Julegodis med en vri
Om du er tilhenger av de tradisjonelle 7 slagene, er det absoultt ingen grunn til å ikke prøve noe nytt i tillegg. Her får du tre deilige varianter med en vri.
Italiensk konfektkake
Ingredienser
- 115 g amarettikjeks
- 350 g hakket kokesjokolade
- 115 g kremost naturell
- 3 ss matfløte
- 1 stk appelsin
- 115 g tørkede jordbær
- 55 g tørket aprikos
- 1 ss solsikkeolje
Slik gjør du
- Smelt sjokoladen over vannbad. Det vil si; legg den hakkede sjokoladen i en skål. Sett skålen over en kjele med vann, og sett kjelen på middels varme på komfyren. Vannet må ikke komme opp i sjokoladen. Det vil ødelegge sjokoladen.
- Smelt kremosten i den smeltede sjokoladen. Ta bollen vekk fra kjelen og bland inn matfløten.
- Vask appelsinen godt. Riv skallet av halve appelsinen med et rivjern. Press saften av hele frukten. Hakk opp aprikos og jordbær og legg de i saften og skallet fra appelsinen.
- Bland frukten inn i sjokoladeblandingen. Knus amarettikjeksen og bland den inn i sjokoladen.
- Smør en liten glassbolle med oljen, og hell sjokoladeblandingen i bollen. Sett konfektkaken kjølig i minst fire timer.
- Hvelv kaken ut av bollen. Skjær tynne skiver til servering.
Kandisert ingefær
Ingredienser
- 1 kg frisk ingefær
- 500 g sukker
Slik gjør du
- Skrell ingefær. Det gjør du enklest ved å brekke den i biter og skrape av skallet med en liten kniv eller skje.
- Skjær ingefæren i 3-5 mm tynne skiver eller strimler og ha dem i en kjele. Hell på vann til det står 2-3 cm over ingefæren og kok opp. Senk varmen litt og kok i 30 minutter.
- Hell ingefær i et dørslag og ta vare på kokevannet. Mål opp kokevannet og tilsett like mye sukker. Ha ingefær tilbake i kjelen og kok opp på nytt. Senk varmen og la ingefæren småkoke i sukkerlaken til den er helt myk og begynner å bli blank og transparent.
- Løft ingefæren over i et dørslag og la den renne godt av seg. Ta vare på laken (bruk den for eksempel i te eller drinker).
- Ha sukker i en vid skål eller langpanne og vend ingefærbitene i sukkeret til de er helt dekket. Legg dem over på et bakepapir og la dem tørke noen timer.
- Oppbevar de kandiserte ingefærene i tett pose eller glass.
Marsipan med dadler
Ingredienser
- 200 g mandler
- 90 g tørkede dadler
- Revet skall av 0,5 stk appelsin
Slik gjør du
- Skåld mandlene ved å legge dem i kokende vann i 2-3 minutter. Klem dem ut av det brune skallet og tørk dem godt.
- Mal mandlene i hurtigmikser til de er helt finmalt.
- Del dadler i to og fjern steinen. Skjær frukten i mindre biter og ha dem i hurtigmikseren sammen med mandlene. Kjør mikseren til dadlene er helt most og blandet med mandlene. Tilsett noen dråper vann om massen virker litt tørr.
- Ta massen ut av mikseren og bland inn revet appelsinskall. Form den til små kuler.
- Oppbevar kulene i tett boks i kjøleskapet.
- Kulene kan dyppes i smeltet sjokolade eller rulles i hakkede nøtter. Du kan også blande inn hakkede tørkede tranebær eller hakkede pistasjnøtter i marsipanmassen før den rulles til ca 24 kuler.
Konfektmoussekake
Ingredienser:
Nøttebunn:
- 4 stk eggehvite
- 125 g sukker
- 125 g hasselnøtter
- 25 g hvetemel
Sjokolademousse:
- 4 stk eggeplomme
- 5 dl kremfløte
- 25 g sukker
- 2 ss konjakk
- 300 g kokesjokolade
- 4 stk gelatinplater
- 0,5 dl vann
Glasur:
- 100 g kokesjokolade
- 1 dl kremfløte
- 50 g smør
Pynt:
- 100 g pistasjnøtter
- 4 stk kumquat
- 1 stk frisk fiken
Slik gjør du:
- Pisk eggehviter nesten stivt, tilsett sukker og siktet mel.
- Ha hassselnøttene i en hurtigmikser. Bland det forsiktig sammen. Ha røren i en bakepapirkledd springform (24 cm).
- Stek bunnen ved 180º C i ca. 15 minutter. Avkjøl. Ta bunnen ut av formen og legg bunnen på et fat og sett på formringen rundt.
- Visp sammen eggeplommer, sukker og 1 dl fløte og ha det i en kjele. Varm opp til den tykner, rør hele tiden.
- Smelt sjokoladen i vannbad, bland den i den varme eggekremen og rør godt. Avkjøl massen litt.
- Legg gelantinplatene i vann ca. 5 minutter og smelt dem i kokende vann.
- Pisk resten av fløten stiv og bland den godt inn i sjokolademassen (bruk en slikkepott). Tilsett gelatin i en tynn stråle og smak til med konjakk.
- Hell sjokolademoussen over nøttebunnen (som står i formen). La kaken stå i kjøleskapet over natten. (Kan settes i fryseren når den er stiv. Dekk den til, tines i kjøleskap og ha over glasuren)
- Smelt sjokolade og smør i en bolle i vannbad. Kok opp fløten og avkjøl litt, til temperaturen er nesten lik sjokoladen. Rør så fløten inn i sjokoladen med en slikkepott. La det hele avkjøle litt, og hell så over den kalde kaka. La det stivne i kjøleskapet. Pynt kaken og server.
- Frukten blir ekstra fin hvis den glaseres i for eksempel i eplegelé.