Unngå trøbbel i utlandet: Klar for tur? | Din Fritid
Unngå trøbbel i utlandet

Klar for tur?

Mange setter i disse dager kursen sørover på ferie. Her kommer noen påminnelser om de mange ulike reglene i utlandet:

Det finnes mange unntak fra reglene vi presenterer, men de er da skiltet. Fartsgrensen i tettbebygde strøk er 50 km/t i hele Europa, i England 48 km/t. I sentrumsnære strøk har flere byer 30 km/t, men disse unntakene vil tydelig fremgå av skiltingen.

Stau!

Kommer du ut for kø på motorveien i Tyskland er det viktig å legge seg ut til siden med én gang. I de tilfellene hvor køen skyldes en ulykke kommer det raskt ett eller flere utrykningskjøretøy som må slippes forbi. Med en stor ekvipasje som bobil eller bil med vogn bør du helst ligge ute til høyre.

Husk at det på mange motorveier er nedsatt hastighet når det regner. De fleste europeiske land har nå påbudt kjørelys. Tyskland er et av unntakene. Men vi ser at i dag bruker majoriteten lys på dagtid, og det er jo også naturlig for oss nordmenn. Radarvarsler er forbudt i de fleste land. Håndholdt mobil bør du unngå - også i utlandet.

Standardutstyr

Et vanlig krav i mange land er at du har med varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsskrin. Oppbevar refleksvesten slik at du kan nå den fra førerplass. Det franske kravet fra 2012 om å ha alkoholmåler i alle kjøretøy praktiseres ikke lenger, og loven er ikke lenger virksom. Men det sirkulerer mange tolkninger og en del uklarheter, og blant annet NAF anbefaler å ha en måler tilgjengelig i bilen – bare i tilfelle.

Veiavgift

Betaling for vignetter og ved bomstasjoner kan stort sett skje med kort som Visa og MasterCard, men det anbefales å alltid ha med noe kontanter. Også land med annen valuta tar vanligvis euro ved bomstasjonene. Vignetter kan kjøpes på grensen, på bensinstasjoner eller postkontor. Eller på internett på forhånd. Det er ikke vanskelig. VI anbefaler å forhåndssjekke hva som gjelder i de landene du skal til.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden