Havøysund: Ny attraksjon: Ny kunst­installasjon i Havøysund | Din Fritid
Havøysund: Ny attraksjon

Ny kunst­installasjon i Havøysund

I slutten av september åpner Statens Vegvesenen ny, spennende kunstinstallasjon i vakre Havøysund.


©Roni Horn. Bildene av Roni Horns kunst gjengitt med tillatelse fra kunstneren. Foto: Frid-Jorunn Stabell

Roni Horns kunstinstallasjon består av to glassobjekter i en arkitekttegnet trehytte. Den amerikanske kunstneren har sin base i New York og er en av vår tids mest ettertraktede kunstnere. Hennes arbeider vises i kunstgallerier og museer verden over. Horns kunstverk består av et bredt spekter av medier, inkludert fotografering, skulptur, tegning og bøker. Ikke minst er Horn kjent for sine monumentale skulpturer i glass.


Foto: Frid-Jorunn Stabell

Kunstnerens installasjon på Ørahaugen i Havøysund på Finnmarkskysten består av to sylindriske glassobjekter som reflekterer lys tilbake til tilskueren. Massiviteten og volumet er slående. Objektene utstråler stillhet i et værhardt og vakkert hjørne av verden, der lysets variasjoner - midnattssol, nordlys og vintermørke - skaper stadig nye stemninger.

Bygget som omslutter kunstinstallasjonen, tegnet av Jensen & Skodvin arkitekter, er en integrert del av kunstverket. Huset er enkelt, lavmælt og uten vinduer. De innvendige veggene er kledde med torv, og takstolene som siler det naturlige lyset fra taket gir viktige dimensjoner til kunstopplevelsen. 


©Roni Horn. Bildene av Roni Horns kunst gjengitt med tillatelse fra kunstneren. Foto: Frid-Jorunn Stabell

Sammen med Steilneset Minnested i Vardø styrker kunstinstallasjonen i Havøysund Finnmarks posisjon på det internasjonale kunstkartet. Steilneset Minnested ble reist til minne om ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet og høytidelig åpnet av HM Dronning Sonja for ti år siden; den 23. juni 2011. Denne spesielle historien sammen med Louise Bourgeois sin brennende stol og Peter Zumthors arkitektur har skapt interesse langt utenfor Norges grenser. Med Roni Horns kunstverk i Havøysund blir Finnmark som besøksmål styrket med nok en kunstinstallasjon av en kunstner i internasjonalt format. Roni Horns kunstverk i Havøysund har blitt vist lokalt siden 16. juni, og er dermed åpent for publikum.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden