: Tour de France - Dag 16 Bagnères -de-Bigorre - Lescar | Din Fritid

Tour de France - Dag 16 Bagnères -de-Bigorre - Lescar

Col de Tourmalet er et av de mest karismatiske fjell på hele Tour de France. Da det første Tour de France ble kjørt i 1903 – altså for 100 år siden, eksisterte det enda ikke en vei over dette fjellet. Den ble ferdig i 1910 og var samme år med i Tour de France. Siden har fjellet vært med i Tour´en adskillige ganger og alltid med spenning rundt seg. Det mest spennende for oss i dag er om vi kan, skal eller vil ha med campingvognen over fjellet.

Det er en flott dag og det er glede i leiren vår. Fjellene er alltid mer storslåtte, når det er klart vær som i dag. Ingen tvil om at det blir en fin dag med flotte utsikter. Vi bor på campingplassen i Bagnères -de-Bigorre ved foten av Col de Tourmalet. Vi kan ikke se fjellet, men til gjengjeld kan vi se Pic du Midi de Bigorre, som er 2.872 meter høyt. Det er ingen bilvei til toppen, men til gjengjeld en taubane, som går fra skisportsbyen La Mongie.

Vi elsker å stå på ski, men gud hvor skisportssteder er sjarmløse om sommeren. Man kan lett forestille seg hvor fint det ville ha vært, dersom et var uberørt natur. Skiheisene pynter virkelig ikke og er veldig stygge med grønn bakgrunn. Det er de vel egentlig også om vinteren, men da tenker man kanskje ikke så mye på det, fordi de har en veldig praktisk funksjon…. Køene er nok likeglade.

Det er bilvei til Col du Tourmalet og det meste av veien er den også til å kjøre på – selv med campingvogn. Men nedkjøringen på den andre siden er både bratt, smal og det er stor risiko for steinras. Visse steder er veien så smal at ikke engang to personbiler kan passere hverandre, og så er nedkjøringen veldig lang.

Summa summarum for mange faktorer, som gjør at vi i dag kjører uten campingvogn. Det kunne kanskje la seg gjøre, men vi er ikke her ikke for å slå rekorder eller lage avisoverskrifter. Og i går fikk vi en liten smaksprøve på, hvor galt det kan gå. Mathias og Pernille blir på campingplassen mens Rasmus og jeg kjører mot toppen.

De første 100 kilometrene av dagens etappe er nokså kjedelig. Ikke fordi det ikke er noe å se, men nok mest av alt fordi vi er så fokuserte på fjellet: Col de Tourmalet. Vi når toppen så lett som ingenting. Det er riktig nok veldig bratt, men bilen kunne godt ha trukket campingvognen opp. Vi ser masser av sykkelryttere i alle aldre, som forsøker å nå toppen. De tråkker, sliter og sleper, kikker etter et enda lavere gir på sykkelen, men det finnes ikke. Det er hemningsløst imponerende. På mange av disse klassiske fjellene kan man få et diplom, dersom man kommer opp.

Det setter det hele i perspektiv, at Tour de France rytterne kjører over disse fjellene med ganske høy gjennomsnittshastighet – ofte 30-40 km/t. Og så er det i den verste sommervarmen og endelig er et fjell kun få kilometer av alt det de skal igjennom på en dag, på en uke, på 3 uker. Det er imponerende. Ganske enkelt. Her er det fire friske franskmenn, som stolt forteller om deres tur opp på Col de Tourmalet. I dag fra Bagnères-de-Bigorre. I morgen fra Luz-St. Sauveur. Slik. De tar også hatten av for Tour de France rytterne, som jo først sykler ca. 100 km før de kjører over Col de Tourmalet, Og så har de ytterligere 50 kilometer deretter også i fjell. Det er helt vilt.

På cafeen på toppen av fjellet er der masser med bilder og effekter fra fjellets historie i Tour de France. Man kan blant annet se den sykkelen, som kjørte over fjellet for første gang i 1910. Selve sykkelen er fra 1908 og veier 27 kilo mot ca. 6 kilos sykler i dag. Rytterne syklet den gang på grusvei og bar selv sin proviant, ekstra slanger med mer. Det er skjedd en del siden dengang.

På toppen har vi en flott utsikt over til den andre dalen. På veien ned kjører vi utelukkende i første og annet gir. Det er en del trafikk og veien er visse steder ekstremt smal. Jeg er glad for at vi ikke tok med campingvognen selv om det betyr at vi må kjøre noen ekstra kilometer for å hente campingvognen for deretter å kjøre rundt fjellet til Jurancon, der etappen starter i morgen. Men det er verdt hver kilometer.

Vi avslutter i fjellbyen Luz Ardiden, og nyter å kjøre hele veien tilbake igen, der vi får hele Col de Tourmalet sett fra den andre siden. Derfra er det bare 30 kilometer til campingplassen.

Tilbake på campingplassen hekter vi på campingvognen og kjører til Pau / Jurancon. Vi finner en deilig campingplass helt nede ved elven Pau, som også har swimmingpool. Det har vært en fullstendig ulidelig varm dag. Spesielt når vi kom ned i dalen. Vi har aircondition i bilen, og det har gått for fullt trykk, men en forfriskende dukkert i poolen er akkurat det som mangler for å gjøre dagen perfekt. I morgen er det flere fjell, men det værste er overstått. Nå gleder vi oss til å se Atlanterhavet. På gjensyn i morgen.

Kjøredata

I dag har vi kjørt: 175 km Samlet antall km siden avgang fra Danmark: 5345 km

Tips om fjellkjøring

Vi har samlet alle våre erfaringer om fjellkjøring med campingvogn i en artikkel. Hvis du gjerne vil lese den så Klikk Her

Vogntog og utstyr

Vi kjørte i en Kia Carens CRDI 2,0 diesel, som trakk veldig bra. Kias hjemmeside: www.kia.no Se dieselforbruk under faktaopplysninger. Campingvognen var en Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, kjøkken, badeværelse og sittegruppe. Solseil fra Isabella. Les mer her www.isabella.net Sykkelen er av merket Mosquito XPlicit. Les mer på www.mosquito.dk

Campingplass

Vi bodde på Camping Le Monlôo, Bagnéres de Bigorre Pris: 18,00 Euro 3 voksne, 1 baby og strøm (8 ampere)

Mer informasjon

I forbindelse med Tour de France med Campingvogn har Anne-Vibeke Isaksen og Rasmus Schønning m.fl. produsert 3 Tv-programmer. Sendetidene kommer her på portalen. I løpet af vinterhalvåret holder Anne-Vibeke foredrag hos en lang rekke Hobby-forhandlere rundt omkring i landet. Hold øye med din lokale Hobby-forhandler, dersom du er interessert. Kommentar og spørsmål kan mailes til Anne-Vibeke Isaksen på anne-vibeke@rejsejournalisten.dk

Dagens etappe – 159 km

Bagneres-De-Bigorre - 0 km. Hauban - 3 km. Luc - 10 km. Oueilloux - 11 km. Mascaras - 15 km. Calavante - 18 km. Lespouey - 19 km. Lansac - 19 km. Laslades - 20 km. Goudon - 26 km. Côte de Meilhas - 31 km. Côte de Bugard - 35 km. Bonnefont - 38 km. Montastruc - 42 km. Castelbajac - 46 km. Lannemezan - 55 km. La Barthe-De-Neste - 61 km. Izaux - 63 km. Lortet - 65 km. Heches - 68 km. Sarrancolin - 75 km. Beyrede - 76 km. Arreau - 81 km. Col d’Aspin - 94 km. Payolle - 99 km. La Séoube - 103 km. Sainte-Marie-de-Campan - 107 km. Gripp - 111 km. Artigues - 113 km. La Mongie - 119 km. Col du Tourmalet - 124 km. Bareges - 134 km. Esterre - 141 km. Luz-Saint-Sauveur - 142 km. Luz-Saint-Sauveur - 144 km. Sazos - 148 km. Grust - 150 km. Luz-Ardiden - 159 km. Se hele ruten på www.letour.fr

Resultater

Vinneren av dagens etappe: Tyler Hamilton 4t 59m 41s Den gule ledertrøyen bæres af: Lance Armstrong 70t 37m 59s

Les dag 17:

Tour de France - Dag 17 Lescar – Vieux-Boucau-Les-Bains

På forsiden