: Tour de France - Dag 3 Château Thierry - Sedan | Din Fritid

Tour de France - Dag 3 Château Thierry - Sedan

Endene ved elven er i full gang med å pusse fjærdrakten nede ved elven, som vi har ligget ved i natt, og det er visst også på tide, at vi står opp og får vasket kroppen. Vi bor på en 2-stjerners Camping Municipal (kommunal plass) og der er det vi trenger, men ikke mer. Til gjengjeld ligger den altså rett ved elven Marne med en flott utsikt.

Varmen fra i går er byttet ut med regntunge skyer, men det regner ikke… enda. Vi er på vei inn i Champagne området og det er med store forventninger. Dagens etappe går hovedsakelig gjennom vakre vinområder, og et godt stykke av veien følger vi også Champagneruten, som er 600 km lang. Den starter vest for Reims, går gjennom Villers, Verzenay og Epernay, som nok er det mest kjente champagneområde. Ruten følger Marne-elven. Og det er nok å se på for den som er interessert i champagne.

Det er nok byen Epernay, som er mest kjent for champagne, men den kommer Tour de France ikke til. Deretter kommer Reims, som Tour de France passerer veldig nær, men uten å komme helt inn i byen, der de kjente champagnestedene ligger, så vi finner i stedet en champagneprodusent ute på landet. Den lille byen heter Janvry og er karakteristisk ved at den ikke kan vokse da den er fullstendig inneklemt av jorder med vinranker, og når et jorde først er vinmark, er det ikke noe man endrer på.

Byen ligger stille, men jeg finner likevel Mr. René Lamblot. En av alderspresidentene i byen og med et liv, der champagnen har vært fast følgesvenn, siden han var ganske liten. Han starter med å vise oss rundt i de imponerende kjellere, der champagnen ligger og lagres. Vi blir satt inn i fremstillingen av champagne og er til de grader overrasket over, hvor omstendelig prosessen er. Det er helt vilt, hva som skjer fra de små vinrankene plantes til man kan sitte med et glass sprudlende champagne i hånden. Det krever kunnskap, håndlag og frem for alt tålmodighet. Han viser oss også, hvordan man ”halshugger” en flaske.

Selvom det er først til høsten, når druene skal høstes, at der virkelig er fart i den, skal vi likevel ut på vinmarken og se de små druene, som nesten er på vei inn i blomstringsperioden. En periode, som er veldig spesiell fordi de bitte små blomstene dufter så godt. En klase druer veier på dette tidspunktet 15 gram og vokser til ca. 450 gram på 3 – 3½ måned.

Selv om det umiddelbart ikke virker som om det er mye å passe på nå, forteller Mr. Lamblot, at det pusles med vinrankene hver dag. Hele prosessen kontrolleres fra start til slutt. Her kommer en av jordarbeiderne forbi, tilfeldigvis akkurat på det tidspunkt, da vi er i ferd med å smake på Rene Lamblots egen champagne, som har vunnet mange premier.

Den smaker fortreffelig, men vi skal kjøre, så vi kjøper i stedet noen flasker med hjem. Litt fler enn vi kan drikke på denne turen. Det kan hende hele campingvognen blir fylt før vi kommer gjennom de mange vindistriktene vi skal gjennom lengere fram på ruten. Vi blir enige om å prøve å beherske oss til etter fjelletappene, der 50 eller 100 kg kan bli en marginalfaktor for å komme over fjellpassene.

Før vi kjører videre tar Mr. Lamblot oss med ut til en meget spesiell vinmark. Den eldste i verden så vidt vites. Rankene er 114 år gamle og druene fortsetter med å komme år etter år. Man vet faktisk ikke, hvor gammel en vinranke kan bli, så nå står denne lille marken, og får lov til å passe seg selv, for i fremtiden å skulle vise, hvor gammel den kan bli. Vi kan se at plantene er gamle pga. den kraftige stammen, men også på at rankene er plantet før man fikk maskiner, for det er ganske enkelt ikke plass. Alt må derfor høstes pr. håndkraft.


Asparges 300 meter…

Vi takker pent for oss og fortsetter på dagens etappe av Tour de France. Det er sesong for asparges, så det skal vi ha til kveldsmat. Vi stopper for å handle ved en liten bod ved veien, der man selv legger penger i en kasse. De ser gode og friske ut. Deilig. Hvis man ikke er så bevandret i fransk kunne man umiddelbart tro, at det var veldig lange asparges, som ble solgt på dette stedet…..

Vi finner campingplassen midt i byen Sedan, der dagens etappe slutter. Den ligger også helt ned til en liten elv og en mindre havn. Mens vi kommer på plass, styrer Mathias aktivitetenes gang fra campingvognen, der han akkurat kan følge med fra døråpningen. Gresset, som han ellers elsker å krabbe på, er veldig vått. Perfekt at døren i campingvognen kan åpnes i to deler.

Vi er i ferd med å komme inn i god og effektiv rytme, når vi kommer fram. Rasmus og jeg omstiller oss raskt, men det er jo heller ikke så mye vi skal. Stille i water, sveive ned støttebena, koble til strømmen og åpne alle vinduer, så vi kan få frisk luft i campingvognen. Max 2½ minutt, så er vårt lille hyggelige hjem klart. Pernille går i gang med kveldsmaten, mens jeg gjør Mathias klar til å spise og legge seg. Rasmus starter med å gå gjennom morgendagens etappe, og dobbeltsjekker, at vi har alt det vi er kommet for. Foto, stikkord til artikler og foredrag, Tv-opptak. Det er vigtig, at vi har alt, før vi kjører videre. Når Mathias sover følger jeg troppen. Vi bytter annenhver dag, men det ender alltid med at vi alle 3 sitter ute og hygger oss, før sengetid. Og det er en deilig måte å avslutte dagene på. Denne kvelden er kanskje en anelse bedre, i og med at vi har et glass boblende champagne i hånden.

Kjøredata

I dag har vi kjørt: 206 km Totalt antall km siden avreise fra Danmark: 2121

Vogntog og annet utstyr

Vi kørte i en Kia Carens CRDI 2,0 diesel, som trakk aldeles utmerket. Se dieselforbruk under faktaopplysninger. Campingvognen var en Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, kjøkken, badeværelse og sittegruppe. Solseil fra Isabella Les mer her www.isabella.net Sykkel er av fabrikat Mosquito Xplicit. www.mosquito.dk Den lille sykkel er bare tul.

Campingplads

Vi bodde på: Camping La Belle Etoile Pris: 18,25 Euro 3 voksne, 1 baby og strøm (6 Ampere)

Mer informasjon

I forbindelse med Tour de France med Campingvogn har Anne-Vibeke Isaksen og Rasmus Schønning m.fl. produsert 3 Tv-programmer. Sendetidene kommer her på portalen. I løpet av vinterhalvåret holder Anne-Vibeke foredrag hos en lang rekke Hobby-forhandlere rundt omkring i landet. Følg med din lokale Hobby-forhandler, dersom du er interessert. Kommentar og spørsmål kan mailes til Anne-Vibeke Isaksen på anne-vibeke@rejsejournalisten.dk


Foto: letour.fr

Dagens etappe – 204 km

La Ferte-Sous-Jouarre - 0 km Reuil-En-Brie - 0 km. Luzancy - 4 km. Mery-Sur Marne - 5 km. Nanteuil-Sur-Marne - 7 km. Crouttes-Sur-Marne - 9 km. Charly-Sur-Marne - 13 km Saulchery - 15 km. Romeny-Sur-Marne - 17 km. Azy-Sur-Marne - 22 km. Essômes-Sur-Marne - 26 km. Château-Thierry - 28 km. Brasles - 30 km. Gland - 34 km. Mont-Saint-Pere - 38 km. Charteve - 39 km. Jaulgonne - 43 km. Le Charmel - 46 km. Courmont - 50 km. Cierges - 54 km. Coulonges-Cohan - 60 km. Lagery - 69 km. Lhery - 71 km. Faverolles-Et-Coëmy - 73 km. Treslon - 77 km Rosnay - 81 km. Gueux - 84 km. Muizon - 88 km. Châlons-Sur-Vesle - 90 km. Chenay - 91 km. Merfy - 92 km. Saint-Thierry - 93 km. Courcy - 98 km Brimont - 101 km. Bourgogne - 105 km Fresnes-Les-Reims - 107 km. Boult-Sur-Suippe - 112 km. Roizy - 120 km. Saint-Loup-En-Champagne - 124 km. Avancon - 128 km. Acy-Romance - 136 km. Rethel - 138 km. Resson - 142 km. Doux - 143 km. Coucy - 146 km. Amagne - 149 km. Sausseuil - 152 km. Ecordal - 156 km. Tourteron - 161 km. Lametz - 165 km. Côte de longw - 169 km. Le Chesne - 171 km. Tannay - 178 km. Chamery-Sur-Bar - 187 km. Chehery - 193 km. Chevuges - 196 km. Frenois - 200 km. Sedan (enteé) - 201 km. Sedan - 204 km. Se hele ruten på www.letour.fr

Resultater

Vinneren av dagens etappe: Baden Cooke - 5 t 06 m 33 s Den gule ledertrøyen bæres av: Bradley Mcgee - 8 t 58 m

Mer enn 80 champagnekjellere med millioner av flasker med de sprudlende dråpene. Du kan fortsatt finne små sjarmerende steder, selv om det i dag er en stor industri. I 1999 ble det solgt 327 millioner flasker. Det var faktisk i ferd med å bli et problem, at så mange skulle feire årtusenskiftet med en eller to flasker champagne, men det gikk.

Les dag 4:

Tour de France - Dag 4 Sedan - Vouécourt

På forsiden