Påskeutfarten 2024: Pust med magen! | Din Fritid
Hvis du kjører tidlig om morgenen eller sent på kvelden, er sjansen større for god plass på veien i påsken. Foto: Fremtind
Påskeutfarten 2024

Pust med magen!

Jeg husker fremdeles at vi stod i stillestående kø over Sollihøgda da jeg var liten og vi skulle på påskeferie til Geilo. Nå er det den tiden på året igjen. Og analysene viser at den store utfartsdagen i år vil bli onsdag 27. mars.

Fremtind Service - den største utstederen av bombikker i Norge -  har analysert trafikkmønsteret onsdagen før skjærtorsdag, og kommer med en klar anbefaling. 

– Tallene våre viser at du enten bør kjøre tidlig på morgenen eller vente til klokken har passert 14.00 før dere legger kursen mot påskefjellet denne onsdagen, sier Svein Skovly, som er kommersiell direktør i Fremtind Service. 

Styr unna formiddagen 

Morgentrafikken er rolig, men tar seg opp mellom klokken 9.00 og 10.00 i det meste av landet, viser trafikktallene.  

– Så er trafikken på sitt aller travleste mellom klokken 10.00 og 11.00, med unntak av Hallingporten og E18 Stillinga. Der er det mest trafikk mellom klokken 11.00 og 12.00. Det er uansett formiddagen som er mest travel, så styr unna denne, råder Skovly. 

Etter klokken 14.00 roer trafikken seg og det er lite trafikk etter klokken 16.00. 


Fremtind Service har analysert kjøredata fra i fjor som viser når det lønner seg å kjøre onsdag 27. mars. Oversikten viser når det er mye (rød) og lite (grønn) trafikk gjennom et knippe bomstasjoner hvor det er mye påsketrafikk.

Økt risiko for ulykker 

Mange biler på veiene gir økt risiko for ulykker og bilskader.  

– Når mange reiser samtidig, kan det fort oppstå problemer. Det stiller enda større krav til oss i trafikken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Skadeforebyggeren har en klar oppfordring til alle som skal ut og kjøre i påsken: 

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran og sørg for å ha på gode vinterdekk. Skulle noe skje, kan du risikere å skade bilen, deg selv og andre – men du kan også få mindre igjen på forsikringen dersom du ikke har tatt dine forholdsregler, sier Hofstad-Nielsen. 

Påskevettregler til kjøreturen: 

  • Pakk bagasjen i bilen riktig. Sørg for at løse gjenstander er godt festet og sikret i bilen. 

  • Ta deg tid til å sjekke at bilbeltene sitter som de skal før dere kjører. 

  • Overhold fartsgrensene og kjør etter forholdene. 

  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører, og la mobilen ligge når du kjører. 

  • Ta det pent ut av parkeringsplasser, veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden