Italia: Fattore amico: Bondegårds­romantikk | Din Fritid
Italia: Fattore amico

Bondegårds­romantikk

Har du lyst til å se ekte villsvin, prøvesmake lokale pølser eller bare våkne opp på landsbygda til lukten av lavendel? Alt dette og mye mer kan du oppleve om du tør. Vi har prøvd italiensk bondegårdsferie med bobil og kan garantere deg unike og ekte opplevelser.

Skal du på ferie til Italia med bobil bør du absolutt prøve noe annet enn bare å overnatte på campingplasser. For noen hundrelapper får du medlemsskap i organisasjonen Fattore amico og tilgang til hundrevis av gratis parkeringsplasser på italienske bondegårder.

Gratis overnatting

Foreningen Fattore amico er enkelt og greit en medlemsorganisasjon for vingårder, olivenprodusenter og andre bønder som ønsker bobilister velkommen til én gratis overnatting. Når du melder deg inn i foreningen får du tilsendt en bok med oversikt over alle overnattingstilbudene, sammen med et medlemsklistremerke til frontruten. Forutsetningene for den gratis overnattingen er enkel: Det er ingen bekvemmeligheter som strøm, vann eller sanitæranlegg. Og om eierne inviterer deg på smaksprøver og vil vise deg deres spesialitet er det forventet at man høflig sier ja takk. 

For de fleste vil det uansett være en positiv og spennende opplevelse. Vi fikk prøvesmakt både lokale viner, villsvinpølser, lokalprodusert ost, bruschetta med stedets olivenolje og tomater - og alt er smaksopplevelser av de sjeldne.

Nå skal det sies at hos noen var det et større kjøpepress enn hos andre. Vi opplevde hele spekteret: Fra påtrengende vinsmaking med tilbud om kassevis av vin til overpris, til å spise oss mette på smaksprøver.

Svinaktig bra

Ved Monteriggioni ligger gården La Botteghine di Scorgiano. Her er det grønne åssider og vakre gamle bygninger som omkranser uteserveringen som en smilende Elvira Varallo betjener. I butikken selger hun lokalproduserte pølser, olivenolje og skinke, i tillegg til såpe og kosmetikk, basert på lokale råvarer. På spørsmål om hvor vi kan overnatte med bobilen peker hun nedover en grusvei, og sier det bare er å finne seg en fin plass. Og gjett om vi gjorde; på en liten gresslette ved et fikentre slår vi oss ned som eneste bobil. Her er det ingen trafikk , stille og rolig. Når vi går en tur for å se på omgivelsene blir vi møtt av gamlefar på gården, som gjerne viser frem noen villsvinunger og forteller litt om den unike typen tamgriser som er på gården - men alt går på ”solo italiano”. 

Her er det med andre ord bare å nikke og smile høflig. Men Elvira Varallo snakker godt engelsk og forklarer at familien har hatt som prosjekt å gjenskape en gammel griserase som de siste årene har vunnet flere priser. Hun er tydelig stolt av prosjektet og viser frem avisutklipp og byr gjerne på smaksprøver av pølsene. 

Det er en fantastisk følelse å ha en flott og trygg plass til bobilen og så sette seg ned på uteplassen, mens den lave solen former landskapet - og den ene godbiten etter den andre kommer på bordet.

Neste morgen våkner vi til fuglesang og blå himmel og er klare for nye reisemål.

N: 43.35171 E: 11.15703, husk at du må være medlem for å få gratis overnatting.

Tett på

Ved turistmagneten Montalcino i Toscana ligger to steder som begge er medlemmer av foreningen. Den ene er Fattoria La Croce di Paol Benocci og den andre Crociona di Barbare e Roberto Nannetti.

De to stedene ligger kun hundre meter fra hverandre, Crociona di Barbare ligger nærmest veien og er det første stedet du kommer til. Vi var i ferd med å slå oss til ro på denne plassen som ligger rett ved veien. Vertskapet var hyggelig og tilbød oss høflig å komme på vinsmaking om vi ønsket, og bekreftet at overnattingen var gratis.

Men da vi gikk oss en tur i området fant vi til vår overraskelse en annen naboplass med panoramautsikt over et fantastisk toscansk landskap som også var med i Fattore amico. Etter en sjekk i boken fant vi at ja, her var det to plasser som var naboer. 

Vi valgte å flytte bilen til den innbydende plassen med gressplen, trær med skygge og panoramautsikt. 

Et fantastisk sted å overnatte, gøy å komme på besøk i vinkjelleren fra 1600-tallet, men også et sted hvor det var mer enn gjennomsnittlig kjøpepress, og vin til overpris.

N: 43.03903 E: 11.50386

Tre stjerner

15 minutters kjøretur på veien SP1 fra San Gimignano til Certaldo kommer du til Le Tre Stelle. Her er det agroturisme med servering, utleie av leiligheter, produksjon av vin, olivenolje, safran, løk og lokalprodusert mat.

Vi møter Donatella Rubicini som har et bredt smil på lur. Hun har sammen med søsteren og moren blitt jordbrukere, og gården er ikke eldre enn fra 1998 - men her er det driftige damer som styrer. Donatella har knapt tid til å sitte rolig da hun forbereder en velduftende middag til gjester i leilighetene. 

Ut fra alle omtalene av stedets mat på Tripadvisor kan det være lurt å melde sin ankomst i god tid og bestille middag!

Gårdsplassen hvor vi parkerer bobilen har hekk på den ene siden og vinranker på den andre. Her preges også plassen av gigantiske ståltanker til gårdens vinproduksjon. Rundt om på gården er det frittgående gjess og gris i flotte landlige omgivelser, og det er et flott område å gå på tur i.

Dette er Fattore amico

Navnet betyr ”vennskapsfaktor” og er en organisasjon for mennesker som liker natur og å reise med bobil. Den har eksistert siden 2004, og har fulgt i den franske organisasjonen France Passion sine fotspor. Den ideelle organisasjonen har over fem hundre italienske bondegårder som stiller som vertskap for bobileiere. Deres økologiske filosofi er basert på at turisme er nært knyttet til naturen. Det er et sterkt utdanningsmoment i å gjenoppdage kulturen og den lokale historien på landet. Det øker lokal handel direkte fra produsent og gir den reisende opplevelser utenom de tradisjonelle turistrutene. www.fattoreamico.com.

Kjørereglene

Det er noen grunnleggende forutsetninger for å overnatte på et Fattore Amico sted:

  • Du må være medlem (koster 35 euro).
  • Ikke glem at du er gjest hos de du besøker.
  • Hvert sted tilbyr parkering kun for en natt.
  • Ankomsttid før 19.30.
  • Noen steder skal varsles før ankomst (bilde av telefon med røret av).
  • Hils på vertskapet ved ankomst og parker på vist plass.
  • Ta som et utgangspunkt at det ikke er tilgang på vann eller tømming.

Bruk koordinatene

  • Et praktisk tips er først som sist øve seg på å plotte inn GPS-koordinater. Mange adresser i Italia som baserer seg på adresser er unøyaktige, i tillegg har mange gårder ingen skikkelig adresse. Vi kjørte noen ekstraturer i starten for å finne unøyaktige adresser, og det er unødvendig bruk av tid. Derfor er det bare å finne frem GPSen og plotte inn koordinatene.

Søsterorganisasjonene

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden