Sakteveien langs havet:: Nordsjøvegen | Din Fritid
Det er ikke akkurat motorveistandard over Nordsjøvegen, der den krongler seg fram og inviterer til sakteferie.
Sakteveien langs havet:

Nordsjøvegen

Det finnes et område i Norge hvor severdighetsskiltene står tett i tett. Legg til en rik historie og dramatisk natur, og du har et perfekt område å oppdage fra bobilen eller campingvogna. 

La det være sagt med en gang: Det er lurt å være forberedt på regn og vind. Det er kort vei til havet, og du må regne med å kjenne på naturkreftene her sør-vest i Norge. Sist sommer opplevde vi å nærmest blåse vekk. Det var så mye vær at det å sette seg ute i campingstolen rett og slett ikke ble noe av, selv midt i juli. Men kler man på seg, er det flott å gå tur, og det er mange opplevelser langs veien. Dette er flott turområde, også utenom sommeren. En høststorm på Lista Fyr gjør inntrykk. Jeg lurte på om bobilen skulle blåse på havet da jeg våknet av kraftig rugging om natten. Utenfor skimtet jeg skumsprøyten fra havet, som blåste mer enn friskt. 

Fra Kristiansand til Haugesund

Nordsjøvegen er i praksis stort sett fylkesvei 44, som er den mer langsomme og langt smalere kystveien som utgjør alternativet til E18. Veien innbyr til å ta det med ro. Du kommer frem – selv om det kan føles som at det blir som senere snarere enn før om du har det travelt. Så slapp i stedet av, bruk den tiden du trenger, stopp ved en av de mange attraksjonene. Langs veien er det også mange muligheter for en matbit med flott utsikt! 

Naturen er både trolsk, dramatisk og vekslende. Vi har i denne reisereportasjen konsentrert oss om strekningen Flekkefjord-Sola i tillegg til et vindfylt høstbesøk på Lista Fyr. Det er mer enn nok å ta av her. 

Opplevelser verdt å notere seg

  • Flekkefjord byr på dressin-sykkeltur, gåtur til Brufjellvarden, jettegryter i Brufjell, Hidra, Hollenderbyen og ikke minst Norges beste bobilplass 2020.
  • Sokndal ønsker å skru ned tempoet og inviterer besøkende til å være gjester, ikke turister. Det er en del av konseptet ved å være medlem i den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Her bør du sjekke ut Ruggesteinen, Lille Presteskjær Fyr, Helleren og Jøssingfjorden med sin natur og dramatiske krigshistorie. Har du tid og sykkel, kan du gjerne teste ut Tunnellrasteplassen som er en del av sykkelstien på vestsiden av Jøssingfjorden. På det idylliske fiskeværet Nesvåg finner du Nesvaag Sjø- og Motormuseum.
  • Eigersund er med sin sjarmerende trehusbebyggelse verdt et besøk. Nå er du heller ikke langt unna Trollpikken.
  • Hå har gjort om sin gamle prestegård til et moderne og flott kunstanlegg. Herfra er det kort vei til flotte Obrestad Fyr. 
  • Klepp har Norges lengste strand, Orrestranda, som i 2017 ble tildelt det internasjonale miljøsertifikatet Blått flagg for sin gode vannkvalitet. I området nord for Reve havn, og spesielt på Borestranda, er det gode surfemuligheter. Du kan leie utstyr og delta på kurs på Borestranda.
  • Sola byr på langstrakte sandstrender. Her finner du et flyhistorisk museum i Sømmevågen, kystkultursamlingen i Tananger, Sola Rundkyrkje, Erling- og Astrid-bautaene, samt Sverd i fjell-monumentet til minne om slaget ved Hafrsfjord. 
  • Jæren er en region i Rogaland fylke som består av åtte kommuner. Jæren kalles Norges matfat, takket være godt klima og jordsmonn og et intensivt jordbruk. Kulturlandskapet er velstelt og strekker seg vidt og bredt ut mot havet. Klimaet er mildt året rundt. Arbeidet med å sette opp de store Jær-fyrene begynte på 1800-tallet. Disse skulle beskytte sjøfarende på en av de farligste kyststrekningene på norskekysten. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden