: Lofsdalen | Din Fritid

Lofsdalen

”Geheimtip” sier tyskerne om unike steder som ikke har kommet på turist-topplisten. Lofsdalen er et lite fjellsted i Sverige som lenge var et slikt ”hemmelig” tips. Her kunne de innviede nyte en helt unik atmosfære og fantastiske skimuligheter.


Hovärken er Lofsdalens nærmeste fjell. Løypene herfra til mellomstasjonen og de andre heisene er svarte og røde.

Skisted

Det gjelder fremdeles, til tross for at Lofsdalen nå har inntatt en rettmessig plass blant Sveriges fremste skisteder - ikke minst for oss som drar til fjells med bobilen eller campingvognen. Det er under seks timer fra Oslo til Lofsdalen, når du nærmer deg ser du Hovärkens markante topp, 1125 meter over havet. Her finner du lange og tidvis bratte løyper. Fallhøyden er nesten 500 meter, noe som tilsvarer to Sälenfjell oppå hverandre. Dette er Sveriges høyeste fall, sør for Åre.


Toppen er 1125 meter høyt og fjellheisene går nesten helt opp.

Genuin fjellby

Egentlig er “et lite Åre” en god beskrivelse av Lofsdalen. Fjellet Hovärken dominerer landskapet på samme måte som Åreskutan, og Lofssjøen er minst like vakker som Åresjøen. I mellom disse ligger selve fjellbyen, akkurat som i Åre, men så tar også likhetene slutt. I Lofsdalen finnes det ingen jernbane, ingen europavei og ingen høyhus. Lofsdalen har beholdt sitt særpreg som en genuin fjellby, men så er det også bare 159 fastboende her. I ganske mange år stod turistutviklingen på stedet hvil i Lofsdalen. Men siden den nye seks-seters skiheisen ble tatt i bruk i 2007 har det hendt desto mer. I forkant av fjorårssesongen ble det åpnet enda en tilsvarende heis med beskyttende kåper. Investeringen er på 41 millioner kroner og åpner for muligheten til å bygge heiser og løyper på baksiden av Hovärken. Også dette området har stort potensiale for alpin-løyper.


Til sammen finnes det rundt 22 mil med løyper.

For alle

Familievennligheten er fremdeles et av Lofsdalens sterkeste kort. Heissystemet er ikke altfor stort, og det er egentlig bare løypene over tregrensen som er svarte. Så her finnes det løyper for alle. Også for langrenns- og turløpere er det velpreparerte spor. Du kan velge mellom langrennsløyper ved byen og sjøen, eller skiløypene på fjellet. En populær tur er mot grensefjellet til Dalarna: Sömlingshågna rundt. Dit går også en av de mange scooter-løypene. En beltebil frakter deg fra sentrum og opp på fjellet, hvor både vaffelstue og grillhytte venter.


Ta gjerne en tur med beltebilen som går fra sentrum opp til Sömlingshågna.

Lange skidager

Det er mulighet for lange skidager i Lofsdalen. Det finnes lysløyper med gode langrennsspor, og fra toppen av Hovärken ned til dalstasjonen kan du kjøre i verdens lengste lysløype, som er åpen flere kvelder i uken. Lofsdalen har også satset hardt på nye former for skiaktivitet med tilhørende arrangement. Foruten alpint og langrenn kan man også se speedski- og skicrossutøvere i aksjon. Det siste kan du selv prøve ut under trygge forhold. Skiskolen har flere utdannede skicrosstrenere, og flere svenske og norske konkurranser har vært arrangert her, blant annet norgesmesterskapet i skicross i år.


Aktivitetshuset er plassen hvor unge og gamle møtes, her finnes en mengde aktiviteter.

Aktivitetshus

Lofsdalen har fått et godt internasjonalt rykte. Her finner du foruten svensker og nordmenn gjerne nederlendere og belgiere - i tillegg til dansker. Bli ikke overrasket om du får en bobil fra kontinentet som nabo. Aktivitetshuset ved dalstasjonens skibod er en høyt verdsatt plass av både gamle og unge. Her finnes det mye å gjøre - om fjellværet har slått seg vrangt. I realistiske simulatorer kan du spille golf på verdens beste baner, slå frispark som Zlatan eller jakte bjørner i fjellnatur. Dessuten finnes det rekker med tradisjonelle tv-spill. Lekelandet er de aller yngstes favoritt og bowlinghallen og biljardbordene passer både unge og eldre. Og man blir sulten - selv av innendørsaktiviteter. Da kan det kanskje friste med noe grillet fra restauranten Hovärkens trekullgrill.


Lofsdalen er et populært område for scooter-førere, og det finnes et godt utbygd løypenett.

Med bobil

Vi bobilister har det godt i Lofsdalen. På den helårsåpne campingplassen her koster det litt over 200 svenske kroner døgnet uten strøm og en femtilapp mer for strøm. Dessuten finnes det rimelige bobilplasser i tilknytning til campingen. Også her inkluderes fasilitetene som det nyrenoverte servicehuset tilbyr: Kjøkken, oppholdsrom med tv, dame- og herrebadstue, gym, med mer. Nøyer man seg med en enklere bobilplass uten service, parkerer man på dalstasjonens parkeringplass etter skituren. Det gjør stadig flere - og det koster ingen ting. Det samme gjelder Spårcentralens parkeringsplass oppe på fjellet. Livet i Lofsbyen krestser rundt sentrum. Der finnes den velassorterte butikken hvor også varer for Apoteket, Svenska Spel og Systembolaget kan bestilles. Det finnes flere butikker, og restauranten Trapper har både bar og café med after ski. Bensinstasjon og scooterutleie ligger på andre siden av veien, sammen med turistbyrået. Det er der man sjekker inn til campingplassen og får alle de tips og råd man trenger for vellykkede skidager i Lofsdalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden