Stadtlandet: Helt vest: Hils på moder natur | Din Fritid
Campingplassen ligger tett på stranda. Til venstre ser vi fjellet Hovden.
Stadtlandet: Helt vest

Hils på moder natur

Vi har mange steder i Norge hvor hav møter land på spektakulært vis. Et av de mest heftige er Stadt. Her surfer Atlanterhavets bølger helt inn på strendene. Det gir en helt unik natur og gode muligheter til å kjenne på naturkreftene.


Smale veier og spektakulær utsikt, her på vei sørøstover langs Stadlandet.

For noen år siden var jeg i Hoddevik. Den siste veistrekningen hit snirkler seg i sikksakk langs fjellsidene, som omkranser den imponerende stranda på tre sider. Fullt så spektakulær er verken ankomsten eller selve Erviksanden, som er denne turens reisemål. Men Erviksanden er like fullt en fantastisk plass, hvor det i sommermånedene gjerne er litt færre folk. De to strendene er naboer, og er kun en kort båtreise unna hverandre. Etter at vi har installert oss og parkert på Erviksanden Camping, er det bare å sparke av seg skoa og nyte den hvite sanden som kiler mellom tærne. Foran oss har vi en langstrakt sandstrand hvor vind og bølger har satt spor. Riktignok flyktige spor, som snart viskes ut av en enda kraftigere bølge eller et vindkast.


Fra Hovden har du god oversikt over Ervik.

Opplevelser

Mange av de som reiser hit er på jakt etter bølger med kraft nok til å surfe på. De fleste forbinder sporten med varmt vann og eksotiske steder, men med våtdrakt, sokker, hansker og hette plages man ikke av lave temperaturer i vannet. Og forholdene er flotte for å lære seg å bruke naturkreftene! Det er noe helt eget ved å komme seg ut på vannet, og på Ervik Surfeshop er det mulig å leie surfebrett, våtdrakt og SUP (padlebrett).


Stadt er et populært reisemål for surfere.

Men det er langt fra alle som reiser hit for å surfe. Her er det også flott turterreng med havørn, sauer, grønne dalsider og ikke minst supre fiskemuligheter.


Erviksanden Camping er en plass med få fasiliteter, men mye natur. Ved innkjøringen til campingen ligger det en lakseelv.

Stranda er i seg selv verdt et besøk: Den lyse sanden kunne like gjerne kunne vært på en sydhavsøy, og når lyset er riktig, frister vannet med lokkende turkise farger. Selv om vannet ser fristende ut, er det kaldt, og selv midt på sommeren er det svært få som bader uten våtdrakt. Husk også vindtette klær, det er sjelden at det ikke blåser merkbart her.


Har du våtdrakt og dykkemaske kan du duppe i overflaten og se på det rike livet i havet. Her er det stor tareskog med fisk av alle slag. 

Skjulte ganger

En tur til høyden sør for stranden er obligatorisk når man er på besøk. Du følger veien til kaiområdet, hvor du finner et par plakater med informasjon om området. Veien videre opp til Hovden er bratt. Stien går i et vakkert kulturlandskap, som er tett befolket av klatresterke sauer uten høydeskrekk. Det er underholdning nok å se hvordan de tar livet med ro og fryktløst finner frem til det saftigste graset i bratte dalsider med hundrevis av meter rett ned i havet.


Tunnelen gir rask adkomst til sjøsiden av fjellet Hovden.

Når du nærmer deg toppen kommer du til luftvernbatteriet på Hovden. Her er det et tunnelsystem som er åpent for publikum. Dette var adkomsten til tyskernes festningsanlegg på toppen av fjellet. Her var det både tunge luftvernkanoner og et radaranlegg, som ble betjent av rundt 100 tyske soldater. I dag gir tunnelen adkomst til havsiden av fjellet, og via en stige kan du klatre ut rett ved en hytte. Denne er i dag i privat eie, og er populær å leie når høststormene preger landskapet.


Hytta ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig, og er i dag i privat eie og for utleie. Snarveien gjennom fjellet munner ut i hullet vi ser i forkant på bildet. Plassen er spesielt populær på værharde dager, med storhavet rett ut.

Ikke fricamping

De to stedene Hoddevik og Erviksanden har de siste årene blitt mer og mer populære reisemål. Og selv om det er relativt store områder, mener kommunen at fricamping utgjør en for stor belastning på området. Etter at friluftsloven ble endret i juni, benyttet den ferske kommunen (Stad) derfor muligheten til å begrense allemannsretten i området. Det betyr at det ikke er lov å overnatte i telt hvor man selv ønsker, som for eksempel ved strandkanten. Det er heller ikke lov å fricampe med bobil, du må stå på campingplassen.


Erviksanden Camping er en plass med få fasiliteter, men mye natur.

Mange er skeptiske til forbudet. For eksempel har Den Norske Turistforening oppfordret alle kommuner til å gjøre en spesielt grundig vurdering før de setter begrensninger på nordmenns tilgang til naturen. For å oppgradere den i utgangspunktet enkle campingen på Erviksanden har kommunen bidratt med midlertidige toaletter. Det er i tillegg tilgang på vann og strømuttak til fire enheter.

Vrak

Har du tenkt deg ut i vannet - på surfebrett, kajakk, sup eller bare for å bade - er det én ting det er viktig å være klar over på Erviksanden: Ved lavvann ser man så vidt toppen av vrakrestene fra den fremre delen av hurtigruteskipet D/S «Sanct Svithun», som sank i området under andre verdenskrig. Vraket er hele 50 meter langt, og har mange skarpe og spisse kanter som man skal ha respekt for. Båten sank etter å ha blitt bombet av seks britiske fly den 30. september 1943. Mannskapet var på totalt 135 personer. Lokalbefolkningen satte ut i småbåter denne sene septemberkvelden, og reddet 75 av mannskapet - med fare for eget liv og helse.

Minnekapell

Ervik kapell ble bygd i 1970, til minne om det forliste hurtigruteskipet. Den ene av de to klokkene i kirken er skipsklokka fra den havarerte båten. På klokka er det gravert: “Til Ervik-folket, i erkjentlighet for redning av menneskeliv ved D/S “Sanct Svithun”s krigsforlis 30. september 1943.” På utsiden av kapellet står båtens anker. I kirkegangen er det bilder og andre minner om forliset.  

Vestkapp

Ikke langt fra Erviksanden ligger Vestkapp på fjellplatået Kjerringa, 497 meter over havet. Her er det loddrette klippevegger ned til havet, og det er bare å ta inn over seg det lunefulle landskapet. Her møter du Havet med stor forbokstav, enten det er en sjelden stille dag eller tåke og storm. Ute etter flere turtips eller kanskje en guidet tur? La deg inspirere på stadtnaturguiding.no. Andre tips i området: Minnesmerket Olavskrossen, Selje kloster og Kannesteinen.


Fryktløse sauer gresser på det frodige kulturbeitet, med bratte fjellsider ned mot havet. Ett feilsteg her, og du havner i sjøen.

Stadlandet

Ofte bare kalt Stad eller Stadt. En halvøy som hører til den nyopprettede kommunen Stad. Det er to tettsteder på Stadlandet: Leikanger med drøyt 400 innbyggere og Selje med nær 700 (begge tall fra 2016). Resten av de omtrent 1700 innbyggerne på Stadlandet er fordelt på bygdene Ervik, Hoddevik, Honningsvåg, Eltvik, Borgundvåg og Årvik. 

Området er kjent for de spesielt tøffe forholdene på Stadhavet utenfor halvøya. Her er det krevende sjø 90 til 110 dager i året. En av de største katastrofene i norsk sjøfartshistorie i fredstid var orkanen på Stadhavet 1594, der mellom 300 og 600 mistet livet. For å gjøre det tryggere å seile fordi Stadlandet ble det i 2013 vedtatt å bygge en skipstunnel gjennom halvøya. Byggingen av kjempeprosjektet har foreløpig ikke startet. Ytterst på Stadlandet ligg Vestkapp, som er det vestligste fjellplatået i Norge, men ikke det vestligste punktet.

Kilde: Lokalhistoriewiki.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden