Velkommen til sommerfavoritten
– Alt besøk er bra besøk, har Odd Arne Børset i Risør kommune sagt til Din Fritid. Kun fem minutters gange fra sentrum og den livlige småbåthavna i Risør ligger den kommunale bobilplassen Tjenna med 30 oppmerkede plasser.
I høysesongen er det ofte fullt på den mest sentrumsnære bobilparkeringa, da tilbyr Risør kommune gratis bobilparkering ved Risørhallen, ca. 15 minutters gange fra sentrum. I tillegg byr området litt lenger unna sentrum på fire andre attraktive overnattingsalternativer. Søndeled Bobilparkering, Røed Camping, Risør Resort Moen Camping og Sørlandets Feriesenter. Risør kommune opplyser om at det ved kortidsparkering kan benyttes ordinær parkeringsplass og vanlig parkeringsavgift – så lenge kjøretøyet ikke «overskrider annen parkeringsplass, fortau, veibane eller er til hinder for annen ferdsel».
Sommerstemning
På et av Din Fritids besøk i byen var flere av sentrumsgatene stengt for trafikk. Og bare så det er sagt med en gang; unngå de smale sentrumsgatene med bobil. Finn deg først en plass å stå, og ta så bena eller sykkelen fatt. Det er ikke store avstander det er snakk om.
Hva kan du gjøre i byen? Vel, Risør er mest kjent for sine hvitmalte trehus og sitt idylliske sentrum. For ikke å forglemme festivaler som trebåtfestivalen. I tillegg byr byen på et variert og rikt kulturtilbud, inkludert to kunstgallerier. Men du trenger ikke gjøre mer enn å sprade gatelangs i sommerbyen. Det å nyte de trivelige omgivelsene med smale gater, masse blomster og hvite trehus holder for de fleste. Og så er det selvsagt mange muligheter for å få seg en matbit på en av de mange flotte uterestaurantene ved havnen, som byr på fersk sjømat.
Regnvær
Været viste seg ikke fra sin beste side under vårt besøk. Med regn i luften kan man kanskje vurdere en guidet omvisning i Risør kirke. Eller hva med en Afternoon Tea «Hos Ragnhild» i et historisk Risør-hjem. Her er det også konserter og diverse kulturarrangement. Du finner oppdatert informasjon på afternoontearisor.com.
Uansett vær anbefales et besøk på bakeriet Kortreist Lykke. De har spesialisert seg på munker og lefser, men tilbyr også kaffe, is og klassiske bakevarer.
Har du flaks kan du se kanonjollen Øster Riisøer III i havnen. Den ble bygget av studenter i trebåtbygging i 1991, etter en modell fra tidlig 1800-tallet. Robåten med mannskap på 25 roere og kanon var et viktig kystforsvarsvåpen tidlig på 1800-tallet.
Utforsk skjærgården
Kanskje det ser fristende ut å oppleve området fra sjøsiden? Et sommerbesøk i Risør er ikke komplett uten å utforske den fantastiske skjærgården. Lei en kajakk eller hopp på en ferjetur. Det å oppleve de mange øyene og holmene som omgir Risør fra vannet gir besøket en ekstra dimensjon.
MF Øisang er en bilferge (med kapasitet på tre biler) som går i rute mellom Øysang og Risør by. Trebåten ble bygget ved Moen Trebåtbyggeri i 1950, og er dermed den eldste bilferga i tre som fortsatt er i drift. Kapasiteten er på 60 passasjerer.
I sommersesongen (juni til august) går båten “Agnes” i shuttletrafikk hver halvtime fra Risør sentrum til øya Stangholmen. Her er du mitt i innseilingen til Risør med flotte bademuligheter fra svabergene. I tillegg er det restaurant og bar her midtsommers.
I tillegg må Risør Akvarium nevnes som et spennende sted å oppdage litt av livet i havet på nært hold.
Jettegryte
Fra Risør sentrum er det en snau halvtime å kjøre til parkeringen til et forunderlig naturfenomen. Om du søker opp «Jettegrytene på Sild – Parkering» på Google Maps finner du enkelt veien. Å gå fra parkeringen til gryta tar omtrent 25 minutter.
Badegryta på Sild har en diameter på seks meter og er like dyp. Det er et naturformet badebasseng som ligger rett ved vannet, og derfor jevnlig får nytt og friskt vann. Den ble formet av is- og løsmasser for rundt 10 000 år siden. Det stemmer altså ikke at det var trollene (jettene) som hadde kokt grøt i grytene, som man trodde i gamle dager.
Området er et skikkelig friluftsparadis og ikke langt unna er også to andre gryter funnet.
Historien
Risør er en kommune og en by med en rik historie og en av Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelser. Hele sentrum er på Riksantikvarens liste over spesielt bevaringsverdige bygningsmiljø.