: Drømmen om Island | Din Fritid

Drømmen om Island

– Vi fløy til Island i 2001 og fikk med oss mange av de typiske turiststedene. Siden har vi hatt en drøm om å reise tilbake med bobil, ha god tid og virkelig oppleve sagaøya, forteller ekteparet Thale og Vidar Wiese fra Tomter i Østfold.


Vidar og Thale Wiese fra Tomter hadde en fantastisk tur til Færøyene og Island. Opplevelsene deler de med Din Fritid sine lesere her!

– Det å lese artiklene om Island i Bobil & Caravan (nå Din Fritid) gjorde at vi bestemte oss: Skulle vi få til drømmeturen var det nå eller aldri, forteller pensjonistparet, som har kjørt bobil i 30 år.

Bøker ble kjøpt inn, fergebilletter bestilt og sommeren 2018 var alt klart for turen.

– Vurderte dere å fly og leie bobil på Island?

– Ja, vi vurderte det, men kom fort fram til at vi ønsket å bruke vår egen bobil. Det er behagelig å bruke sitt eget, og ikke minst kjenner vi jo bobilen vår godt. Det er nyttig på en så lang tur.


Færøyene var et høydepunkt for Østfold-paret, som gjerne kunne blitt der lenger enn de tre dagene som oppholdet varte. Øya byr på flott turterreng.

Færøyene først

Det danske fergeselskapet Smyril Line, som seiler til Island, ga god hjelp i planleggingsfasen. Turen ble booket med tre døgn på Færøyene på vei til Island, et valg friluftsekteparet ikke angrer på:

– Vi skulle gjerne hatt mer tid der. Landskapet var fascinerende med grønn vegetasjon helt ned til sjøen. Kjøremessig var det mye variasjon med bakker og flotte farger: Grønt og frodig - og bra veistandard.

– Færøyene var bare helt fantastisk! Vi var på båttur for å se på det utrolig rike fuglelivet. Da kjørte båten inn i labyrinter i fjellet, og vi måtte bruke hjelm på grunn av faren for steinsprang, skyter Thale inn.

Ekteparet trivdes med å gå turer på mosekledde stier opp på fjelltoppene. Selv bare noen hundre meter høye topper føltes som rene høyfjellet.

– Det var en flott opplevelse for oss som er så glad i natur og friluft, forteller ekteparet samstemt.


Færøyene med bobil kan anbefales, forteller Thale og Vidar. Møtet mellom øylandskapet og havet er spennende og dramatisk.

Neste stopp sagaøya

Vel fremme på Island kunne familien Wiese se frem til å tilbringe de neste tre ukene med å kjøre øya rundt. Båten legger til på østsiden av øya, og kursen ble satt nordover - etter at bobilen ble trygt styrt inn på Riksvei 1. Veien kalles også ringveien siden den er hovedveien som går rundt hele øya.

På forhånd hadde Thale og Vidar bestilt noen opplevelsesturer, blant annet en guidet 12 timers busstur i høylandet. Da gikk det i sakte fart over elveleier på humpete grusveier som kun er åpne for firehjulstrekkere.

En annen tur gikk til Langjøkull. Da kjørte en gruppe på 25 mennesker en 8-hjuls spesialbuss opp på breen:

– Det var en fin opplevelse, og nyttig siden vi hadde guide som ga oss masse informasjon.

Hele veien rundt nordsiden og vestsiden av Island bød på flott landskap som skiftet hele tiden. 

– Vi kjørte milevis på like veier, men det var flott overalt, med store variasjoner. Alt fra lavalandskap til store områder med lupiner. Det var veldig flott, forteller Thale. 

– Vi er nok litt rastløse. Vi overnattet forskjellige steder hver natt. Det gir jo kortere etapper, og det setter vi pris på. Vi hadde forberedt oss godt ved å lese mye litteratur.

– Og uansett hvor vi kjørte så vi en isbre! Skyter Vidar inn.

Det gikk fint med kjøringen og det var lett å parkere. Men det er ikke lenger fritt frem for å fricampe på Island: Man må nå ha tillatelse fra grunneier for å fricampe med bobil eller vogn. 


Geysir er en skikkelig oplevelse!

Gratis bilvask

Ekteparet kjørte også på noen grusveier, og da var det fint å komme fram til nærmeste tettsted, hvor det alltid var gratis bilvask. Det var godt å få vekk lavastøvet. 

Thale og Vidar trives ikke spesielt godt i byer, og da de kom til Reykjavik ble det for mange mennesker. De ble kun i byen i ett døgn. 

De mest profilerte turiststedene ble droppet, da flere av de var besøkt første gang de var på sagaøya. På spørsmål om hva som var det største høydepunktet er begge enige om at det var naturbad i de varme kildene. Ved en anledning fant de en kulp med varmt vann og tomt for folk. Det var bare å hoppe uti og nyte den flotte naturen - en stor opplevelse. Det at islendingene er hyggelige og åpne bidro også til å gjøre det til en flott tur.

Et annet høydepunkt var båtturen og besøket på Vestmannaøyene. Fascinerende å se alle sporene etter vulkanutbruddet, syntes ekteparet.


Askja

Godt vær og ingen problemer

– Hvordan var været på Island?

– Første dagen var det veldig mye vind, da brukte vi 1,7 liter på mila i snitt. Men det roet seg etter hvert. På hele turen kom vi under literen per mil. Egentlig var det kun sterk vind i halvannet døgn, av totalt 21, så det kan vi ikke klage på. Vi hadde litt tåke og regn én dag, men ellers var det flott vær med mye blå himmel!

– Hva med praktiske ting som gass, hvordan løste dere det?

– Det gikk veldig greit. Vi har norske flasker som ikke er så lett å få byttet eller fylt på Island, så vi sørget for at begge gassflaskene var helt fulle ved avreise, og klarte oss med de i hele perioden.

– Takk for mange fine tips i magasinartiklene, avslutter Thale og Vidar Wiese, som sitter igjen med mange gode minner fra sin tur i vesterled.


Hallgrimskirkja i Reykjavik.


Gullfoss


Seljalandsfoss


Hveragerdi folkebad


Arnarstapi


Jøkulsarløn

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden