Positive, nøytrale Sveits
Gjøkur, jodling og eksklusiv sjokolade er noe av det første man tenker på når det gjelder Sveits. Vi har vært i fjellandet på bobilferie, og latt oss imponere. Ikke minst av naturopplevelser som er godt tilrettelagt for alle.
I Norge har vi lange tradisjoner for å gå i fjellet. Helst bør du da bære din egen sekk med mat, telt og utstyr - før du bestiger den ene fjelltoppen etter den andre.
Hva gjør du om dette ikke er noe for deg, eller helsa ikke er med på krevende turer? Du kan for eksempel ta bobilen eller vogna til Sveits. Sveitserne har gjort naturen tilgjengelig for alle med sine mange gondolbaner og tog, og du kan være sikker på at det er et varmt og lunt spisested på toppen av fjellet. Så uansett hva din årsak er, det er få steder i verden hvor du kan ta så mange toppturer på 2000 meter - uansett helsetilstand og behov for hjelpemidler.
På sykkeltur
Nå kan det kanskje høres ut som om Sveits bare er for eldre mennesker, men det er langt fra tilfellet. Utallige mil med sykkelløyper og turløyper i skog eller fjell gjør at alle finner opplevelser tilpasset sitt ambisjonsnivå. Mer om det senere.
La oss starte med begynnelsen på en anbefalt rundtur:
Engadin
Perlen i Sveits er Engadin, som ligger sørøst i landet. Her finner du fantastiske fjell, vann, frisk luft og ikke minst et spennende lys. Vintersporten i området er verdenskjent, og det samme er kjendisbyen St. Moritz.
Kommer du nordfra anbefaler vi at du begynner oppdagelsesreisen i Viamala Schlucht i Thusis. Viamala er en legendarisk naturopplevelse av et juv med opptil 300 meter høye bergvegger og en elv i bunnen. På det smaleste er de to fjellveggene bare noen få meter fra hverandre.
Plassen er tilrettelagt med trapper langs fjellsidene, og går du helt ned i ravinen får du en del trim på veien opp igjen. Det finnes også flere bruer, og plassen kjennetegnes av fargespill i vannet og på fjellformasjonene, som flere steder er ganske så spektakulære. Naturfenomenet fikk filosofen Friedrich Nietzsche til å skrive i sine notater etter sitt besøk: Det er som om jeg aldri har kjent Sveits før jeg kom til Viamala.
Plassen har vært et turistmål i lang tid og fikk sin første tilrettelagte trapp allerede i 1903. Fra bunnen av juvet ser man opp på Wildenerbroen fra 1739. Det er et besøkssenter på plassen hvor du kjøper billetter – og kanskje suvenirer og en kaffekopp. Parkeringsplassen er ikke stor, men samtlige ti bobiler i mitt følge fant et sted å stå.
Fransk skatt
En dramatisk historie utspant seg her i desember i år 1800. Hele 15 000 franske soldater krysset Viamala under en vinterstorm. Plutselig raste deler av veien ut - og 15 mann, tre hester, to vogner og seks kasser forsvant i massene. Til tross for utallige søk fant man aldri verken ofrene eller gjenstandene - inntil mange år senere, da to klatrere ved en tilfeldighet fant en av kassene på en hylle i fjellet. Da de åpnet den glitret det av vakre krystaller og andre dyrebare skatter mot dem. Noe lignende hadde de aldri sett.
Sannsynligvis kom denne stjålne skatten fra et kloster som franskmennene hadde plyndret på sin vei.
Overnatting
Neste stopp på veien til å oppleve hjertet i Sveits er også et fint sted å overnatte: Campingplatz Silvaplana ligger fint plassert ved vannet Silvaplanersee, og vår favoritt. Her er det flott utsikt til fjellene i området samtidig som vannet gir utallige fotovennlige speilbilde-motiver. Her er det alle muligheter for å få ro i sjelen, og trenger du action finnes det både kite- og windsurfeskole. Sesongen starter i juni, og det er ingen tilfeldighet at vind-basert vannsport er populært her. Entusiaster valfarter til området, og gjerne til nettopp denne campingplassen, for å kjenne på kreftene i Maloja-vinden. Like sikkert som et sveitsisk urverk kommer denne brisen til faste tider hver dag. Klokka 13 begynner vinden - og retningen er til meteorologenes overraskelse alltid nedover dalen. På kvelden, rundt klokka sju, snur vinden og blåser oppover dalen. Fenomenet gleder seilere og vannsportutøvere, men også de som sykler kan ha glede av konstant medvind - om du bare planlegger turen.
Maloja forekommer også i en annen skikkelse, Maloja-slangen er lokal tåke som typisk forekommer på høsten, når varm luft stiger langs fjellsidene. Den fascinerende slangelignende tåken kan bevege seg lange avstander langsmed fjellkantene, til den møter varm luft.
St. Moritz
En grei sykkeltur, eller ti minutters kjøretur unna campingplassen ligger sagnomsuste St. Moritz. Byen med 300 soldager i året frekventeres ofte av kjendiser og kongelige på skiferie. Her kan du velge mellom eksklusive butikker eller en spasertur langs St. Moritzersee - eller kanskje i den særpregede furuskogen?
En av årsakene til byens kjendisstatus kan ha med historien å gjøre: For rundt 150 år siden var sommerturismen godt etablert i St. Moritz. Da gjorde hotelleieren Johannes Badrutt en dristig satsning: Han lovte sine sommergjester en like flott opplevelse om de kom tilbake vinterstid. Satsingen ble en suksess, og vinterturisme i alpene var et faktum - takket være St. Moritz. Byens første luksushotell var Pension Faller, som nå heter Kulm Hotel St. Moritz. Hotellet var det første i Sveits til å få elektrisk lys, og området ble kjent for innovativ vintersport som skeleton og bob, curling og flere skiskoler.
Pontresina
En annen trivelig by ligger kun 14 kilometer fra Campingplatz Silvaplana. Pontresina klamrer seg fast mellom fjellet og elven, og kommer du med personbil eller bobil hit er det lurt å benytte parkeringen på utsiden av byen. Det tar ikke mer enn fem minutter å gå opp bakken til sentrum. Premien du kan unne deg er et besøk hos Gianottis. Her får du servert den deiligste mat og drikke - og ikke minst noen fantastiske kaker. Men mest kjent er Gianottis sjokoladebutikk, der deres egenproduserte sjokolade selges. Bare det å gå rundt i butikken og se på kreasjonene er en opplevelse.
Aktiv
I området er det 580 kilometer med vandrestier og 400 kilometer med sykkelstier. Alt med ulik vanskelighetsgrad. Flere steder kan man besøke hytter, og naturen er mildt sagt storslagen.
I Pontresina leide jeg en elektrisk terrengsykkel og hadde en flott rundtur i området med guide. Og timingen var selvsagt tilrettelagt så vi fikk medvind fra Maloja-vinden. Turen gikk til Silvaplanersee via skogsstier; et flott område med mange vann og godt tilrettelagte rasteplasser. Ikke bare er det bord og benker, men også gratis ved, og godt anlagte bålplasser. En unik stemningsfaktor for stemningsfulle turer i det fri. Den elektriske terrengsykkelen jeg leide var av det proffe slaget, og imponerte med god hjelp i oppoverbakkene og ikke minst en kjempegod rekkevidde. Batteriet hadde kapasitet igjen selv etter sykkelturen på nesten tre mil.
Camping Morteratsch
Fem kilometer fra Pontresina finner du campingplassen Morteratsch. Plassen ligger i skogkanten og har beholdt en del trær som preger atmosfæren på stedet. Vi kom tidlig denne dagen, og benyttet anledningen til å kjøre Bernina-passet. Midt i juli opplevde vi sludd, og selv om dette ikke la seg på veien var det en påminnelse om at man skal ha respekt for naturen på slike høyder og sjekke kjøreforholdene. Turen er spektakulær, men ikke så intim som andre fjelloverganger i alpene kan være. Følger du veien videre kommer du til Italia.
Frokost neste morgen tok vi på gården Alpschaukäserei Morteratsch. Ti minutters spasertur fra campingen tilbys en fantastisk brunsj med lokale råvarer. Egenprodusert ost, syltetøy, skinke og brød ga krefter til det kommende isbre-besøket. Med vår lokale guide Peter Käch var neste stopp Morteratschgletscher.
Denne isbreen har hatt en betydelig nedsmelting de siste tiårene, kunne Peter Käch fortelle. Han er en aktiv friluftsmann, i likhet med mange av de lokale vi kom i kontakt med, og er bekymret over klimaendringene.
Han guidet oss mot isbreen på brede stier som var egnet både for alle - barnevogner og rullestol-brukere inkludert. Veien tilbake kan man velge å gå på kuperte stier i dalsidene. Flotte turstier i barskog med et middels krevende terreng.
Panorama
Som nevnt må man ikke nødvendigvis gjøre fjellopplevelsene til noe anstrengende i Sveits. Det finnes utallige gondoler i området som raskt tar deg til fjells. Vi hadde en unik opplevelse en kveld hvor vi tok gondolen opp på fjellet Muottas Muragl. Det var fremragende mat på restauranten, men jeg klarte knapt sitte rolig da naturen skiftet karakter konstant i det dramatiske lyset, og jeg måtte stadig ut og fotografere. En slik fjelltopptur anbefales; en mektig og luftig naturopplevelse som samtidig er meget behagelig!
Kostbart?
Sveits kommer som regel på toppen av alle lister over Europas mest kostbare land - sammen med Norge. Og selvsagt merker man kostnadsbildet når man er i landet på ferie, men overnattingsprisene og det å handle matvarer oppleves som tilnærmet samme priser som hjemme. Når du reiser til Sveits med bobil eller campingvogn vil du på mange måter være ganske så selvforsynt, og det vil ikke gjøre noen ekstreme innhogg i feriebudsjettet å bruke noen dager i populære St. Moritz og Engadin.
Sveits er et fantastisk ferieland, og jeg tror de fleste av oss velger reisemål etter opplevelsene - i større grad enn for å spare penger på matbudsjettet.
OvernattingDet er ikke lov å fricampe med bobil eller campingvogn i Sveits. I utgangspunktet er det heller ikke lov å slå opp telt hvor som helst i naturen, men her er det varierende lokale regler. Det finnes ni campingplasser i regionen Engadin i Sveits med total kapasitet på 1500 plasser. Fire av disse er vinteråpne. Mer informasjon finner du på disse sidene: www.engadin.stmoritz.ch/sommer/de/camping |
Mer infoMer informasjon finner du på turistkontorets nettside. Vær klar over at det er to ulike sider, en for sommer- og en for vinterbesøk: www.engadin.stmoritz.ch/sommer/de www.engadin.stmoritz.ch/winter/de/ Shopping: www.engadin.stmoritz.ch/winter/en/services/einkaufen Originalen og en opplevelse av et hotell: www.kulm.com/en/ |
Harde og myke fakta om SveitsSpråk: De fleste sveitsere under 60 år forstår godt engelsk. De fire offisielle språkene er: Tysk, fransk, italiensk og retoromansk. Valuta: Sveitserfranc. Innbyggertall: Over åtte millioner Areal: 41 285 kvadratkilometer (Norge er 385 000 km2). Sveitsiske menn har verdens høyeste forventede levealder (81,3 år) og 85,3 år for kvinner. Sveits har, i likhet med Norge, flere ganger kommet på topp i undersøkelser over hvilke land i verden det er best å bo i. Sveits har hele 208 fjell som er mer enn 3000 meter høye. Landets høyeste er Monte Rosa på 4634 meter. Landskoden CH står for Confoederatio Helvetica. I dag er Sveits en føderal republikk med 26 kantoner (fylker). Etableringen av det som ble den sveitsiske konføderasjon - og dagens moderne direktedemokrati - skjedde i 1291. |
Anbefalt rundtur nordfra:Via Mala Schlucht i Thusis (GPS 46.662652, 9.448041) Campingplatz Silvaplana (GPS: 46.456403, 9.793190) Gianottis Zuckerbäckerei, Pontresina (GPS: 46.492730, 9.902777) Camping Morteratsch (GPS: 46.460915, 9.934698) Morteratschgletscher (GPS: 46.453912, 9.940313) Bernina passet (GPS: 46.411646, 10.026514) |