Lynsesongen er i gang: Få beskytter seg | Din Fritid
Lynsesongen er i gang

Få beskytter seg

De fleste lynskadene skjer på tampen av sommeren og tidlig høst. August er blant de månedene i året der det smeller mest her til lands. Men bare tre av ti sier at de beskytter tingene sine når det lyner.

– Trekk ut alle støpsler. Bruk eksterne ladere og mobildata når tordenværet er på sitt verste. Det er for sent å koble fra når PCen har røket eller TVen sier takk for seg, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Fritidskjøretøy utsatt

Det er mye elektronikk som kan ryke, også i bobiler og campingvogner. Din Fritid har fått flere henvendelser fra lesere som har vært uheldige i sommer. Den eneste feilen de har gjort er å være tilkoblet strømnettet når det lyner og tordner.

Om hovedkortet i en bobil eller vogn ryker, kan det ta lang å få tak i nytt. I tillegg kan du risikere at hele styringssystemet må omprogrammeres. Det har ødelagt ferien til mange bobil- og vogneiere. Oppfordringen er klar, vær føre-var og trekk ut kontakten når det lyner!

Geografisk variasjon

– Det er tradisjonelt størst lyntetthet på Østlandet, mens det er færrest på kysten nord i Nordland, kan Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt fortelle.

På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor. På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er det temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over som gjør at det dannes bygeskyer. 

Økning i antall lyn 

I 2021 ble det registrert 235 786 lynnedslag i Norge, viser tall fra Meteorologisk institutt. Det er en økning fra året før, da totalen var på 177 331. Antall lyn varierer mye fra år til år, så langt i 2022 har det vært færre nedslag. 

I fjor kostet lynskader norske forsikringsselskap mer enn 88 millioner kroner. 53 av disse millionene gikk til skader på hus, hytter og innbo.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden