2016: Rallycross-camp ved Lånkebanen: Fart og stemning på VM-campen | Din Fritid
Siv Eikåsen og Haakon Norwall Nielsen koser seg på bobiltur for å se VM i rallycross i Stjørdal.
2016: Rallycross-camp ved Lånkebanen

Fart og stemning på VM-campen

De elsker hverandre og rallycross, og nylig gikk de bort og forelsket seg i bobillivet. Siv Eikåsen og Haakon Norwall Nielsen følger hver eneste VM-runde i Norge og Sverige fra sin kjære firehjuling. 


Campingplassen til venstre på bildet ligger like ved VM-arenaen på Lånkebanen. Foto: Erling Skjervold/NAF World RX of Norway.

– Vi bestemte oss i fjor for å kjøpe en bobil, og valgte en eldre bobil for å prøve ut bobillivet. Vi har ikke angret, forteller entusiastene fra Skien. 

De har akkurat satt seg ned utenfor bobilen, fylt noe godt i glassene og nyter ro og fred, kvelden før VM i rallycross på Lånkebanen for alvor starter opp. 

– Vi avslutter ferien vår med reisen hit til Hell. Vi la ut på langtur, og besøkte både Lofoten, Tromsø og Nordkapp, før vi kom hit torsdagen før VM-helgen. Vi hadde kun to dager med finvær, men den ene dagen opplevde vi midnattssol i Lofoten, og da er det ikke så nøye, smiler Eikåsen og Nielsen. 

Bobilen er en Eura Mobil fra 1999. 

– Vi ville prøve bobillivet, og valgte en rimelig modell med alkove. Den er svært grei å bruke, og fin modell til å starte med. Nå har vi bestemt oss for å kjøpe en ny til høsten, men vi vet ikke hvilken type. Etter å ha brukt bobil i ett år vet vi mye mer om hvilke løsninger vi ønsker oss i den nye. Vi er blitt bobilfrelste, det er ikke mer å lure på, forteller Eikåsen og Nielsen. 

Fred- og festoppdeling

Rundt seg har paret formidable 550 enheter inne på den provisoriske campingplassen, som arrangørene i NAF Motorsport Trøndelag har etablert vegg i vegg med VM-arenaen på Lånke. 

Ro og fred råder på den stille delen av campingplassen som heter Sleepy Hell. De reisende kan velge om de vil holde til på festavdelingen Hell Street eller Sleepy Hell, og mens freden har senket seg for mindre feststemte, og man sitter ute i finværet og nyter fellesskapet seg i mellom med lavmælt samtale, dundrer overdimensjonerte Hi-Fi-anlegg inne i campingvogner og bobiler på Hell Street. 

Der er lydnivået så høyt at det ikke bare er vakter som synes det i perioder kan bli i  meste laget. Selve enhetene, bobilene og campingvognene, får virkelig testet seg i takt med ungdommenes festhumør. 

– Det er fantastisk å være her, og arrangementet har blitt skikkelig bra og mye bedre enn da de startet i 2011, sier Eikåsen og Nielsen. 

VMs beste arrangør

I 2015 ble NAF World RX of Norway, som VM-runden på Lånkebanen offisielt heter, hedret som det beste VM-arrangementet. Arrangørene, med 400-500 frivillige i spissen, har lagt ned en vanvittig jobb for å utvikle VM til å bli noe langt mer enn ett billøp. Nå finnes det en markedsplass som publikum kan besøke, DDE spiller konsert vegg i vegg med arenaen, og campingplassen huser opp et sted mellom 1500 og 2000 personer. Under årets VM-runde møtte hele 20 000 mennesker, og NRK sendte over to timer fra arrangementet. I tillegg gikk TV-bildene rundt om i hele verden og nådde mange titalls millioner tittere. 


20 000 tilskuere møtte frem for å se Petter Solberg (foran) og de andre VM-førerne under NAF World RX of Norway.

– Lånkebanen er bedre enn i Höljes, sier Eikåsen og Nielsen.

– Unikt folkeliv

De har fulgt VM-rundene i Stjørdal og svenske Höljes i en årrekke. Mens 20 000 nordmenn benker seg fast i skråningene rundt Lånkebanen, drar over dobbelt så mange til den svenske grenda for å heie på rallycrossførerne. 

– Höljes har greid å skape noe helt unikt med folkelivet rundt arrangementet, men arrangørene på Lånke har løftet seg mange hakk og arrangementet er blitt svært bra, sier entusiastene, som har Petter Solberg som sin største favoritt, men som ikke var det minste skuffet over at det var den andre nordmannen i rallycross-sirkuset, Andreas Bakkerud, som gikk til topps på Lånkebanen. 

Svensk-norsk forbrødring

50 meter unna paret fra Skien, har noen svensker funnet sitt sted for VM-helgen. 

– Vi er en gjeng fra Sysslebäck som har tatt turen hit, forteller Roland Gustavsson, som sammen med en bror og familie og fruen Anki Andersson koste seg på Sleepy Hell.  

Rundt bordet sitter det ikke bare svensker, men en salig miks av brødrefolk fra Norge og Sverige. Brødrefolk er et ganske betegnende uttrykk for fellesskapet. 


Norsk-svensk kosestund på campingplassen ved Lånkebanen, fra v. Andrea Gustavsson, Arnfinn Elvertrø, Christel Gustavsson, Roland Gustavsson med Leah Gustavsson Hofstad på fanget, Kai Robert Hofstad og Anki Andersson.

– Min bror bor i Stjørdal, og jeg har vært der mange ganger for å besøke ham og familien, men det er første gang jeg er på en VM-runde, sier Roland Gustavsson. 

Rallycross er karen ikke ukjent med. 

– Jeg bor like ved Höljes og har hjulpet til med VM-runden der i mange år, sier han. 

Heller ikke campinglivet er ukjent for Gustavsson.

– Jeg bor i campingvognen syv måneder hvert år. Jeg jobber med å legge asfalt og bruker den til å bo i, sier han. 

Jobben skapte en utfordring i forbindelsen med helgeturen til Stjørdal. 

– Jeg fikk beskjed om å møte på jobb i Stockholm mandag morgen. Det betyr at jeg ikke kunne se finalene på søndag og må kjøre 90 mil for å komme meg på jobb. 

Først frakter jeg Anki tilbake til Sysslebäck før jeg setter kuren over til Stockholm, smiler han. 

Feststemt gjeng

Borte i Hell Street var stemningen og lyden langt høyere enn hos svenskene og paret fra Skien. Fem ungdommer fra Soknedal og Støren hadde parkert bobilen inne i det ”verste spetakkelet”. 


Trangt men koselig i bobilen under VM-runden i rallycross, fra v. Andreas Bolland, Remi Johansson, Siri Kosberg Almaas, Anya Johansson og Kenneth Fossum.

– Vi har vært flere år på VM i rallycross her på Lånkebanen, men det er første gang vi bor i bobil, forteller Andreas Bolland.

Sammen med vennene Remi Johansson, Siri Kosberg Almaas, Anya Johansson og

Kenneth Fossum, alle i alderen 16 til 19 år, leide han bobil for anledningen. 


Andreas Bolland sto for grillingen, og Kenneth Fossum (t.v.) tok gjerne i mot en pølsesnabb som kveldsmat.

– Vi storkoser oss her, og tar del i festingen. Vi er alle medlemmer i NMK Støren, og de fleste av oss konkurrerer i bilcross, og derfor liker vi å følge med på VM-runden. Alle sammen har spleiset på å leie bobilen, sier Bolland. 

Trøndelags største

Campingplassen driftes av Stjørdal MC og rundt 550 boenheter var til stede i løpet av VM-helgen. Muligheter for å kjøpe frokost, ta seg en dusj og benytte sanitæranlegget til

forsvaret gjør det populært å benytte den provisoriske campingplassen. 

– Vi er svært fornøyde med at så mange ønsker å komme hit under VM-helgen, og takket være de frivilliges innsats er det mulig å anlegge en campingplass like ved banen som er blitt svært populær, sier Kjetil Skaufel, daglig leder i NAF World RX of Norway. 

I år ble det både satt publikumsrekord med over 20 000 tilskuere og rekord i antall besøkende på campingplassen. I fjor besøkte 506 enheter campingplassen. Totalt regner man med at mellom 1500 og 2000 mennesker bodde på campingplassen under årets arrangement. 

– Mens VM pågår, driver vi Trøndelags største campingplass, sier Odd Petter Haugseth, leder for campingplassen. 

Får gåsehud

De besøkende setter stor pris på å besøke VM, men også førerne er glade for å konkurrere på hjemmebane. Supporterne gir sin fulle støtte til både Petter Solberg og Andreas Bakkerud, som hadde størst grunn til å glise etter seieren på Lånkebanen. 


Andreas Bakkerud hadde mest grunn til å juble etter seieren på Lånkebanen.

– Supporterne gir meg et ekstra kick, og jeg kjente adrenalinet bruset litt ekstra da jeg så dem før jeg rullet ut på startflaten, sier Bakkerud. 

Solberg drar det enda lenger. 

– Jeg får gåsehud bare av å tenke på atmosfæren på Lånkebanen. Selv når jeg sitter inni bilen på startplata med brølende motorer rundt meg, hører jeg jubelen fra Lånke-publikummet, sier Petter Solberg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden