: Gammel kjærlighet ruster ikke | Din Fritid

Gammel kjærlighet ruster ikke

Jørn Smedhus fra Vestfold har alltid hatt et ønske om å se hva som er bak horisonten - og det har han gjort i sin folkevognbuss med hevetak fra åttitallet. Bilen har nå passert 560 000 km og har opplevd alt fra eksotiske reisemål i Syd-Europa til norske stavkirker.


Campinglivet ble praktisert over hele Europa, her er det Oliver Smedhus som utnytter fergetiden til å tegne.

Gammel sliter av en folkevognbuss

For 25 år siden kjøpte Jørn Smedhus (71) fra Vestfold en Volkswagen T3 kombinertbil 1985 modell. Bilen fikk da campinginnredning av firmaet Trufa. Nå, 560 000 km og tre motorer senere, er bilen snart klar for nye eventyr. Denne vinteren er girkassen overhalt, det er byttet hjullager, nesten alt på bremsene er nytt og EU-godkjenningen er i boks. Om ikke lenge blir det ny kjøkkenbenk, nytt kjøleskap og opplegg til gassen. Så før sommeren kommer er bilen klar for nye reiser. – Bilen er ekstremt kompakt og lett å ha med å gjøre. Jeg har reparert åpenbare ting før turene, men har hele tiden hatt en holdning til at det uansett har blitt tur - problemer løser seg. Det er egentlig helt utrolig at alt har fungert så bra. Da vi kom hjem fra den siste turen til Frankrike skjønte jeg plutselig hvilken dårlig stand bilen var i. Etter en tid vurderte jeg å gi den bort.


Endelig fremme i varmen i Jugoslavia, en god hvil etter en lang sisteetappe.

Friskmeldt

Jørn Smedhus har brukt en del krefter på bilen i en periode som har vært preget av sykdom. – Sykdommen gjorde at verden ble annerledes for meg. Det har vært godt for meg å ha noe helt annet å jobbe med og tenke på, forteller pensjonisten. Nå er bilen EU-godkjent og om ikke lenge har Jørn tro på at han selv også blir friskmeldt. Da er det nye turer med en gammel, men nyoppusset bil som lokker: – Jeg har veldig lyst til å kjøre en skikkelig norgestur til sommeren, vi bor i et fantastisk ferieland, forteller Jørn Smedhus som blant annet har lyst til å besøke sjøsamene og andre folk nordpå. – Jeg har alltid hatt en fot i kunstens verden og da er det viktig å lytte til ens indre stemme. Jeg tegner mye og opplever det som stimulerende å komme til nye steder. Jørn har blant annet reist på kanotur med indianere på Nord-Amerikas vestkyst. Han har alltid likt å reise med familien og det har blitt mange turer i VW camperne. I Sør-Europa prioriterte familien plasser med lite turister og fricampet så ofte som mulig. Om man bruker hodet når man skal finne seg en plasse så går det alltid gått bra mener han.


Slik ser campingbilen til Jørn Smedhus ut i dag, med det meste av interiøret inntakt og originalt.

Middelhavet lokker

Sør-Europa og ikke minst Hellas har Jørn og familien besøkt så mange ganger at han mener at bilen nærmest finner veien selv: – Jeg må minst ha vært på 25 turer til Sør-Europa med familien forteller han. Noe av det viktigste på slike turer er å treffe mennesker og se hvordan de lever, han har fortsatt kontakt med folk han har truffet for mange år siden. Slikt gir mange minner. Under Bobil og Caravans besøk kom minnene og skrivekløen fram og Jørn har nå skrevet ned flere av sine historier. Se linkene nederst i denne artikkelen.

Erfaren

Jørn Smedhus er utdannet på Kunst og Håndverkskolen der han avsluttet med en master. Senere jobbet han på forskjellige arkitektkontorer og som prosjektleder innen bygg og innredning. Han er også utdannet møbelsnekker og var innom båt og skipsbygging. Stadig skifte av engasjementer gav muligheter for reiser som kunne vare mange uker. Mange av turene gikk til ett gammelt steinhus i Ardèche i Frankrike. Herfra ble camperen benyttet til mange mindre overnattingsturer rundt i landet. Jørn startet sin reisevirksomhet tidlig på sekstitallet, på åttitallet ble reisene gjort i en selvbygget Volkswagen T2 fra 1977. Han forteller om alle bekjentskapene han har gjort gjennom tiden, med varighet fra noen minutter til mange år. For ham er folkevognbussen en livsstil, å bytte den med noe større er ikke aktuelt. Mange av de plassene Jørn har vært med sin bobil hadde vært utilgjengelig med en bobil med normal størrelse. En drøm er å ta med camperen over til Canada å besøke indianer-venner og andre på Nord-Amerikas vestkyst.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden