Danmark: Tanghus på Læsø | Din Fritid
Danmark

Tanghus på Læsø

I over 400 år har de karakteristiske sjøtangdekte husene vært et varemerke for den lille øya utenfor østkysten av Nordjylland. 

Tanghusene på Læsø er konstruert av drivved og sjøgress, en svært bærekraftig metode for taktekking. De eldste husene på øya dateres tilbake til 1600-tallet og vitner om en velstående periode der øyas beboere drev skipshandel og bygde langhus i robust treverk. Andre hus stammer fra 1700-tallet, en periode preget av økonomisk utfordring. Med mennene på sjøen tok kvinnene ansvar for alle praktiske gjøremål, inkludert taktekking med tang. Av de opprinnelige 300 tanghusene på Læsø, er det 33 som er bevart.

Restaurering

For å restaurere disse historiske bygningene, ble “Tanghusprosjektet” initiert med et budsjett på 10,5 millioner euro. De fleste av tanghusene er nå i privat eie, men noen fungerer også som ferieboliger. For de som ønsker å oppleve tanghusene på øya, finnes det to vandreruter på henholdsvis 4,5 og 5 kilometer i Bangsbo og Gl. Østerby, de såkalte “Tanghusrutene”.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden