Statens vegvesen: Nasjonale turistveg Hardanger: Ny rasteplass på Espenes | Din Fritid
Statens vegvesen: Nasjonale turistveg Hardanger

Ny rasteplass på Espenes

Etter en del forsinkelser, skal det sommeren 2022 stå klar en ny, flott installasjon av en rasteplass på Espenes i Hardanger.


Foto: Tor Benjaminsen

En verdspandemi, frakt av stål til havs helt fra Kina og ruskever på Vestlandet. Utfordringene har stått i kø for det nye designbygget på Espenes, langs Nasjonal turistveg Hardanger. Men til sommeren skal bygget stå klart, trass i de mange utfordringene.

Den gamle rasteplassen på Espenes i Ullensvang kommune ble borte etter rassikringen av riksveg 13. På den tomme flaten skulle Statens vegvesen åpne et nytt, moderne turistveganlegg med flott utsikt nordover Sørfjorden høsten 2021. Servicebygget med en 64 meter lang og 4 meter bred takkonstruksjon i stål, med 12 takmoduler i ulik høyde, holdt oppe av massive stålsøyler, fundamentert på en bunnplate i betong, skulle markere Espeneset som ny tilvekst til attraksjonen Nasjonale turistvegar.

Slik ble det ikke. En pandemi kom imellom. Samfunn ble stengt ned. Hjemmekontor og byggemøter på Teams. Først i oktober kunne containerskipet «Yellow Sea» kaste loss fra Xiang hamn i Kina med stål til Bergen for videre frakt til Espenes. Etter nær tre måneder til havs, med flere stopp underveis, kunne stålet i containerbuken til slutt klappe til kai i Bergen den 16. januar.

Nummererte stålplater blir nå plukket frem bit for bit på Espenes, og sortert som et stort puslespill. Store blanke plater blir sveiset sammen til et ni meter høyt servicebygg med toalett og teknisk rom. Samtidig varslet meteorologene et nytt ruskever på Vestlandet med regn og vind i over ei uke. Dette betydde at sveisingen av bygget kunne komme til å bli utfordrande og tidkrevende, selv om arbeidet skjer under et beskyttende tak.

Kommende sending fra Kina med stålet til takpaviljongen blei sendt frå Xiang 30. desember 2021. Om seilasen følger containerskipet «Yellow Seas» sin logg, regner byggeledelsen med at stålet kommer til Bergen i mars. Om ikke noe nytt og uventet skjer, skal rasteplassen med servicebygg, takpaviljong og god parkeringsplass for både busser og biler kunne åpnes sommeren 2022.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden