Din Fritid 5-2019 | Din Fritid

Din Fritid 5-2019

Årets sommerutgave av Din Fritid byr på masse lesestoff med hele 116 sider. Her finner du blant annet: Tips om regler i utlandet, bynær overnatting med bobil i Trondheim, sommerlige norske campinger, fricamping i Steigen og Vesterålen, ny bobilparkering i Stavern - og ikke minst: Opplev Dolomittene! Vi har også mer praktiske rettede artikler, som den lille elektriker-skolen, minitest av en helt ny 2020-modell fra Frankia og full test av en Kabe.

Innhold i denne utgaven: 

Det er hyggelig å tenne opp bål når man er på tur, men det er viktig å huske at vi er i en tid med generelt bålforbud i skog og mark. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Er du klar over at forbudet også gjelder om du har lyst til å tenne grillen i utmark?

Disse ordene har fulgt meg siden jeg for mange år siden gikk på elektrikerlinjen på Oslo Yrkesskole. Og de har samme gyldighet i dag.

Det er ikke nødvendigvis komplisert eller kostbart å oppgradere en eldre bobil med moderne belysning. Din Fritid har sett nærmere på en alkovebil fra 90-tallet.

Endelig er det slutt på leting etter bobilparkering i kunstnerbyen ved havet. En splitter ny bobilparkering er nå åpen for publikum.

Det benyttes varebilchassis til bobilproduksjonen, og Fiat Ducato er en suveren markedsleder både i Norge og i Europa. Men nye Sprinter fra Mercedes ønskes varmt velkommen i bransjen, og blir enda mer aktuell når AL-KO nå lanserer nytt bobilchassis til denne.

Etter et alarmerende antall meldinger om innbrudd i norske biler utenfor Liseberg har politiet i Gøteborg satset hardt på å styrke sikkerheten. Resultatet: Antallet bilinnbrudd har sunket drastisk. Men skal du ta bobilen til Liseberg, parkér på et trygt sted.

Byen ble grunnlagt 997 år e. Kr. og har over tusen år med historie bak seg. Tilbudet av kultur, kunst, design, mat, aktiviteter og opplevelser gjør Trondheim til en levende by, vel verdt å besøke!

Frister det med en fottur på 2500 moh med spektakulær utsikt? Vel, du finner det i de italienske Dolomittene, og Din Fritid har vært der.

Carthago er ikke den eldste aktøren i bransjen, men det tyske selskapet er blant Europas største uavhengige produsenter – og har i 40 år hatt som mål å bygge de beste bobilene. Gründer Karl-Heinz Schuler forteller i dette intervjuet hva han selv mener er hemmeligheten bak suksessen.

Det å lage en romslig opplevelse i en kompakt bobil er noe alle produsenter strever etter. Det er sjelden vi ser det så vellykket som i nye Neo. Frankia har strukket seg langt for å lage en bobil med god lastekapasitet under 3,5 tonn. NB! Oppdatert artikkel med 360° bilder!

Paret jeg møtte på Engeløya i Steigen hadde kjørt en halvtime hjemmefra for å komme til sitt favorittsted. Et sted de gjerne deler med Din Fritids lesere.

Kjøreegenskaper på bobil er et tema som vies lite oppmerksomhet. Det er det ingen grunn til, da forskjellene kan være store - og du merker det på både komfort og sikkerhet. Din Fritid har prøvekjørt og sammenlignet Fiats originale dempere og AL-KOs fjæringsalternativ på smale, svenske landeveier.

Er du bekymret for trafikksikkerheten når du skal på ferie med campingvogn eller bobil? Statistikken tilsier at det er liten grunn til å være redd – men som bobilsjåfør er det ekstra viktig å kjøre aktsomt og ta sine forholdsregler.

Jeg våkner opp til solstreif gjennom gardinene. Åpner døra, kjenner frisk havluft. Blir liggende litt i soveposen før jeg tusler barbeint ned til brygga, fyrer opp gassbrenneren og koker opp vann til en kaffe.

Det er en deilig tid vi er inne i. Vi har samlet fem norske campingplasser som alle har noe ekstra å by på nettopp i sommersesongen og som er vel verdt et besøk.

Når du kjører på betalingsveier i Europa er det normalt enkelt å ordne med betalingen. Du betaler med kort, og prisen kommer an på hvor langt du har kjørt. Østerrike har derimot en langt mer komplisert løsning, der stikkordet er forhåndsbetaling. Spesielt komplisert er det for bobiler over 3,5 tonn.

Det er mange ting å tenke på når du skal utenlands med bobil eller campingvogn. Her er noen ting du bør tenke på.

Det skal være hjemmekoselig å feriere på hjul, mener Bürstner. Det er noe de fleste vil si seg enige i. En av de store nyhetene for 2020-sesongen er Harmony-utgaven av Bürstner Averso 485 TS, hvor trivselsfaktoren er rendyrket.

Det er lett å tenke at alle halvintegrerte bobiler basert på Fiat-chassis er omtrent like å kjøre. Dette stemmer ikke alltid, noe denne modellen fra Kabe beviser til gagns. Modellen byr på en av de beste kjøreopplevelsene du kan få i en halvintegrert bobil – særlig om du velger gode dempere foran og bak. 

De fleste av oss griller MYE på denne tiden. Og mange gjør det så enkelt som mulig: Vi slenger noen pølser, burgere eller koteletter på grillen, og det blir jo alltid digg. Men det krever ikke så veldig mye innsats for å få til det perfekte grillmåltidet. Følg med nå!

Mange setter i disse dager kursen sørover på ferie. Her kommer noen påminnelser om de mange ulike reglene i utlandet: