Kabes 2019-innovasjon: Miljøvennlig friskluft | Din Fritid
Kabes 2019-innovasjon

Miljøvennlig friskluft

Michael Blomqvist fyrer av en røykpatron for å forklare hvordan Kabes siste nyvinning fungerer. Siste nytt fra den svenske produsenten er et avansert sirkulasjonssystem med varmegjenvinning.

Fordelene med et sirkulasjonssystem er åpenbare: Bedre inneluft og lavere energibruk. Ikke bare sikrer løsningen frisk luft, men varmen på luften som sendes ut benyttes til å forvarme den friske inn-luften. Foreløpig leveres løsningen, som heter SmartVent, som ekstrautstyr til Kabes Imperial campingvognserie for 2019-sesongen. Med SmartVent-løsningen følger også et ekstra stort batteri og et solcellepanel. Systemet krever naturlig nok strøm for å fungere.


Da vi var på besøk i kuldekammeret til Kabe for snart tre år siden kunne teknisk sjef Kurt Blomqvist fortelle at de jobbet med et helt nytt prosjekt for mer energivennlige campingvogner. Nå er løsningen ferdig utviklet og Blomqvist kunne i sommer stolt presentere SmartVent: Ventilasjons- og varmgjenvinningssystem for campingvogner.

Luftkvalitet

Systemet er avansert: Verdiene for karbondioksid, hydrokarbon og andre gasser måles kontinuerlig. Systemet har også to filtre som fjerner partikler, til glede for allergikere. Løsningen består av to enheter med vifter og keramiske element for varmegjenvinning, samt nødvendig elektronikk. Disse er koblet til et styringssystem med et kontrollpanel, hvor man blant annet kan lese av luftkvalitet.

Viftene i hver av de to enhetene kan snus av styringssystemet, dermed kan begge steder fungere som både inntak av frisk luft og utblåsning av gammel luft. Det er nødvendig for at varm luft skal varme opp det keramiske elementet, som så benyttes til å varme opp den friske luften etter en viss periode.

 

 

Miljøvennlig

Behovet for de tradisjonelle friskluft-åpningene i taklukene blir borte, så når campingvogner med SmartVent leveres blir det med en annen type luker. Dette er også årsaken til at systemet ikke kan ettermonteres.

Får du matos eller annen vond lukt i vogna skal systemet merke dette, og vil kjøre opp hastigheten på viftene som sørger for rask luftutskifting. Systemet reduserer fyringskostnadene med rundt sju prosent i et kaldt utemiljø, forteller Mikael Blomqvist, som er teknisk sjef i Kabe, og dessuten barnebarn av selskapets gründer, Kurt Blomqvist.

Det er bare et tidsspørsmål før løsningen også kan bestilles på bobiler. Men for neste sesong er det kun vogner som kan få løsningen.

Se Mikael Blomqvist demonstrere det unike systemet i vår video.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden