Med bobil til Risør: Den hvite by ved Skagerak | Din Fritid
Med bobil til Risør

Den hvite by ved Skagerak

Risør har en av Nordens best bevarte trehusbebyggelser. Byen markedsfører seg som Den hvite by ved Skagerrak, fordi trehusene i Risør sentrum er like gjennomført hvite som de er av treverk.


Signe Ravnås ved turistkontoret i byen.

Risør Turistkontor tar imot mange besøkende, og de fleste vil vite mest mulig om den hvite byen med sine rundt 7000 innbyggere - et antall som øker enormt om sommeren. 

Mange er hytteboere og besøkende fra inn- og utland. Risør kommune ønsker også bobilturister velkommen til byen, og har tilrettelagt parkeringen ved Tjenna for bobiler. 

– Skal du rundt i byen er sentrum så lite at det beste er å bruke bena, sier Signe Ravnås ved turistkontoret i byen.


Smale gater og hvite trehus er fellesnevner for den vakre sørlandsperlen.

Et godt råd

Ravnås råd til bobilturistene er å ikke forsøke å navigere seg inne i sentrum med GPS som guide og en stor bobil. Det er mange smale gater, som når du først har kommet inn i, er det vanskelig å komme ut av igjen. Det var spesielt problemer ved Risørflekken, utsiktspunktet over byen. Der kom bobilene fint opp, men når de skulle ned igjen fortsatte de videre, rett frem og ned nærmeste bakke. Der satte bobilene seg fast mellom husene og måtte ha hjelp til å rygge tilbake. I noen tilfeller måtte bobilene ha drahjelp for å komme opp igjen. Nå er det satt opp skilting, som forklarer at dette bare er for beboere og små biler. 

Tipset fra turistkontoret er å snu ved utsiktspunktet og kjøre samme vei som en kom opp, men anbefalingen er å gå fra bysenteret. Det er ikke langt.


Trange gater mellom de gamle trehusene i byen er ikke tilpasset dagens biler, spesielt ikke store bobiler og sjåfører som kjører bare på GPS. Kommunen måtte skilte etter at bobiler kjørte seg fast i de trange gatene.

Bobiler velkommen

– Vi drar ikke ut og jager bobiler. Alt besøk er bra besøk, sier avdelingsingeniør Odd Arne Børset i Risør kommune til Din Fritid.

Bobilparkeringen på Tjenna har nå fått strøm og oppmerkede plasser. I sommersesongen kommer byens havneverter innom plassen med informasjonsmateriell og ferske rundstykker til de besøkende. 

I sommer har parkeringen vært populær og ofte full av biler. Det er 20 oppmerkede plasser. I byen ellers kan en parkere også med bobil, men husk innenfor merkingen med hjulene.

– Bobil er en bil som kan stå der det er parkering, sier Børset som er godt fornøyd med de bobilbesøkende som tar turen til Risør.

 


Bobilparkeringen på Tjenna ligger sentrumsnært. Kommunen har oppgradert plassen, så nå er det strøm tilgjengelig, og på sommeren kommer havneverter med ferske rundstykker og er behjelpelig med informasjon om byens severdigheter.

Norges vakreste kjøpesenter

Det finnes ikke noe kjøpesenter i Risør. Beboerne ser på hele byen som et kjøpesenter uten tak. Det er mange små enestående butikker i byens historiske sentrum, butikker som ikke finnes andre steder. Byen er så liten at en ikke en gang trenger sykkel for å komme seg rundt. Fra bobilparkeringen på Tjenna er det rundt tre hundre meter å gå mellom flotte gamle trehus ned til torvet og havna. Derfra er det fint å spasere ut til Holmen. På Holmen er det fiskerimottak, marina og bobilparkering. Hos Risør Fiskerimottak kan en få kjøpt fersk fisk eller bare ta med seg et par fiskekaker i hånda. Etter Holmen kan en spasere innover mot sentrum igjen, beundre de velholdte trebåtene og deretter følge bryggekanten ut på andre siden. Her er det flere restauranter og kafeer. Fortsett turen videre til Akvariet og Kastellet. Ved Akvariet er det også serviceanlegg med toaletter og dusjer. Går en videre ved Risør Hotel kommer en inn til den virkelige gamle trehusbebyggelsen, et fantastisk område med gamle og velholdte hus.


Fra bobilparkeringen på Tjenna er det rundt tre hundre meter å gå mellom flotte gamle trehus ned til torvet og havna.

Risørflekken

Over byen, med en fantastisk utsikt, ligger Risørflekken. Det er en hvitkalket fjellknaus 45 meter over havna. Den kan sees 22 km til havs. Det er trolig det eldste sjømerket i fylket. Det er fremdeles i bruk og blir vedlikeholdt jevnlig av Risør kommune og frivillige. Risørflekken ble allerede på 1600 tallet et kjent sjømerke. Historien om Risørflekken stammer fra byens eldste tid da hollandske sjømenn begynte å kalke fjellet. Landemerket må ha vært til stor hjelp for datidens skippere som seilte opp langs Norskekysten.


Risøyflekken gir en fantastisk overblikk over Risør. Utsiktspunktet er lett å se enten en står ned i byen eller er ett par mil ute på sjøen. Det er en fin spasertur opp fra sentrum av byen.

Øytur

I sommersesongen går det båt hver halvtime ut til Stangholmen, en øy for turer og kafébesøk. Øya er mye benyttet av Risør-folket til rekreasjon, turen tar 10-12minutter.

En annen aktuell tur kan være med landets eldste bilferge i tre, MF Øisang. Den kan ta 60 passasjerer og har plass til tre biler på hver tur. Den går i rute mellom Risør og Øysang. På vinteren er rutene tilpasset transport av skoleelever. Om sommeren blir rutetidene tilpasset turistene. Fergen kan etter forespørsel dra innom Lille Danmark med badegjester. Det er en barnevennlig badeplass i Risørs skjærgård, på Risøya. Husk å avtale henting med fergekapteinen. 

Låner bobil

I sommer har Eskil Nore Kveim og broren Markus fra Treungen i Nissedal kjørt 5000 kilometer rundt i Mellom-Europa med foreldrenes bobil, på jakt etter stier og løyper til utfor-syklene sine.

– Bobillivet er fint. Vi har fått låne bobilen de siste somrene. Jeg var 19 år første gangen jeg fikk lov, nå er det sjette året jeg bruker den, forteller Eskil i det han tar ned sykkelen sin fra stativet på bobilen.

– Jeg er bare innom Risør, kjørte litt rundt omkring og fant denne parkeringen her på Tjenna. Her er det jo også en Pump track, som er bane for sykkel, skateboard og rulleskøyter som jeg må prøve, sier Eskil fornøyd.
Det er genialt at kommunen legger til rette for bobilparkering til turister og andre besøkende. Når en er på et slikt sted som Risør er det jo supert å være så bynær, en trenger ikke planlegge så mye. Det er bare å stikke ut en tur på byen, enten det er dag eller kveld.

– Jeg har vel aldri stått på campingplass, har ikke hatt behov for det. Står litt her og der. Finner jeg en rolig plass slår jeg meg til for en natt eller to, spesielt hvis det er sykkelmuligheter i nærheten. Utfor- og stisykling er min favorittsport, sier Eskil som understreker at de prøver å ta hensyn der de parkerer og å gjøre minst mulig ut av seg.

– Pappa er nøye med at jeg gjør ting riktig med bobilen. Han har det med å sette opp gule Post-it lapper rundt omkring i bilen for å minne meg og broren min på alt vi skal passe på. Første året var bilen nærmest dekorert med gule lapper. Vi forstår det godt, det har noe med sikkerhet å gjøre, som gass, kjøleskap, vann, strøm og en del ting til, forteller Eskil som sier at foreldrene var litt skeptisk til å låne bort bilen til unggutten, men det har gått fint og nå deler de på bruken. – Og skal mamma og pappa ha bobilen selv, så bruker jeg å bo i telt når jeg farter rundt.

– Jeg vil gjerne har en egen bobil, en med plass til mye utstyr, som terrengsykkel - og på vinteren ski og topputstyr, sier Eskil, som også er fornøyd med at det med årene har blitt færre gule huskelapper fra pappa rundt i bobilen. 


Eskil Nore Kveim gleder seg over Risør og den sentrumsnære parkeringen på Tjenna som også har en Pump track hvor kan kan få prøvd sykkelen sin.

Bobilfolket velkommen


Tidligere var prisen mye lavere, 100-150 kroner, men da erfarte vi mer uro og støy i området. Det kom gjester som bare skulle feste.

På Holmen ved Sjøsenteret Risør er det også muligheter for parkering av bobiler. Holmen ligger kort gangavstand til byens innerste sentrum.

– Siden vi er et sjøsenter er det naturlig at vi prioriterer båt, det er jo det vi lever av, men det er alltid plass til noen bobiler. Om sommeren kan vi fint få plass til 20 biler, sier Hanne Grethe Mesel ved Sjøsenteret.

Det er stor usikkerhet om hvor lenge plassen kommer til å være tilgjengelig, da det er planer for utbygging av hele området Holmen.

– Jeg ser at bobilfolket har det koselig når de rigger seg til. Vi opplever at de er snille og ordentlige. Betaling foregår når butikken er åpen. Det har skjedd at vi finner penger i postkassa, så vi opplever at de fleste vil gjøre opp for seg. Vi har tatt 250 kroner de siste sesongene. Tidligere var prisen mye lavere, 100-150 kroner, men da erfarte vi mer uro og støy i området. Det kom gjester som bare skulle feste. Da prisen ble satt opp ble det bedre. Det er ganske enkelt her, vi har strøm, vann og søppelcontainer, og siden det er usikkerhet hvor lenge plassen er her kan vi ikke heller markedsført den så mye, sier Mesel. Hun har fulgt med på ulike bobilforum på nettet og forteller at hun tar direkte kontakt med de det gjelder for å få oppklart eventuelle misforståelser om hun ser feil i omtale av området her i Risør

– Det er jo dumt hvis det blir skrevet uriktig om plassen og området, avslutter Mesel på Sjøsenteret.


Om sommeren kan vi fint få plass til 20 biler, sier Hanne Grethe Mesel ved Sjøsenteret.

Hva skjer i Risør

Februar
Brune Dager. Ideen bak Brune Dager er at det også skal skje noe i Risør på en årstid som normalt er stille og rolig. Kunst og underholdning

Juni
Risør Kammermusikkfest skal være et nasjonalt og internasjonalt forum for kammermusikk, og skal også stimulere musikk-og kulturlivet i Risør og regionen.

Juli
Villvin Kunsthåndverkmarked er landets største mønstring av kunsthåndverk. En inspirerende fest i form og farge når mer enn 100 profesjonelle samles på torget og rundt Risørs vakre indre havn.

August
Risør Trebåtfestival. Tusener av gjester besøker Risør en helt spesiell langhelg i august for å se og oppleve verdens vakreste båter, utstillere, små og store konserter med lokale, nasjonale og internasjonale artister, egen Barn -og unges Trebåtfestival samt sydende liv, shantyer og gjøgling i gatene.

Sep/okt
Risør festuke har som formål å skape ulike kultur-, sports- og handelsaktiviteter i det historiske sentrum i Risør by, på en ellers stille tid av året. Arrangeres hvert år i høstferien.

Nov/des
Jul i den hvite by. Det kommer mange tilbud i butikkene og deilige retter hos spisestedene. Spennende og begivenhetsrike arrangementer og opplevelser.

 

Verdt å se og gjøre
Risørflekken
Branntårnet
Kastellet badeplass
Stangholmen
Kunstnerparken
Risør kirke
Fiskemottaket
Gallerirunde
Leie kajakk og sykkel
Leie båt
Naturstier, natursti til Randvik
Urheia friluftsområde
Akvariet
Risør undervannspostkontor, verdens eneste tørre postkontor under vann

Bobilparkering i Risør

Tjenna
Ved Tjenngata 9-13, 4950 Risør
58.720987, 9.225710
20 plasser
20 kr/time
100 kr. per døgn inkl. strøm

Holmen
Ved Solsiden 1, 4950 Risør
58.721857, 9.241443
20 plasser på sommeren
250 kr. per døgn på sommeren inkl. strøm

Servicesenter med dusj og toalett finnes i Strandgata ved Tollboden og ytterst i Strandgata ved Akvariet.

Tømmestasjon ved Circle K på Frydendal, ved innkjøringen til Risør.

 

Linker:
www.visitnorway.no -søk Risør
www.risor.kommune.no -søk bobilparkering
www.irisor.no -informasjon og nyheter om hva som skjer i Risør kommune
www.risorby.no -oversikt over arrangementer, butikker og spisesteder
www.trebatfestivalen.no -årlig trebåtfestival, tidlig i august med 12-15000 besøkende

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden