Klubbtreff: – Trivelig og nyttig! | Din Fritid
Klubbtreff

– Trivelig og nyttig!

Bürstner Club Norway og Adria Club Norge gjennomførte sitt årlige treff i mai, med innslag fra brannvesen og Røde Kors.

Åsgrav Camping i Bø i Telemark var stedet for treffet. Hit kom engasjerte og sosialt innstilte bobil- og caravanentusiaster i et vær som viste seg fra sin beste side, med masse sol og varme.

Treffet var som man kan forvente planlagt å være en sosial møteplass, men også å by på mye nytte for deltagerne. Både det lokale brannvesen og Røde Kors stilte opp med nyttig informasjon og tips.

– Dette er et flott tiltak, det burde vært mye mer av slikt. Jeg synes absolutt det var noe å lære, forteller Rolf Monsen til Din Fritid. Han har tatt turen til Bø fra Sotra.

– Det er nyttebiten som er hovedgrunnen for at vi er med på dette treffet, sier en engasjert Rolf.

Gode holdninger

Nome og Midt-Telemark brann og redning møtte opp på treffet, og hadde med seg både nyttig kunnskap og praktisk utstyr for trening på å slukke brann. Det engasjerte og inspirerte deltakerne til aktiv lytting og praktisk læring.

– Vår erfaring er at bobil- og campingfolket er godt opplyst på temaet. I vårt ansvarsområde er det ikke mye korrigeringer. Det virker som om det generelt er gode holdninger. Mange tar kontakt og spør oss om råd, forteller leder forebyggende Kai Lindgren til Din Fritid. Han benytter anledningen til å komme med ett par gode råd:

– Det viktigste i bobiler og campingvogner er røykvarsler. Det er mange typer, men velg en som er CE-merket. Da er den godkjent i Norge. På kjøkkenet er det fint å supplere med ett brannteppe, slukkeskum eller bare et stort lokk som kan kvele flammer. Ha også det pålagte 2 kg brannslukningsapparatet enkelt tilgjengelig. For fastliggere med spikertelt er det plan- og bygningsloven som gjelder og der kreves det brannslukningsapparat på 6 kg, forklarer Kai.


Turid Nygård Jacobsen fra Hamar får sastt ny kunnskap i brannslukking ut i praksis.

Brann

– Gjør avtaler med campingnaboer om hvor møteplassen er. Ha øvelser hjemme og når du er på tur. Oppstår det brann som ikke kan kontrolleres, så evakuer, varsle brannvesenet på telefonnummer 110, varsle naboer og forlat området. Det siste er viktig fordi røyken fra campingvogner og bobiler er giftig.

– Er du uheldig og får en brannskade, så har vi en 20-20 huskeregel: Du bruker vann som holder rundt 20 grader celsius i minimum 20 minutter for å kjøle ned skaden. Lenge nok og tilgang til rent vann er det beste, forklarer Kai som synes det er meget positivt å bli invitert til slike treff.

Nyttig

Elisabeth og Lauritz Bærheim fra Sandnes er på et slikt treff for første gang.

– Dette er kjempefint og forståelig. Jeg føler at det blir tryggere når en vet hva en skal gjøre hvis noe skjer. Og så er det alltid nyttig å repetere. Vi har hatt bobil i 10 år og dette er vår andre bobil. Fint med slike treff, også at en blir kjent med nye folk. Snart er vi pensjonister. Da gleder vi oss til mer fri og å nyte turer hvor vi kan kjøre etter været, forteller ekteparet Bærheim fornøyd.


Det er nyttig å få testet ut ny kunnskap i praksis, forteller ekteparet Anne og Kenneth Høynes fra Bryne som hadde en trivelig pinsehelg i Bø i Telemark, i sol, varme og nytte.

Lære av hverandre

Fastliggerne på campingen var også invitert til å delta på brann- og førstehjelpsdemonstrasjonen.

– Det er supert med slike opplegg. Jeg har aldri vært med på slokking av brann, så det er mye å lære. Vi skal få med oss førstehjelpsdemonstrasjonen også. Jeg synes det er viktig å ta med seg alt man kan av kunnskap, og det er hyggelig å bli invitert av Bürstner og Adria klubbene, forteller bobil-«fastligger» Tore Nilsen til Din Fritid.

– Vi har fast plass her på Åsgrav Camping, med plassens minste frittstående «spikertelt» og bobil. Den bruker vi hele året på turer rundt om, men vi trives også godt her på campingen. Ikke minst fordi det er så kort vei å kjøre fra hjembyen Notodden, sier Tore fornøyd.


Medlemmene fulgte engasjert med undervisningen i livreddende førstehjelp til Røde Kors i Bø og Sauherad.

Førstehjelp

– Den største feilen du kan gjøre på et skadested, det er å ikke gjøre noe. Men hva skal du gjøre? Slik innledet korpsleder Sondre Rulnes Røstad fra Røde Kors i Bø og Sauherad sitt innlegg. Sammen med sine medarbeidere ble det vist ulike scenarier og tiltak for de engasjerte tilhørerne. Alle som ønsket det, fikk også selv prøve seg på livredning.

– Veldig bra å få testet ut dette selv. Det er så fint å få prøvd det i praksis, vi har aldri gjort dette før. Det er jo også slik at vi glemmer det vi tidligere har lært, forteller Anne og Kenneth Høynes fra Bryne.

Ekteparet fikk prøve seg på å legge hverandre i stabilt sideleie, og å foreta hjerte- og lungeredning på Røde Kors sine demodukker.


Lederne i Bürstner og Adria-klubbene, Rune Slettebø, Per Otto Engeseth og medlemmene fulgte engasjert med undervisningen i livreddende førstehjelp til Røde Kors i Bø og Sauherad.

Klubbene

Bürstner Club Norway ble startet for sju år siden.

– Vi var en gjeng på fire stykker som fant på å starte klubben siden vi alle hadde felles interesse i bobil- og caravan. I dag har vi medlemmer som samlet eier rundt 400 bobiler og vogner. Vi har årsmøte med treff én gang i året, som denne pinsehelgen. En annen prioritert oppgave er å få til rabattavtaler for klubbens medlemmer, forteller initiativtaker Rune Slettebø til Din Fritid.

Bürstner-klubben har en Facebook side som er åpen for alle og en side som kun er for medlemmer. Her kan de få svar på ting de lurer på angående bobilen eller campingvognen.

– Det er fint av vi har en merkeklubb, samarbeidet mellom klubbene er naturlig. Flere av medlemmene har hatt både Adria og Bürstner, forklarer Rune.

Adria Club Norge startet for ett års tid siden.

– Det har tidligere eksistert en klubb som da ble startet opp igjen. Vi ønsket å tilby et praktisk og sosialt samhold for merkeeierne. Sun Living bobiler er også med i klubben, siden det er Adria som produserer dem, forteller Per Otto Engeseth til Din Fritid.

Klubben har i dag 150 bobiler og campingvogner og har felles rabattavtaler med Bürstner-klubben.

– Antall medlemmer øker stadig. At vi er så tett på Bürstner-klubben er litt tilfeldigheter,  men det fungerer veldig bra, forteller Per Otto. Han kan også fortelle at Adria-klubben har en dedikert teknisk support. I Adria Club Norge kreves det at du har Adria vogn eller bobil eller Sun Living bobil, mens Bürstner Club Norway er en klubb som er åpen for alle, uansett hvilket merke du kjører.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden