: Tour de France - Dag 7 Prémery - Villefranche | Din Fritid

Tour de France - Dag 7 Prémery - Villefranche

Vi starter med de ca. 30 km vi ikke rakk av gårsdagens etappe og kommer til Nevers. Heldigvis er det også her 7. etappe av årets Tour de France starter, så vi er raskt med igjen. Det kom ingen sur campingvert og vekket oss i løpet av natten, for det kom ingen campingvert i det hele tatt. Jeg gikk en runde på plassen, men fant ingen, så besluttet vi oss for å kjøre. Det er ikke særlig hyggelig å forlate en plass på denne måten. Kanskje har den slett ikke åpnet enda.

Vi kjører et langt stykke langs Loire elven og kommer gjennom flere byer, som Frankrikes lengste elv skjærer gjennom i sin imponerende prakt. Det er nok den vestlige delen av elven og utløpet vest for Nantes som er mest besøkt, men den er minst like severdig i dette området. Jeg er forbauset over, hvor bred den allerede er her. At det ikke er så mye vann i elven på denne årstiden, gjør den på sitt vis bare enda penere, fordi de mange sandbankene fra elvebunnen kommer til syne.

Loire elven har sitt utspring i Vivarois-fjellene 1.375 moh. og renner 1.000 km gjennom Frankrike før den renner ut i Atlanterhavet. Den går syd for Lyon til St. Nazaire. Den faller ca. 1½ kilometer og opptar 41 sideelver. Gjennom tidene har franske konger og statsoverhoder ført opp imponerende slott og borger langs elven. Disse bygningene gjør i seg selv elven til en naturlig turistrute. Det er for øvrig også mulig å sykle langs den eller seile på den, men det er en helt annen historie.

Vi stopper for å spise lunsj i en liten by med navnet Paray-le-Monial, som er Bourgognes helligste by. Det som stort sett alle kommer for å se, vi også, er Basilique du Sacre Coeur, som troner stolt midt i byen. Umiddelbart ser kirken altfor stor ut for byen, men det er fordi pilgrimmer har valfartet hit siden år 173, så i dag er kirken åsted for seremonier for pilgrimmene.

Vi fortsetter langs ruten og kommer gjennom mange små stille landsbyer, der livet går sin stille gang. Det er alltid på dette tidspunktet av dagen, at vi skal innom bakeren etter en omgang pain au chocolat (croissantbrød med sjokolade). Efter en sånn omgang tar vi enkelt noen timer til av dagens etappe. Det herlige ved å kjøre gjennom Frankrike er, at vi kommer gjennom byer, som man antagelig ikke ville kommet til, hvis man er turist i området, fordi vi ofte besøker de stedene, som er beskrevet i reisehåndbøkene. Her kommer vi gjennom Chauffailles, der det ligger en imponerende middelalderborg midt i byen. Her mot syd.

Mot vest.

Vi kjører igjen gjennom nye landskap. Først bølgende bakker med gule enger og grønne hekker, så over litt mer kupert terreng med barskog, der vi følger ”Route des Sapins” (Nåletreruten), før det hele blir avløst av flotte fjellsider med vinranker. Det er stadig mindre fjell, men det begynner å romstere litt i maven for vi nærmer oss alpene og Europas høyeste fjell og veier. Akkurat som om dette området kan oppfattes som oppvarming til de større fjellene for Tour de France rytterne, sånn føler jeg også at det er for oss. Veien er veldig svingete og det går hele tiden opp og ned, så bilen er nødt til å jobbe noe mer.

Vi kjører inn i Beaujolais vinområdet og jeg spenner av sykkelen fra campingvognen for å få litt frisk luft i lungene. Været er fint og det lukter deilig. En blanding av solbrent jord og blomstrende vinranker. Det er utrolig å se, hvor mye lenger druene er i sin prosess i forhold til Champagne-området, der vi var for et par dager siden. Beaujolais fremstilles av druen Gamay, som skiller seg en del ut fra Bourgognes Pinot Noir. Den er best etter 2 års lagring og kommer fra en av de 35 landsbyene i området.

Det ligger masser med små vingårder og utsalgssteder i området, og de fleste stedene er det også mulig å smake før man handler. Det er også mulig å smake uten å kjøpe…. Jeg sykler et par timer rundt til forskjellige vingårder og smaker på masse forskjellig, før jeg kjøper en god flaske, som vi skal drikke til kveldsmaten i campingvognen i kveld. Pernille har lovet å lage mat, dersom jeg ville finne en god flaske vin. Det er hermed gjort.

Rasmus har også gjort sitt til, at vi skal avslutte dagen på enda en hyggelige måte. I stedet for å kjøre helt til Lyon, der dagens etappe slutter. Stopper vi i Villefranche 35 km nordvest for Lyon. Campingplassen ligger helt ned til elven Saône og hele plassen er overgrodd av høye løvtrær, som gir god skygge. Vi setter også opp solseilet vårt, for å få optimal skygge for det er fortsatt veldig varmt. Pernille lager mat, Rasmus setter opp solseilet, mens jeg leter etter 4-kløver i gresset sammen med Mathias. Det er en arbeidsfordeling jeg kan like (smil), men det vil også vise seg at jeg i morgen må arbeide hardt. Fjellene nærmer sig. Jeg gleder meg, men skal også ærlig innrømme, at jeg har sommerfugler i magen.

Kjøredata

I dag har vi kjørt: 280 km Totalt antall km siden avgang Danmark: 2670

Vogntog og utstyr

Vi kjørte i en Kia Carens CRDI 2,0 diesel, som trakk veldig bra. Kias hjemmeside: www.kia.no Se dieselforbruk under faktaopplysninger. Campingvognen var en Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, kjøkken, badeværelse og sittegruppe. Solseil fra Isabella Les mer her www.isabella.net Sykkelen er av merket Mosquito XPlicit. Les mer på www.mosquito.dk

Campingplass

Vi bodde på Camping Premery Pris: Euro 0,- (8,80 Euro ifølge campingbogen) 3 voksne, 1 baby og strøm (6 Ampere)

Mer informasjon

I forbindelse med Tour de France med Campingvogn har Anne-Vibeke Isaksen og Rasmus Schønning m.fl. produsert 3 Tv-programmer. Sendetidene kommer her på portalen. I løpet av vinterhalvåret holder Anne-Vibeke foredrag hos en lang rekke Hobby-forhandlere rundt omkring i landet. Følg med din lokale Hobby-forhandler, dersom du er interessert. Kommentar og spørsmål kan mailes til Anne-Vibeke Isaksen på anne-vibeke@rejsejournalisten.dk

Dagens etappe – 230 km

Nevers - 0 km. Saint-Eloi - 0 km. La Turlurette - 6 km. Imphy - 6 km. Le Grand Vernay - 10 km. Le Pont-des-Bois - 12 km. Beard - 16 km. Dardault - 20 km. Sougy-Sur-Loire - 24 km. Decize - 29 km. Devay - 36 km. Les Arbelats - 39 km. Charrin - 41 km. Saint-Hilaire-Fontaine - 43 km. Cronat - 51 km. Vitry-Sur-Loire - 56 km. Lesme - 60 km. Bourbon-Lancy - 63 km. Saint-Aubin-Sur-Loire - 69 km. Gilly-Sur-Loire - 75 km. La Voinerie - 81 km. Saint-Agnan - 85 km. La Motte-Saint-Jean - 92 km. Digoin - 94 km. Paray-Le-Monial - 105 km. Lugny-Les-Charolles - 117 km. Le Guidon - 122 km. Saint-Germain-En-Brionnais - 126 km. Saint-Symphorien-Des-Bois - 128 km. La Pouge - 129 km. La Clayette - 134 km. La Chapelle-Sous-Duin - 137 km. Chauffailles - 148 km. Montveneur - 153 km. Les Echarmeaux - 159 km. Le Prunier - 164 km. Lamure-Sur-Azergues - 172 km. Chamelet - 182 km. Ternand - 187 km. L’Azergues - 190 km. Les Ponts-Tarrets - 193 km. Le Breuil - 195 km. Lozanne - 203 km. La Tour-De-Salvagny - 209 km. Montcourant - 211 km. Charbonnieres-Les-Bains - 214 km. Tassin-La-Demi-Lune - 216 km. Lyon - 230 km. Se hele ruten på www.letour.fr

Resultater

Vinneren av dagens etappe: Allessandro Petacchi 5t 8m 35s Den gule ledertrøyen bæres av: Victor Hugo Pena 23t 3m 6s

Les dag 8:

Tour de France - Dag 8 Villefranche - Morzine

På forsiden