Dag i Tvedestrand: Småbysjarm | Din Fritid
Dag i Tvedestrand

Småbysjarm

Innerst i en fjord, kun ti minutter fra E18, ligger Tvedestrand. Med to små bobilplasser, sjarmerende brosteinsgater, et av landets smaleste hus og en flott skjærgård, er småbyen absolutt verdt et besøk.

Tvedestrand er eneste tettsted i Tvedestrand kommune og ligger innerst i Tvedestrandsfjorden. Den lille idylliske byen ligger mellom Arendal og Risør. Her finner du flere antikvariater og bruktbokutsalg i forbilledlige omgivelser. Er du på jakt ette bokskatter, så er det bare å begynne å lete blant mer enn 350 000 bøker i de mange utsalgene som ligger i de trange bygatene ned mot havna. Her er det fint å rusle på de koselige gatene belagt med brostein mellom hvitmalte trehus, kafeer, nisjebutikker og et av Norges smaleste hus.

Bobilparkering

Tvedestrand har to plasser reservert bobiler. Bobilplassen ved Badeparken har plass til sju bobiler. Maksimal parkeringstid er to døgn. Det tar kun fem minutter å gå til sentrum. Det er også en bobilparkering like ved gjestehavna Bakkeskåt. Her er det plass til fire bobiler. Men vær klar over at for å komme seg hit, må man først manøvrere bobilen gjennom trange smug og gater.

– De som har store bobiler anbefales plassen ved Badeparken. Det er lite plass i byen og det er vanskelig for kommunen å finne nye områder for bobilparkering. Vi er positive til bobilturister, men ser at det kan være vanskelig å finne plass, spesielt i høysesongen i juli, forteller Anton Thomassen, avdelingsleder kommunalteknikk i Tvedestrand kommune til Din Fritid.

– Normalt bor det 6000 mennesker i kommunen. På sommeren har vi 20-30 000 gjester på det meste, så da blir det fullt her. Det gjelder selvsagt også parkeringsplasser. Badeparken trekker mye folk. Et godt tips er å komme tidlig på morgenen før badegjestene når du skal finne deg en parkeringsplass, sier Anton. Han har selv bobil og er stadig på turer i helger og i ferier. Han tipser også om å ta en tur til Tvedestrand utenom høysesongen. Da er det enklere å finne plass til bobilen.

Det finnes et tredje bobilplass-tilbud på sommeren. Det er Risøy bobilcamp som ligger 19 kilometer fra sentrum og som drives av Risøy Folkehøyskole.

Koselig by

Familien Tjørhom fra Sirdal er på vei til Lyngdal og har lagt inn et stopp underveis. De søkte opp og fant den idylliske bobilparkeringen ved Tvedestrand Badepark. Her er det en liten sandstrand, og på sommeren er det mye aktivitet her med forskjellige vannleker. Når Din Fritid møter paret i september er det stille og rolig. Sandstranda er overtatt av ender som koser seg i vannkanten.

– Det er veldig koselig her i Tvedestrand. Små, trange gater og kort vei til sentrum fra bobilparkeringen. Vi er på vei til Lyngdal med datteren vår, Karoline, som skal begynne på skole der, forteller Tor Inge Tjørhom til Din Fritid.

– Det blir ikke så mange bobilturer nå, for ungdommene våre vil heller være hjemme enn å bli med på tur. Det var mer lettvint da barna var små, de likte å dra på tur med bobilen og foreldrene sine. Nå som de er litt eldre, kan de være hjemme alene, og da ser vi for oss at vi selv kan ta lengre turer med bobilen, forteller Anne Fosse Tjørhom med et godt smil.

Deilig plass

På parkeringen ved gjestehavna skinner en bobil i nydelig høstsol. Det gylne lyset fargelegger småbåtene og byen med de gamle velholdte husene.

– Jeg har hatt bobilen i et år og reiser ut hver helg på tur. Det er tredje gangen jeg er her i denne pene byen. Det er en deilig plass, forteller Piotr Juszczak fornøyd til Din Fritid.

– Nå har jeg besøk av kona mi, Alina. Vi er på en ukes rundtur. Hun bor hjemme i Polen, mens jeg jobber i Norge. Jeg er elektriker og bor og jobber i Halden. Han forteller at han tar turen til Polen så ofte som mulig. Vi treffer Piotr mens han prøver lykken med fiskestanga.

– Så langt har jeg fått tre makreller, så det blir vel fisk til middag i dag, sier Piotr.

– Det er rimelig å parkere her, og på denne tiden av året er det stille og greit å få plass. Jeg husker første gangen jeg kjørte ned hit gjennom de trange gatene, da var jeg sikker på at jeg hadde kjørt feil. Det går en litt bredere gate i utkanten av det innerste sentrum, men ned til bilparkeringen er det bare én vei. Det går greit bare ikke bobilen er for stor, avslutter Piotr Juszczak fra Szczecin og Halden.

Bokbyen

En bokby er definert som et sted hvor du kan finne et større antall antikvariater og bruktbokutsalg på et lite område. Verdens første bokby er Hay-on-Wye, Wales som ble etablert i 1962.

– Den første norske bokbyen ble etablert i Fjærland i 1996, forteller Per Jørg Johnsen hos Ex Libris Antikvariat til Din Fritid. Bokbyen Tvedestrand ble etablert i 2003 og er Norges andre bokby og størst i Norge

Per har vokst opp i Tvedestrand, på «Brøgga» som de sier i Tvedestrand.

– Dette er et flott sted å vokse opp. Jeg har mange gode minner fra barndommen, forteller Per når han tar med seg Din Fritids medarbeider på en rundreise blant tusenvis av bøker og historiske gjenstander plassert i to fulle etasjer.

– Jeg har anslagsvis 30 000 bøker her, samlet og kjøpt inn over mange år. På sommeren er det stor trafikk, mange kommer til byen bare for bøkene. Nå er vi fem bokhandlere her, vi var fler før, noen drev smått og noen ble slått sammen, forteller Per Jørg Johnsen.

Butikken er delt opp med forskjellige temaer som for eksempel «Tidsrommet» med tema historie, «Hjerterommet» som er norske romaner og lyrikk, «Spillerommet» som byr på krim, tegneserier og humor og er en ute etter engelske bøker, da beveger du deg til «No. 10 Downing Street» hvor døren er en god kopi av den originale døra til den engelske statsministerboligen.

Strykejernet

Et av Norges smaleste hus kalles Strykejernet. Dette er det eldste huset på gamle Tjennsletta, og er fra 1853. Det har gjennom årene vært forskjellige utsalg og butikker der. Huset fikk sin nåværende form i 1874, etter en ombygging.

En av de eldste bygningene i byen ligger nær havna og er fra 1700-tallet. Det er Forvaltergården som i dag er blitt museum. På sommerstid kan du se historiske utstillinger fra det gamle apoteket og en krambod. Interiøret og gjenstandene er fra første halvdel av 1900-tallet. Her er det også mulig å få kjøpt gammeldags drops, målt opp og laget slik det ble gjort i gamle dager.

Næs Jernverksmuseum

Noen kilometer utenfor byen ligger Norges best bevarte jernverk. I dag er jernverket museum, og de viktigste bygningene er tatt godt vare på. På museet kan du få omvisning og få fortalt den 300 år lange historien om hvordan jern og stål ble fremstilt i gamle dager. Det er god plass til parkering, og museet ligger i et naturskjønt område ved Storelva hvor det er fine badeplasser i den romantiske parken Lunden og ved Hammerdammen. Parken er åpen selv om museet er stengt. På vinteren er parken ikke på det mest romantiske, men det er et fint område for en rusletur. Parken er laget etter et mønster fra engelske landskapshager og anlagt på 1800-tallet. Like ved jernverket ligger Nes Verk Golfpark.

Fakta og tips

Tvedestrand Badepark

 • Bobilparkering ved Tjennaparken.
 • Parkeringsplass for 7 bobiler, maks 2 døgn.
 • Ikke strøm eller vann på disse plassene.
 • Kr. 200 pr. døgn.
 • Søsterdalen, 4900 Tvedestrand.
 • GPS 58.626542, 8.924607

Tvedestrand Bakkeskåt 

 • Bobilparkering like ved gjestehavna.
 • Obs.. trange smug og gater ned til Bakkeskåt
 • Parkeringsplass for 4 bobiler.
 • Ikke strøm eller vann på disse plassene.
 • Kr. 200 pr. døgn.
 • Bakkeskåt 12, 4900 Tvedestrand.
 • GPS 58.620572, 8.932555

Risøy bobilcamp

 • Risøy bobilcamp, ubetjent oppstillingsplass for bobiler og campingvogner, drevet av Risøy Folkehøyskole.
 • 19 km utenfor Tvedestrand, ytterst i skjærgården mot Lyngør
 • Bobilcampen er åpen hele sommeren, unntatt uke 27 og uke 30.
 • Kr. 250 pr. døgn
 • Risøyveien 15, 4912 Gjeving
 • GPS 58.652444, 9.141562

Tvedestrand turistkontor

Lenker

Hva skjer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden