: Campingtur til paprikaens land | Din Fritid

Campingtur til paprikaens land

Det er noe eksotisk over dette landet. Ungarn og Balatonsjøen er et godt tilbud til deg, det vil være sikkert på den gode campingferie.

Endelig på vei

Det er alltid en bestemt følelse når campingutstyret ligger på sine faste plasser, dieseltanken er fylt opp, og jeg kan endelig sitte bak rattet på vei til nye campingopplevelser. På vei til å utforske et nytt område. Denne gang går turen i en bobil, med plass til fire personer, men den er optimal til to. Som alltid når turene går sydover består de første par dagene stort sett av transport, men kunsten er jo å starte ferien idet vi forlater hjemmet. Etter ankomst til Rostock kjører vi mot Berlin og videre sydover på de gamle betongveiene. Mye kan sies om tyskerne, men solide veikonstruksjoner kan de også bygge. Like etter Dresden kjører vi inn i Tsjekkia og dagens stopp er campingplassen i utkanten av Prag. Det er forholdvis mange på campingplassen, som både har restaurant og en liten kjøpmannsbutikk. Vi spiser kveldsmat og nyter en kald øl under stjernehimmelen foran bobilen før vi kryper til køys. Vi sover i sengen over førehuset. En deilig stor dobbeltseng med to små vinduer i begge ender. Vi åpner, så det blir gjennomtrekk og faller i søvn i den friske, men lune kveldsluften. En god start på campingturen.

Nesen mot grensen til Slovakia

Neste morgen pakker vi sammen, noe som ikke tar mange minutter med en bobil og setter nesen mot grensen til Slovakia. Ved grenseovergangen sjekker de våre papirer, som skal være originale, og vi forsyner oss med et vegmerke/vignet, som gjør at vi kan kjøre på motorveiene. Etter få timers kjøring og en liten pause nærmer vi oss grenseovergangen til Ungarn – vi er nesten fremme. Det er mange som er usikre på hvilken vei de skal kjøre til Ungarn, og især om veien gjennom Tsjekkia og Slovakia er sikker. Det er veldig individuelt hvordan vi planlegger våre campingturer. Etter min mening kan du uten problemer kjøre denne veien, og som alle andre steder (noen mer enn andre) skal du tenke deg om og ta de forbehold som du kan. Det kan f.eks. ikke anbefales å kjøre sent om kvelden eller om natten, og overnatt kun på campingplasser.

35 grader i skyggen

Det er over middag og det er veldig varmt i bobilen. Alle vinduer er oppe, men vi sitter bare stille og svetter. Det blir deilig å komme frem til Balatonsjøen og ta en rask dukkert. Den første campingplass som vi skal bo på, ligger i Balatonfüred på sjøens nordside. Campingplassen er enorm og forholdene er helt i topp. Vi blir betjent av en søt ung jente, som på velformuleret tysk ønsker oss velkommen og forteller om plassens - og områdets muligheter. Vi sjekker inn for to dager og så er det på tide å komme i vannet.

Campingplassen ligger like ned til vannet

Campingplassen ligger like ned til vannet, og har alt hva du i prinsippet skal bruke på en ferie. Det er lekeplasser, svømmebasseng, aktivitetsområder, butikk, boder og best av alt en hel restaurantgate, hvor du for meget rimelige priser kan få slukke sulten etter magens helt individuelle ønsker. F.eks. koster en wienerschnitzel med poteter og saus omkring 35 kr. Som hovedrett bestiller vi gryterett, som en en en kraftig og fantastisk velsmakende gullasch. Desserten blir en liten beskjeden kaloriebombe ”gundel palacsinta”, som betår av tynne pannekaker flambert i Armagnac med varm sjokolade over. Det ungarske kjøkken har hentet sin inpirasjon over hele verden. Paprika er et av de viktigste ingredienser og de fås fra søte til ektremt ”hotte”. Maten tar både lang tid å tilberede, og spise for det er rikelig av den. Deilig.

Barnevennlig feriemål

Balatonsjøen kalles av gode grunner for ”Det Ungarske Hav”. Med sine knappe 600 kvm. er det en av Europas største sjøer, men motsatt av mange andre sjøer, er vannet veldig varmt. Helt opp til 28 grader om sommeren, så det er ingen unnskyldninger for ikke å hoppe uti. Det temperede vannet er også en av grunnene til at sjøen er ideel for barnefamilier, fordi selv små barn ikke kommer til å fryse, når de leker i vannkanten eller bader lenge. En annen grunn er, at du kan gå meget langt ut uten at det blir dypt. Den gjennomsnitlige dybde for hele sjøen er kun 2-3 meter. Sydbredden har mere sandstrand en nordbredden.

Balatonfüred

Midt i Balatonfüred står den store ”drikkehall” med fem av de elleve kilder som er i området med det helt spesielle kulsyreholdige vannet, som i mer en 200 år har vært anvendt til pasienter med hjerteproblemer. Lokalbefolkningen kommer med vannflasker og fyller de opp. Vi fyller da også like gått opp våre drikkeflasker, før vi utforsker Tihany-halvøyen. Det 12 kvm. store området har siden 1952 vært naturfredningsområde og har et rikt fulgeliv. Vi går en lang tur, før vi setter kursen mot Siófok, som har fått sitt navn etter Sió-kanalen, som leder vannet fra Balatonsjøen og ut til Donaufloden. Siófok er hovedhavn for Balatonsjøen. Det var bl.a. her skipene overvintret i gamle dager, når sjøen frøs til is. Vi finner det lokale markedet for å prøve oss på litt innkjøp. Det er planen at vi samme kveld vil grille på vår medbrakte grill. Det er alltid marked i Siófok. Ungarerne går på marked hver dag for å kjøpe friske råvarer, som skal brukes til dagens måltider. Frukt og grønnsaker blir sjekket nøye,før de legges i handlekurven. Det er som om kun det beste kan brukes. Stemningen er helt fantastisk og de mange farger er et fryd for øyet. Avslappet, vennlig og inspirerende. Folk smiler, hilser og utveksler lokale nyheter. Det hele setter våres upersonlige kjøpesentere, hvor alt er pakket inn i plastikk, i perspektiv.

Kveldshygge på campingplassen

På campingplassen har vi kjørt ut markisen på bobilen for å få skygge. Heldigvis er det trær på hele plassen, som også gir en del skygge. Det er helt vindstille og det kan ikke klages over mangel på varme. Ut på kvelden tenner vi opp grillen og åpner en flaske kald hvitvin, som vi kjøpte hos en vinbonde tidligere på dagen. I Ungarn er der 5 vindistrikter og en av dem ligger ved Balatonsjøen. Vinen kostet 20 kr. pr. flaske og smaker eminent. Sådan slutter en opplevelsesrik dag. På best mulige måte – nemlig foran bobilen med deilig mat, flott utsikt og hygge. Neste morgen våkner vi opp til enda en solrik dag. Vi fortsetter ned langs kysten til Keszthely. Fordelen med å reise med bobil er at du lett kan bytte leier. Nesten hver dag rykker vi et lite stykke lengre ned langs kysten og vi har hele tiden alle tingene våre med. Balatonsjøen er kun 70 km lang, så vi kunne valgt å finne en base og så reise rundt derfra. I så fall ville vi nok ha tatt med sykler eller en scooter bak på bobilen. Det hadde også vært en god måte at komme rundt på.

Europas største termalsjø

Denne dagen står i avslappningens tegn. Vi skal utelukkende pleie våre kropper. Termalsjøen i Hévic, som ligger sek km. nordvest for Keszthely, er Europas største og en av Ungarns mest kjente. Den store sjøen er fylt med hvite og røde lotusblomster. Fra en kilde 39 meter under overflaten utspringer 39.000 liter svovl- og radiumholdigt vann pr. minut, som betyder, at vannet i sjøen utskiftes hver annet døgn. Om sommeren er vannet 35 grader varmt og om vinteren er det 27 grader varmt. Sjøen er ikke en man bader i som sådan. De fleste ”henger” i en badering og slapper av. I virkeligheten ser det veldig komisk ut med alle disse menneskene, som ”ligger” i vannoverflaten, men det er optimal avslappning for kroppen.

Mye for pengene

Ungarn er på mange områder et godt alternativ til både Frankrike og Italia. Før det første er det ikke så langt å kjøre, været er godt og ferien kan både være aktiv, avslappende, kulturel osv. eller en blanding av det hele, så alle i familien får en god tur. Og så er det en ekstra bonus: prisene. Du får virkelig mye for pengene.

Ytterligere informasjon

Ungarns Turistråd ligger i Sverige og kan nås på Ungerska Turistbyrån i Norden Birger Jarlsgatan 22 114 34 Stockholm Tel. +46 8-20 40 40 E-mail: htstockholm@swipnet.se Internet: www.ungarn.dk Campingplatser www.camping.hu

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden