Grilltilbehør: Det lille ekstra | Din Fritid
Grilltilbehør

Det lille ekstra

De fleste av oss griller MYE på denne tiden. Og mange gjør det så enkelt som mulig: Vi slenger noen pølser, burgere eller koteletter på grillen, og det blir jo alltid digg. Men det krever ikke så veldig mye innsats for å få til det perfekte grillmåltidet. Følg med nå!

TRIKSENE

MARINADE
Det du legger kjøttet (ev grønnsaker eller noe annet du ønsker å grille) i for å gi bedre smak, mørhet, utseende og holdbarhet. En marinade bør inneholde tre ingredienser: Olje (for saftighet, stekeskorpe og glans), syre (for mørhet og holdbarhet) og smak (for…smakens skyld!). Tøm marinaden i en brødpose, legg i det du skal grille, legg i kjøleskapet og la ligge i et døgn…eller bare en time eller to hvis du er skikkelig sulten, og ikke har planlagt så godt…alt er bedre enn ingenting. Du kan også perforere det du skal marinere litt for å få marinaden til å trekke inn kjappere.

BBQ-SAUS
Det du pensler grillmaten med under selve grillingen, eller før servering. Den kan være tykk eller tynn, men er ofte tomatbasert og har en form for røyksmak.

GLAZE
Pensles på ved slutten av grillingen, og er blank og ofte tykk, søt og krydret. Glazens misjon er i hovedsak blankt utseende, men tilfører også smak.

RUB
…som i gni! Krydderblanding som gnis inn i grillmaten. En god rub inneholder malte kryddere som for eksempel paprika, pepper, løk eller hvitløkpulver, kajennepepper, salt og ofte er brunt sukker. Lag gjerne din egen hemmelige rub! Bruker du brunt sukker, vil dette lage en gylden, sprø overflate på grillmaten. Du kan gjerne rubbe maten og la den ligge i kjøleskap et døgn før bruk.

MARINADE-OPPSKRIFTER

URTEMARINADE
1 dl olje 
3 ss vineddik 
2 ss hakket frisk timian 
2 ss frisk estragon 
1 ss hakket frisk rosmarin 

Slik gjør du
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en pose.
Legg i kylling- eller kalkunkjøttet og knyt posen. La kjøttet få marinere minst et par timer, og gjerne natten over.

SURSØT MARINADE
2 ss flytende honning 
2 ss vineddik 
2 ss japansk soyasaus 
2 båt hvitløk i skiver 
1 ts finhakket frisk ingefær 

Slik gjør du
Bland alle ingredienser til marianden. Ha kjøtt og marinade i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap et par timer, helst over natten.

INGEFÆR- OG CHILIMARINADE
½ dl olje 
2 båt finhakket hvitløk 
2 ss finhakket frisk ingefær 
1 stk finhakket rød chili 
1 stk finskåret sitrongress ,
evt. litt sitronsaft 

Slik gjør du
Bland alle ingredienser til marinaden. Ha kjøtt og marinade i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap et par timer, helst over natten.

OPPSKRIFT PÅ GLAZE

ASIATISK GLAZE
4 stk sitrongress 
3 dl søt soyasaus (ketjap manis) 
2 ss riseddik 
4 ss brunt sukker 
4 stk finhakket grønn chili (uten frø) 
6 båter finhakket hvitløk 
2 ss olje til steking 
Ca. 4 cm revet frisk ingefær 
Skall av 1 stk lime 
1 stk hel kanel 
2 stk stjerneanis 

Slik gjør du
Del sitrongress i to, og deretter i to på langs. Bland sammen søt soyasaus, riseddik og brunt sukker. Fres chili, hvitløk og sitrongress raskt i en varm stekepanne med olje. Hell blandingen av soya og sukker i pannen, tilsett revet ingefær og limeskall, kanelstang og stjerneanis. Rør alt sammen og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp.

BBQ-SAUSER

HVIT GRILLSAUS
1½ dl majones 
3 ss hvitvinseddik 
2 ss sitronsaft 
2 båter hvitløk 
½ ts sukker 
½ ts salt 
½ ss kvernet pepper 

Slik gjør du
Visp sammen alle ingrediensene i en skål. Smak til med mer av alt etter hva du foretrekker. Kan oppbevares i tett beholder i kjøleskap i inntil en uke. Bytt ut noe av majonesen med gresk yoghurt for en litt lettere og friskere variant. Du kan også tilsette en raus neve hakket persille eller andre urter. Sausen tykner når den blir stående en stund. Tilsett litt vann eller melk for å få den konsistensen du ønsker.

AMERIKANSK BBQ-SAUS (THE REAL THING)
1 stk løk 
2 båter hvitløk 
2 stk rød chili 
2 ss olje 
2 ss soyasaus 
2 boks hermetiske tomater 
½ dl eplecidereddik 
1 ss dijonsennep 
1 ss worchestershiresaus 
3 ss brunt sukker 
1½ ss paprikapulver 
1 ts kajennepepper 
1 ts salt 
2 ts grovmalt pepper 

Slik gjør du
Rens og finhakk løk og chili. Fres løken i olje til den er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Skru ned varmen og la sausen koke ca. 45 minutter til den er passe tykk. Rør av og til. Kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor til den får en jevn konsistens. Tilsett litt vann om sausen er for tykk. Ha sausen på rent, tørt og varmt glass eller flaske og skru på lokk. Avkjøl helt. Oppbevar sausen i kjøleskapet. Den er holdbar i minst én måned. Har du røkt paprikapulver, kan du bruke det istedenfor vanlig paprikapulver for å få en fin røyksmak på sausen. Sausen kan brukes både til å pensle kjøttet med under grilling, og som saus ved siden av maten. Lag gjerne dobbel porsjon, den holder seg lenge!

OPPSKRIFTER PÅ DIGG TILBEHØR

PAPRIKASAUS
3 stk grillet rød paprika (kan kjøpes ferdig på glass) 
2 stk sjalottløk 
1 båt hvitløk 
1 ss olje 
2½ dl varm grønnsakbuljong (utblandet) 
50 g margarin 
1 ts salt 
½ ts pepper 

Slik gjør du
Finkutt paprika, sjalottløk og hvitløk og fres det raskt i olje. Ha i vann + buljong og la alt småkoke 5-10 minutter. Del smøret i terninger og ha det i sausen mens du hele tiden rører. Smøret tykner sausen og gir den en avrundet og god smak. Kjør sausen glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Det er godt å ha i litt friske urter i en slik saus, men sausen blir utmerket også uten.

MANGOSAUS
1 stk mango 
Saften av ½ stk sitron 
Ca. 1 ts sukker 
1 ss finhakket rød chili 

Slik gjør du
Rens mango for skinn og stein, og kjør glatt i food-prosessor med sitronsaft. Bland inn chili og smak til med sukker. Denne dressingen gjør seg best med en søt mango, gjerne en pakistansk mango når den er i sesong. Hvis du ikke får tak i det så kan du halvere sitronsaften og doble sukkermengden.

TZATZIKI
3 dl gresk yoghurt 
1½ stk agurk 
½ ts salt 
2 båt hvitløk 
½ ts nykvernet pepper 

Slik gjør du
Riv slangeagurk på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet. Bland agurk sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.

HVITLØKSDRESSING
3 dl lettrømme 
3 båt hvitløk 
4 ss bladpersille 
½ ts salt 
¼ ts kvernet pepper 

Slik gjør du
Skrell og riv hvitløk på et lite rivjern, eller hakk den fint med en skarp kniv. Finhakk persillen. Bland sammen revet hvitløk, hakket persille og rømme.Smak til med salt og pepper. Oppbevar hvitløksdressingen kjølig og i en lufttett beholder. Den er holdbar i kjøleskapet i minst en uke. Du kan godt bytte ut lettrømme med andre syrnede melkeprodukter som for eksempel créme fraîche eller kesam. Du kan også lage hvitløksdressingen med grillet hvitløk, som gir en mildere og rundere smak.

GUACAMOLE
2 stk modne avokado 
1½ ss limesaft 
1½ stk tomat 
1 båt hvitløk 
½ stk finhakket rød chili 
2 ss finhakket frisk koriander 
½ ts salt 
¼ ts pepper 

Slik gjør du
Del avokado i to, fjern steinen, ta ut kjøttet og mos det så fint eller grovt du ønsker. Press over limesaft. Del tomat i fire og skjær ut frøene med en liten kniv. Del tomatkjøttet i små terninger. Finhakk hvitløk og chili. Bland most avokado med tomater, hvitløk, chili og hakket koriander. Smak til med salt og eventuelt pepper. Dekk til guacamolen og sett den kaldt til den skal brukes.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden