: Gammel kjærlighet ruster ikke, del FIRE | Din Fritid

Gammel kjærlighet ruster ikke, del FIRE

Les Jørn Smedhus sin historie fra den spennende turen for 20 år siden: Sjælland i Danmark. Se også de andre sakene om Smedhus ved å klikke på linkene under Artikler nederst på siden.


Normanns dalen i Danmark

På en av hjemturene fra Ardèche, Frankrike bestemte vi oss en gang for å stoppe på Sjælland, Danmark for å se på Dronningens gamle slott, Fredensborg nord for København.
Slottet ligger vakkert til i landlige omgivelser med noe eldre villaer i nærheten. Vi parkerte på en liten parkeringsplass ved hovedporten. Da vi gikk ut av bilen og inn hovedporten kom en mann i hvite malerklær lit ustø ut av kroen som lå inn mot parkeringsplassen. Etter å ha gått rundt inne på slottsanlegget en stund uten å se et menneske befant vi oss helt alene på baksiden av slottet. Plutselig ser vi langt borte en mann komme mot oss på sykkel, han veivet veldig med armen og konen min lurte lit urolig på hva han ville. Han stoppet opp foran oss på sin gamle rustne sykkel og bar litt preg av å ha sittet på kroen og hygget seg en stund. Etter at vi hadde gått inn på slottsanlegget hadde han sett at bilen vi kom i var Norskregistrert så derfor ville han nå vise oss Normanns Dalen som lå et stykke inne i skogen. Normanns Dalen?? Vi lurte litt mistenksomt på hva dette var. Husk dette var lenge før smarttelefoner og internett, i dag kan mann bare ta en titt på Wikipedia. Ok, vi takket ja til tilbudet hans. Han gikk foran oss og viste veg på en smal sti gjennom skogen. Der foran oss, mitt i skogen var det gravet ut et stort ovalt amfi anlegg på slutten av 1700 tallet med mange skulpturer av Normen i mange forskjellige drakter. Han fortalte med stor iver hele historien om skulpturene og anlegget. Omvisningen i frisk luft gjorde også at restene fra kro besøket forsvant.
Vi hadde det kjempehyggelig og det endte med at han invitert oss hjem på kveldsmat, vi nølte litt men sa ja etter litt «nøding». Han syklet foran på sin gamle rustne sykkel og vi kjørte etter ham i bil. Det var en stor gammel praktfull eiendom med allé opp til hovedhuset, og nå fortalte han hvorfor han gikk i hvite malerklær, han holdt på å pusse opp en leilighet i et sidehus som hans mor skulle ha! Vi gikk inn i hovedhuset hvor hans kone, mor, og to barn satt å så på tv. Han fortalte at han hadde inviterte noen Normen hjem på kveldsmat, alle syntes det var kjempekoselig. Dette var en fredagskveld. Et langbord med masse deilig mat og drikke ble gjort i stand og der satt vi og spiste og drakk til langt på natt, en uforglemmelig historie! Han fikk også fortalt hva han drev med til daglig, han var ………minister i det danske statsapparatet. Neste dag bar det hjem til Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden