Med hund og campingvogn: Et hundeliv | Din Fritid
Med hund og campingvogn

Et hundeliv

– Vi bruker vogna definitivt mest på vinteren. Når vi er ute med hundene er campingvogna alltid med, forteller Gro og Svein Erik Teslo. Ekteparet har 24 hunder, men de får ikke lov å komme inn i vogna. Med et lite unntak, da…


Lange arbeidsdager blir det nå Gro, Svein Erik og et 10-talls hunder drar på treningsleir og konkurranser. Kos, klapp og oppmerksomhet trenger hver og en av de firbente vennene hvis de skal gjøre jobben sin i løypene.

Gro og Svein Erik Teslo kommer fra Strandlykkja, sør for Hamar, og er mye på farten med alle sine hunder vinterstid. For ekteparet handler det om å få mest mulig tid til trening med hundene, og å delta i konkurranser.

– Det blir mange lange turer, fra nord i Sverige og sørover, forteller Svein Erik til Din Fritid når vi treffer dem på Hamar Hundekjørerarena, Gåsbu. Der har ekteparet treningsleir med sine firbente venner. Å trekke campingvogn på vinteren krever firehjulstrekk. Helst så stor og sterk 4x4 som praktisk mulig. Vi kjører mye på småveier under alle mulige forhold, noen ganger også på ubrøytete veier, forteller Svein Erik.

To sjåfører

Både Svein Erik og Gro kjører bilen, en Dodge Ram 2500, registrert som lastebil. På planet er det montert et spesialtilpasset hus for hundene de har med på tur.

– Vi passet på å fornye førerkortet slik at vi fikk beholde C1E, sier Gro.

– Bilen og vogna må passe sammen. Nå har vi en Kabe Ametist 560, den passer perfekt til bilen vår. Den er 2,50 meter bred og da ser vi den i speilene når vi skal rygge. Selv om vi har sterk bil med firehjulstrekk må vi sikre oss, og har alltid med hurtigkjetting og piggkjetting. Det har vært helt nødvendig for å komme løs av og til, sier Svein Erik.

– En morsom detalj ved campingvogna vår er at den har et oppvarmet rom som er beregnet til ski. Det rommet bruker vi til å tine hundemat. Helt fantastisk, sier Svein Erik fornøyd.

Det har allerede gått 40 år siden han fikk sin første hund:

– Den første hunden, en husky, fikk jeg i 1978. To år etter hadde jeg tre hunder og ville ha flere. Jeg bodde fremdeles hjemme hos foreldrene mine, og fikk klar beskjed om at da måtte jeg flytte ut, forteller en lattermild Svein Erik.

– Siden har jeg hatt både flere og færre hunder. Jeg har flere ganger prøvd å slutte, og har vært nede i én hund. Men så er det på´an igjen, smiler han.
Gro kommer fra et mer hundevant hjem:

– Jeg vokste opp med hund på Bøler i Oslo. Familien min var mye ute på tur, masse på ski. Gjennom jobben traff jeg Svein Erik, som delte min interesse for hunder og turer. Jeg hadde én hund og han hadde 8-10 hunder. Det var litt voldsomt, og mildt sagt en ny erfaring. Se bare for deg å ta 10 hunder ut og inn av bilen.


Med vinteren på plass er hunder og ekteparet Teslo fra Strandlykkja klar for en ny sesong med treningsleirer og konkurranser. Store deler av vinteren er de på farten med hundene, bilen og campingvognen på snødekte vinterveier i Norge og Sverige.

Lei av å vente

– Jeg begynte med å trene valper, men etter hvert ble jeg lei av å vente på Svein Erik når han var ute med hundene. Da kjøpte vi en slede til meg også, slik at vi kunne trene sammen, forteller Gro.

– Etter å ha bodd på campinghytter, motell, sovesaler og hos folk som var villige til å gi oss husrom, fikk vi vår første campingvogn for 18 år siden. Det var en gammel Bjølseth. Etter den har det blitt flere vogner og mye varierende erfaring. En av vognene vi hadde ble gitt bort etter at vi opplevde å våkne med vann rennende fra innsiden av vinduene. Det var en våt opplevelse. Kravene til vogna vi har nå er gode vinteregenskaper, toalett og vannbåren varme. En praktisk detalj er at hvis strømmen går, så skifter varmeren automatisk til gass, sier Svein Erik, som sammen med kona Gro snart blir pensjonist og gleder seg til å drive med hundelivet på heltid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden