Været i endring:: Sommeren utvider seg i Nord-Norge | Din Fritid
Midnattsol i Bodø. Foto: Tommy Andreassen, www.nordnorge.com
Været i endring:

Sommeren utvider seg i Nord-Norge

De siste 30 årene har sommeren blitt hele elleve dager lengre i Bodø.

– Det er et godt eksempel på hvordan klimaendringene, og da særlig den globale oppvarmingen, gir seg utslag i Norge, mener klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

Hun har studert temperaturutviklingen over tid. I perioden 1961-1990 hadde Bodø 90 sommerdager, mens det i perioden 1990-2019 har vært hele 101 slike dager. Bodøsommeren strekker seg nå i snitt fra 9. juni til 17. september, mens den i forrige 30-årsperiode gikk fra 10. juni til 7. september. 

Den klimatologiske definisjonen av en nordisk sommerdag er en gjennomsnittstemperatur på ti grader eller mer gjennom døgnet.

– Endringene skyldes både naturlige svingninger i klimaet, og en forsterket drivhuseffekt på grunn av økte utslipp av klimagasser som CO2, sier Tajet.

Flere varme dager

Sommeren i Bodø er ikke bare blitt lengre, den er også blitt varmere. De siste 30 årene har byen i snitt fått fire flere dager med temperatur over 20 grader per år.

– Økningen i dager er i juli og august. I 2019 var det 35 dager med 20 grader eller mer. Det er godt over snittet, sier Tajet.

Tydelig tendens i nord

Det er ikke bare Nordland som har fått flere sommerdager, endringene er også tydelige i Troms og Finnmark. Både Tromsø og Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda har fått en hel uke lengre sommer. 

I Tromsø strekker sommeren seg de siste 30 årene i snitt over 70 dager, fra 21. juni til 29. august - mot 63 dager i forrige periode.

Cuovddatmohkki har nå 66 dager med sommer i snitt, mot 59 dager i forrige periode. Sommeren på Finnmarksvidda strekker seg nå fra 19. juni til 23. august. Det har dessuten blitt fire flere dager med temperatur over 20 grader i Cuovddatmohkki, som nå har 18 slike varme dager i snitt. 

Også Kirkenes har fått en lengre sommer. I snitt strekker den seg fra 25. juni til 28. august de siste 30 årene, og betyr 65 sommerdager til sammen for finnmarkingene. 

– Sommeren blir lengre over hele landet, men temperaturutviklingen generelt er størst i Nord-Norge. Det som er interessant er at det er om våren og høsten oppvarmingen er størst, så det at vi i nord ser en uke mer med sommer er betydelig, sier Tajet.

Oversikt over antall sommerdager i periodene 1961-1990 og 1990-2019:


Utviklingen i antall sommerdager i Nord-Norge.  Definisjonen av en nordisk sommerdag er en gjennomsnittstemperatur på ti grader eller mer gjennom døgnet.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden