eget program for alle aktivitetene på nettsiden striezelmarkt.dreseden.de. Arrangørene lover her at nissen kommer innom daglig til faste tider, det er dukketeater, fest dedikert til julekaken Dresdner Stollen, konsert av Dresden filharmoniske orkester, og mye mer.

Historien

Det aller første Dresdner Striezelmarkt ble arrangert i 1434, og varte kun én dag. Det var Friedrich II som godkjente markedet i Dresden gamleby. Markedet ble en suksess, og i løpet av de neste 500 årene har det blitt et av Tysklands mest populære julemarkeder. I år har Dresden hele ti ulike julemarkeder i byen, hvor Striezelmarkt er det desidert mest kjente. Skal du til byen må du også oppsøke middelalder-markedet i Stallhof. Her har utstillerne tidsriktige klær, og varene som selges og maten som serveres er også inspirert av middelaldren.

Pyramiden

Du lurer kanskje på hva pyramiden er? Den nesten 15 meter høye trekonstruksjonen er selvsagt lokalprodusert, og er en slags karusell for fastmonterte trefigurer som snurrer rundt. Alle figurene er kjente og kjære for lokalbefolkningen og har en historie å fortelle. Det er lange håndverkstradisjoner i området, og nettopp håndlagde trefigurer er en av flere spesialiteter. 


Den kalles bare “pyramiden”, den nesten 15 meter høye trekarusellen for utallige håndlagde trefigurer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden