Innbrudd i Gøteborg: Mye bedre nå | Din Fritid
Innbrudd i Gøteborg

Mye bedre nå

Etter et alarmerende antall meldinger om innbrudd i norske biler utenfor Liseberg har politiet i Gøteborg satset hardt på å styrke sikkerheten. Resultatet: Antallet bilinnbrudd har sunket drastisk. Men skal du ta bobilen til Liseberg, parkér på et trygt sted.

Tidligere har en bil med norske skilter vært som fluepapir for de kriminelle som har parkeringsplassene rundt Liseberg som sitt territorium. Det er en klassisk forsikringssak: Norske turister på vei mot kontinentet stopper i Gøteborg for å tilbringe sin første feriedag i Liseberg. Etter en lang dag i fornøyelsesparken finner de bilen tømt og med knust rute. Drømmeferien forvandles til et mareritt.

Ettertraktet

Tyvene vet godt at mange turister legger igjen verdisakene i bilen. De knuser enkelt ruta og tar med seg alt av verdi - både stort og smått. Kofferter, bager og vesker tømmes senere, før de kvitter seg med dem også og beholder alt av verdi. Biler med norske, danske og tyske skilt har blitt hardest rammet av kriminalitetsbølgen.

– Dette er ikke minst alvorlig for Gøteborgs omdømme som turistmål, sier Roberto Tomé, ved politiet i Gøteborg til Din Fritid.

Verst var det i 2015, med 4000 bilinnbrudd bare i Gøteborg sentrum. Parkeringsplassene rundt Liseberg var også da blant de mest utsatte områdene. Politiet svarte med økt patruljering og en uttalt innsats for å være mer synlige i gatebildet. Som resultat ble antallet bilinnbrudd tilnærmet halvert i løpet av et par år. Likevel var det sjeldent at tyvene ble tatt på fersken og at tyvgodset kom til rette.

Under oppsyn

I 2018 tok man ytterligere grep for å få ned antallet innbrudd:

– Vi mistenkte at det var en håndfull personer som stod bak mesteparten av innbruddene, og satte spanere på dem. Det begynte med én person og nettverket rundt ham. Vi fulgte deres bevegelser, og nøstet opp nettverket derfra.

– Vi viser at vi holder oppsyn med dem, for eksempel ved at vi stopper bilene deres for å ransake dem for tjuvgods. Vi gjør det helt enkelt vanskeligere for dem å begå kriminalitet.

Den nye metoden og Lisebergs satsing på vektere som patruljerer parkeringene, har hatt effekt. I mai, når turistsesongen er i gang, har det så langt vært 117 innbrudd i sentrum – mindre enn en fjerdedel av hva det var for noen år siden.


Sebastian Hagman og Ulf Larsson går sin runde blant bilene ved den sydlige inngangen til fornøyelsesparken. Her ligger en av de verst utsatte parkeringsplassene.
– Jobben er å være synlig. Det har en skremmeeffekt på de som kanskje ellers ville begått innbrudd, sier Ulf Larsson.

Men det er fremdeles langt fra risikofritt å parkere i Lisebergsområdet, selv om det er kameraovervåkning og man kan stå på betjente områder mot ekstra avgift. For de som benytter den store parkeringen sør for Liseberg med bobil, finnes det flere utfordringer enn tyver: På det svenske husbilsforumet fortelles det om parkeringsvakter som sjekker meget nøye om deler av bobilen er utenfor markert område, i så fall er det en overhengende fare for bot.

Det er langt tryggere å booke seg inn på en av Lisebergs campinger. Den som er nærmest Liseberg heter Lisebergsbyn, og derfra tar det et kvarter med trikk til sentrum og Liseberg. Det finnes også en bobilplass inntil campingen som ikke er bevoktet, men blir tidvis patruljert av en nattevakt.

FAKTA

Camping Lisebergsbyn
Kostnad ca 415 SEK per døgn i høysesong. Bestilles via liseberg.se sine hjemmesider, velg Boende og så Campinger. Campingen er ofte fullbooket i høysesongen, så sjekk på forhånd.  Det er mye veiarbeid i sentrale Gøteborg for tiden, kommer du nordfra på E6/E20, sving av mot Munkebäckstorget og ta så Delsjövägen mot Lisebergsbyn.

Ställplats Skatås
Ligger noen hundre meter fra campingen , koster 180 SEK for halv dag og 240 SEK per døgn. Det er ikke mulig å reservere plass, det er kun drop-in som gjelder.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden