: Sikkerhet er viktig | Din Fritid

Sikkerhet er viktig

– Mitt inntrykk er at bobileiere og campingvogneiere er flinke til å holde ting vedlike. Men det er likevel noen ting man bør tenke på for å få en bekymringsløs ferie, forteller kontrollør Morten Winsvold på Mysen Trafikkstasjon.

Sesongstart

Det er viktig å tenke på at dette er sesongbaserte kjøretøy og derfor er det lurt å sjekke en del ting, spesielt ved sesongstart: Etter en tids kjøring, sving til siden og kjenn på alle hjulene om de er unormalt varme. Det skyldes i så fall bremser som har satt seg fast, noe som ikke er helt uvanlig. Vær klar over at bremsevesken kan bli gammel. Men om du tar service som anbefalt og følger de pålagte periodiske kjøretøykontrollene, skal du være godt dekket, mener Winsvold. Har du lyst til å få en oppdatert tilbakemelding på kjøretøyet, kan du bestille time for kontroll hos din lokale trafikkstasjon. Dette er da en betalt tjeneste. Gassanlegg er det ikke trafikkstasjonen som sjekker, men en kontroll av anlegget annethvert år anbefales.

Campingvogn

Når det gjelder campingvogn er det litt andre ting å tenke på enn med bobil. Spesielt vogner som har stått rolig lenge og som skal på veien igjen er utsatt. Et godt tips er å sjekke hjullager og bremser først. Bremser blir også slitt i løpet av en sesong, og bør justeres årlig om du kjører mye. Om du kjenner at vognen dytter når du bremser, er det på tide med en justering.

Pass på vekten

Bobilfolket må være oppmerksom på vekten. Her er det lett å glemme seg bort, mener Winsvold. Det er reell vekt som teller og kommer du i en kontroll med overvekt må den overflødige vekten fjernes, før du kan fortsette. Et enkelt og greit tips om du er i tvil om vekten på din bil, er å pakke bilen og kjøre til nærmeste vekt. De er ubemannede og her får du en pekepinn på hvordan du ligger an, og om du kan kjøre lovlig med full vanntank, for eksempel.

Sjekk dekkene

– Alder på dekk er også viktig. Spesielt på en brukt campingvogn som har stått som fast vogn ute hele året. Gamle, sprø dekk punkterer lett, og det er både ubehagelig og farlig. Dekkenes alder kan avleses ved DOT-nummeret som finnes på siden av alle dekk. Det består av 4 siffer, og leses slik at for eksempel 2109 betyr at dekket er produsert i uke 21 i år 2009. Dekk som er eldre enn 5 år anbefales ikke. – Til slutt vil jeg si til alle som ferdes i trafikken: Ta det med ro og kos dere. Det er feriemodus som gjelder. Hold avstand og kjør med god margin, da blir alt fryd og gammen, avslutter kontrollør Morten Winsvold.

Årlig sjekk

– Dette er en tradisjon og vi har utført sjekk av bobiler og campingvogner i mer enn 20 år nå, forteller Arnt Frogner fra NCC Askim. Hensikten er å få kontrollert kjøretøyet før sesongstart, og alt blir sjekket. Biltilsynet stiller med to mann som sjekker bremser, lys og forstilling, mens Norsk Caravan Club stiller med to fuktmålere og to gassmålere. På årets sjekk den 5. mai ble det kontrollert 35 bobiler og seks campingvogner på trafikkstasjonen i Mysen.

Alvorlige feil

– Noen mener det er unødvendig å sjekke kjøretøyet hvert år, men vi mener det har en hensikt så lenge vi finner feil og mangler. For det gjør vi, forteller lederen av teknisk komite i NCC avdeling Askim, Arnt Frogner. Det er oppdaget feil som kunne blitt katastrofale, både på gamle og nye kjøretøy. Det er tilfeller som involverte gasslekasje og i et tilfelle var en bremseskive helt løs, og det ble oppdaget dagen før ferieturen skulle startet. Ellers bidrar vi til god stemning med servering av vafler og kaffe, og enkelte kommer både to og tre timer for tidlig for å sikre seg en god plass i køen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden