Bobil som arbeidsplass og hotell: – Skulle kjøpt bobil for lenge siden | Din Fritid
Bobil som arbeidsplass og hotell

– Skulle kjøpt bobil for lenge siden

– I fjor fikk jeg nok! Som reisende fotograf ble jeg lei av å overnatte på hotell og å drasse rundt på tunge bagger med fotoutstyr. Det ble stress å dra på jobb, og mye av gleden ble borte. Da begynte vi å se på andre løsninger, forteller Anders Martinsen til Din Fritid.

Anders Martinsen og kona Tina Martinsen, som også er fotograf, har drevet firmaet sitt sammen i over 30 år. I tillegg til å drive eget fotofirma er Anders daglig leder i UAS Norway, en drone-interesseorganisasjon for private, bedrifter og organisasjoner.

Fra hjemadressen i Kristiansand har ekteparet Martinsen fartet land og strand rundt på oppdrag for aviser, magasiner og reklamebyråer og for portrett- og familiefotograferinger. Med på reisene har de mye og tungt kamerautstyr. De siste årene har dronefotografering blitt et stadig viktigere arbeidsverktøy for paret, og Din Fritid treffer Anders mens han er på en slik jobb en kald og klar februardag på Østlandet.


Bobileier, fotograf og dronepilot Anders Martinsen fra Kristiansand gleder seg over sitt rullende kontor og hotellrom når han farter land og strand rundt på oppdrag.

Gikk lei

– Det var i fjor jeg gikk lei. Etter nesten 30 år som reisende fotograf opplevde jeg det som et slit å drasse med det som til tider føltes som tonnevis med utstyr på ut- og innsjekk i utallige hoteller. Det ble rett og slett for mye stress og lite glede. Da ble jeg heldigvis enig med kona om at vi måtte se på andre løsninger, forteller Anders til Din Fritid.

– Vi ville ha kontor og hotellrom på hjul, og vi ville ikke ha noe som hang etter bilen. En bobil kunne dekke vårt behov, og kombinert med utleie ville det være perfekt også økonomisk. Som tenkt, så gjort, forteller Anders engasjert, mens han sitter godt og varmt i bobilen og klargjør dronen for nye videoopptak.

Valget

– I fjor begynte vi å lete etter en bobil som kunne oppfylle vårt behov. Den måtte være lett nok til å kunne kjøres med klasse B-førerkort, slik at vi begge kunne kjøre den på egne oppdrag. Den måtte være stor nok til at vi kunne få med alt av utstyr. I tillegg ønsket vi at bobilen skulle ha åpen plass inne og mye lys fra vinduer. Faktisk så åpen at vi kunne bruke den som et mini-fotostudio for portretter, med naturlig lys fra vinduene. Modellen vi fant frem til og som kombinerte alle våre ønsker og behov, var en Detleffs Trend 7017. Vi er ikke alene om å ha forstått nytten av bobil. Jeg ser for eksempel at politiet, brannvesen, dopingkontrollører og helsevesenet alle bruker bobil som base for sitt arbeid, forteller Anders.

Utleie

– Egenbruken i jobben er ikke nok til å forsvare investeringen på 1,1 million kroner. Løsningen på dette ble utleie. Vi opplever at det er stor interesse for leie av bobilen vår hele året. Vi har døpt bobilen «Bodil» og laget egen Facebook-side og nettside. Bilen er enkel å kjøre, og vi har montert to solceller og doble bodelsbatterier. Det er veldig praktisk når vi bruker bobilen som arbeidsbil, i tillegg til at det er nyttig for leietakere, forteller Anders.


Dronepilot Anders Martinsen understreker viktigheten av sikkerhet, planlegging og grundige rutiner før dronen trygt kan sendes opp i luftrommet.

Angrer

– Jeg angrer på at jeg ikke gjorde dette for mange år siden. Bobil er mindre stress, gir mer fleksibilitet og er bedre for lommeboken. Det blir ekstra tydelig hvor praktisk det er å ha bobil nå som smittesituasjonen er såpass krevende. Jeg ville nok ikke reist rundt og sjekket inn på hoteller i disse tider, men med en nærmest selvforsynt bobil blir det meste mulig. Jeg ser også at reisekostnadene er blitt lavere etter av vi fikk bobilen i juli i fjor, og med det følger at vi er mer konkurransedyktige på pris på fotooppdrag.

– Jeg tenker at for de som er mye på farten i arbeid og ikke nødvendigvis elsker hotell, inn-og utsjekking og hotellfrokoster, så er dette med bobil tingen. At den i tillegg bidrar positivt på bunnlinjen er et stort pluss. Og så er det rett og slett veldig hyggelig å dra på bobiltur, smiler Anders engasjert.

Drone

– Jeg liker droner veldig godt, og mener det er et perfekt verktøy også for bobilfolk som har fått et relativt enkelt verktøy til å sikre ferieminner fra lufta, forteller Anders ivrig.

De siste årene har salget av droner eksplodert. Norge er blitt dronelandet fremfor noen i Europa. Ingen andre land kan vise til tilsvarende antall droner per innbygger, forteller han. Totalt 400 000 nordmenn eier nå en drone.

– Uansett hva du skal bruke dronen til er det viktig å følge regelverket som er utarbeidet av Luftfartstilsynet. Noen regler må du kunne før du flyr med en drone, sier Anders Martinsen, som er en erfaren dronepilot.

Råd om dronebruk:

 • Hva du vil bruke dronen til?
 • Hva passer til ditt ambisjonsnivå?
 • Ønsker du kamera?
 • Husk å registrere dronen på flydrone.no
 • Husk å ha egen droneforsikring.
 • Du må sette seg inn i hvordan dronen brukes og hva du skal gjøre om noe går galt.
 • Hold dronen unna flyplasser.
 • Fly alltid slik at du ser dronen.
 • Respekter privatlivets fred – ikke fly over naboen.
 • På campingplassen: Spør eier om tillatelse først.
 • Fly aldri over folk.
 • Bruk sunn fornuft.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden