Oppskrifter på julegodteri: Julegodis med en vri | Din Fritid
Konfekt er snadder, og enda bedre når den kommer i denne størrelsen. Server den ved siden av god kaffe, og skjær tynne skiver. Foto: MatPrat/Mari Svenningsen
Oppskrifter på julegodteri

Julegodis med en vri

Om du er tilhenger av de tradisjonelle 7 slagene, er det absoultt ingen grunn til å ikke prøve noe nytt i tillegg. Her får du tre deilige varianter med en vri.

Italiensk konfektkake

Ingredienser

  • 115 g amarettikjeks
  • 350 g hakket kokesjokolade
  • 115 g kremost naturell
  • 3 ss matfløte
  • 1 stk appelsin
  • 115 g tørkede jordbær
  • 55 g tørket aprikos
  • 1 ss solsikkeolje

Slik gjør du

  • Smelt sjokoladen over vannbad. Det vil si; legg den hakkede sjokoladen i en skål. Sett skålen over en kjele med vann, og sett kjelen på middels varme på komfyren. Vannet må ikke komme opp i sjokoladen. Det vil ødelegge sjokoladen.
  • Smelt kremosten i den smeltede sjokoladen. Ta bollen vekk fra kjelen og bland inn matfløten.
  • Vask appelsinen godt. Riv skallet av halve appelsinen med et rivjern. Press saften av hele frukten. Hakk opp aprikos og jordbær og legg de i saften og skallet fra appelsinen.
  • Bland frukten inn i sjokoladeblandingen. Knus amarettikjeksen og bland den inn i sjokoladen.
  • Smør en liten glassbolle med oljen, og hell sjokoladeblandingen i bollen. Sett konfektkaken kjølig i minst fire timer.
  • Hvelv kaken ut av bollen. Skjær tynne skiver til servering.


Er du glad i ingefær, har du garantert sansen for hjemmelaget kandisert ingefær! Som ekstrabonus får du en deilig ingefærsirup som kan brukes i teen. Foto: MatPrat/Sara Johannessen.

Kandisert ingefær

Ingredienser

  • 1 kg frisk ingefær
  • 500 g sukker

Slik gjør du

  • Skrell ingefær. Det gjør du enklest ved å brekke den i biter og skrape av skallet med en liten kniv eller skje.
  • Skjær ingefæren i 3-5 mm tynne skiver eller strimler og ha dem i en kjele. Hell på vann til det står 2-3 cm over ingefæren og kok opp. Senk varmen litt og kok i 30 minutter.
  • Hell ingefær i et dørslag og ta vare på kokevannet. Mål opp kokevannet og tilsett like mye sukker. Ha ingefær tilbake i kjelen og kok opp på nytt. Senk varmen og la ingefæren småkoke i sukkerlaken til den er helt myk og begynner å bli blank og transparent.
  • Løft ingefæren over i et dørslag og la den renne godt av seg. Ta vare på laken (bruk den for eksempel i te eller drinker).
  • Ha sukker i en vid skål eller langpanne og vend ingefærbitene i sukkeret til de er helt dekket. Legg dem over på et bakepapir og la dem tørke noen timer.
  • Oppbevar de kandiserte ingefærene i tett pose eller glass.


Lag marsipan søtet med dadler - et sunnere og saftigere alternativ til julemarsipanen. Vi har smakt til vår sunne marsipan med litt finrevet appelsinskall, som setter en ekstra spiss på smaken. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Marsipan med dadler

Ingredienser

  • 200 g mandler
  • 90 g tørkede dadler
  • Revet skall av 0,5 stk appelsin

Slik gjør du

  • Skåld mandlene ved å legge dem i kokende vann i 2-3 minutter. Klem dem ut av det brune skallet og tørk dem godt.
  • Mal mandlene i hurtigmikser til de er helt finmalt.
  • Del dadler i to og fjern steinen. Skjær frukten i mindre biter og ha dem i hurtigmikseren sammen med mandlene. Kjør mikseren til dadlene er helt most og blandet med mandlene. Tilsett noen dråper vann om massen virker litt tørr.
  • Ta massen ut av mikseren og bland inn revet appelsinskall. Form den til små kuler.
  • Oppbevar kulene i tett boks i kjøleskapet. 
  • Kulene kan dyppes i smeltet sjokolade eller rulles i hakkede nøtter. Du kan også blande inn hakkede tørkede tranebær eller hakkede pistasjnøtter i marsipanmassen før den rulles til ca 24 kuler.


Denne festkaken er faktisk ikke så vanskelig å lage som det kan se ut til. Smaken er helt nydelig! Foto: MatPrat/Synøve Dreyer

Konfektmoussekake

Ingredienser:

Nøttebunn:

  • 4 stk eggehvite
  • 125 g sukker
  • 125 g hasselnøtter
  • 25 g hvetemel

Sjokolademousse:

  • 4 stk eggeplomme
  • 5 dl kremfløte
  • 25 g sukker
  • 2 ss konjakk
  • 300 g kokesjokolade
  • 4 stk gelatinplater
  • 0,5 dl vann

Glasur:

  • 100 g kokesjokolade
  • 1 dl kremfløte
  • 50 g smør

Pynt:

  • 100 g pistasjnøtter
  • 4 stk kumquat
  • 1 stk frisk fiken

Slik gjør du:

  • Pisk eggehviter nesten stivt, tilsett sukker og siktet mel.
  • Ha hassselnøttene i en hurtigmikser. Bland det forsiktig sammen. Ha røren i en bakepapirkledd springform (24 cm).
  • Stek bunnen ved 180º C i ca. 15 minutter. Avkjøl. Ta bunnen ut av formen og legg bunnen på et fat og sett på formringen rundt.
  • Visp sammen eggeplommer, sukker og 1 dl fløte og ha det i en kjele. Varm opp til den tykner, rør hele tiden.
  • Smelt sjokoladen i vannbad, bland den i den varme eggekremen og rør godt. Avkjøl massen litt.
  • Legg gelantinplatene i vann ca. 5 minutter og smelt dem i kokende vann.
  • Pisk resten av fløten stiv og bland den godt inn i sjokolademassen (bruk en slikkepott). Tilsett gelatin i en tynn stråle og smak til med konjakk.
  • Hell sjokolademoussen over nøttebunnen (som står i formen). La kaken stå i kjøleskapet over natten. (Kan settes i fryseren når den er stiv. Dekk den til, tines i kjøleskap og ha over glasuren)
  • Smelt sjokolade og smør i en bolle i vannbad. Kok opp fløten og avkjøl litt, til temperaturen er nesten lik sjokoladen. Rør så fløten inn i sjokoladen med en slikkepott. La det hele avkjøle litt, og hell så over den kalde kaka. La det stivne i kjøleskapet. Pynt kaken og server.
  • Frukten blir ekstra fin hvis den glaseres i for eksempel i eplegelé.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden