

Nordsjøvegen
Det finnes et område i Norge hvor severdighetsskiltene står tett i tett. Legg til en rik historie og dramatisk natur, og du har et perfekt område å oppdage fra bobilen eller campingvogna.
Bildeserie: Nordsjøvegen
IMG_5076.jpg
Det er gjerne mye vær her i landets sør-vestre hjørne. Motivet som tegnet seg på frontruta var nesten som et maleri, og vi måtte stoppe for å ta et bilde._TMA6604.jpg
Fra rasteplassen ved Botnevatnet langs fylkesvei 44._TMA6643.jpg
Et av turens høydepunkter føles som en fjellovergang._TMA6656.jpg
Helleren er et meget populært stoppested med 35 000 besøkende årlig. De to husene vitner om menneskets evne og vilje til å tilpasse seg naturen og dens muligheter._TMA6657.jpg
Helleren._TMA6660.jpg
Helleren._TMA6663.jpg
Helleren._TMA6664.jpg
Helleren._TMA6674.jpg
Helleren._TMA6675.jpg
Helleren._TMA6683.jpg
Helleren._TMA6694.jpg
Langs ruta finner du dramatiske og litt skumle fjellandskap. Her fra utkikkspunktet ved Jøssingsfjorden._TMA6717.jpg
Ruggesteinen i Åmodt i Sokndal kommune i Rogaland veier rundt 74 tonn, men du kan klare å bevege på den!
La det være sagt med en gang: Det er lurt å være forberedt på regn og vind. Det er kort vei til havet, og du må regne med å kjenne på naturkreftene her sør-vest i Norge. Sist sommer opplevde vi å nærmest blåse vekk. Det var så mye vær at det å sette seg ute i campingstolen rett og slett ikke ble noe av, selv midt i juli. Men kler man på seg, er det flott å gå tur, og det er mange opplevelser langs veien. Dette er flott turområde, også utenom sommeren. En høststorm på Lista Fyr gjør inntrykk. Jeg lurte på om bobilen skulle blåse på havet da jeg våknet av kraftig rugging om natten. Utenfor skimtet jeg skumsprøyten fra havet, som blåste mer enn friskt.
Fra Kristiansand til Haugesund
Nordsjøvegen er i praksis stort sett fylkesvei 44, som er den mer langsomme og langt smalere kystveien som utgjør alternativet til E18. Veien innbyr til å ta det med ro. Du kommer frem – selv om det kan føles som at det blir som senere snarere enn før om du har det travelt. Så slapp i stedet av, bruk den tiden du trenger, stopp ved en av de mange attraksjonene. Langs veien er det også mange muligheter for en matbit med flott utsikt!
Naturen er både trolsk, dramatisk og vekslende. Vi har i denne reisereportasjen konsentrert oss om strekningen Flekkefjord-Sola i tillegg til et vindfylt høstbesøk på Lista Fyr. Det er mer enn nok å ta av her.
Bildeserie: Norsjøvegen - Hå Prestegård
_TMA3971.jpg
Det å se kuene slappe av blir som en oppfordring til å ta inn over seg vakker natur i form av himmel, hav og grønt gress._TMA3996.jpg
Det er supre forhold for å sykle på Jæren. Her benyttet vi muligheten med base fra Hå Prestegård. I bakgrunnen ser vi Obrestad Fyr._TMA4005.jpg
Hå Prestegård fra 1637 er et flott kunst- og kultursenter med utstillingslokaler og kafé._TMA4017.jpg
Rett ved den gamle prestegården er det et gravfelt fra jernalderen og et flott turområde._TMA4019.jpg
Har du øynene med deg, kan du også få med deg dette lille kunstverket av en figur.
Bildeserie: Nordsjøvegen - Obrestad Fyr
_TMA3845.jpg
Vi var ikke alene om å tilbringe kvelden og natten ved Obrestad Fyr. Parkeringen ligger litt i le for vinden, men det betyr også at du må bevege deg for å nyte den flotte utsikten._TMA3883.jpg
Det må da være lykkelige dyr som kan gå ute i et landskap som dette?_TMA3894.jpg
Man kan ikke annet enn sette pris på dagen når den avsluttes på denne måten._TMA3912.jpg
Dramatisk lys og vær selv midtsommers på Obrestad Fyr._TMA3924.jpg
Området byr på store og åpne landskap som er ypperlige å gå tur i.
Bildeserie: Nordsjøvegen - Lista Fyr
_TMA6518.jpg
TellUs er en installasjon ved Lista Fyr som ble bygget av strandsøppel i 2018._TMA6525.jpg
Det var skikkelig vind i flaggene utenfor Lista Fyr da vi besøkte stedet en dag i november._TMA6542.jpg
Tårnet på Lista Fyr ble tent for første gang i 1836. I en periode bestod fyret av tre tårn, og var da verdens største fyrstasjon._TMA6566.jpg
Naturen skifter farger og lys i rekordfart denne dagen.
Bildeserie: Nordsjøvegen - Jæren
_TMA3826.jpg
Vakre, åpne kulturlandskap med velstelte bygninger og åpent hav rett rundt hjørnet._TMA3831.jpg
Kanskje du også blir overrasket, slik vi gjorde, om du ser ut av bobilvinduet og ser en paraglider som leker seg med oppdriften fra havet?
Bildeserie: Nordsjøvegen - Solastranda
_TMA3774.jpg
Utenfor badesesongen er det god plass til parkering av bobiler og vognekvipasjer på Solastranda._TMA3783.jpg
Både liten og stor har kommet fram til det sammen: Det er ingen grunn til å sitte inne selv om det blåser litt!_TMA3799.jpg
De lokale vet å utnytte mulighetene de langstrakte strendene og den kraftfulle vinden gir.
Opplevelser verdt å notere seg
- Flekkefjord byr på dressin-sykkeltur, gåtur til Brufjellvarden, jettegryter i Brufjell, Hidra, Hollenderbyen og ikke minst Norges beste bobilplass 2020.
- Sokndal ønsker å skru ned tempoet og inviterer besøkende til å være gjester, ikke turister. Det er en del av konseptet ved å være medlem i den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Her bør du sjekke ut Ruggesteinen, Lille Presteskjær Fyr, Helleren og Jøssingfjorden med sin natur og dramatiske krigshistorie. Har du tid og sykkel, kan du gjerne teste ut Tunnellrasteplassen som er en del av sykkelstien på vestsiden av Jøssingfjorden. På det idylliske fiskeværet Nesvåg finner du Nesvaag Sjø- og Motormuseum.
- Eigersund er med sin sjarmerende trehusbebyggelse verdt et besøk. Nå er du heller ikke langt unna Trollpikken.
- Hå har gjort om sin gamle prestegård til et moderne og flott kunstanlegg. Herfra er det kort vei til flotte Obrestad Fyr.
- Klepp har Norges lengste strand, Orrestranda, som i 2017 ble tildelt det internasjonale miljøsertifikatet Blått flagg for sin gode vannkvalitet. I området nord for Reve havn, og spesielt på Borestranda, er det gode surfemuligheter. Du kan leie utstyr og delta på kurs på Borestranda.
- Sola byr på langstrakte sandstrender. Her finner du et flyhistorisk museum i Sømmevågen, kystkultursamlingen i Tananger, Sola Rundkyrkje, Erling- og Astrid-bautaene, samt Sverd i fjell-monumentet til minne om slaget ved Hafrsfjord.
- Jæren er en region i Rogaland fylke som består av åtte kommuner. Jæren kalles Norges matfat, takket være godt klima og jordsmonn og et intensivt jordbruk. Kulturlandskapet er velstelt og strekker seg vidt og bredt ut mot havet. Klimaet er mildt året rundt. Arbeidet med å sette opp de store Jær-fyrene begynte på 1800-tallet. Disse skulle beskytte sjøfarende på en av de farligste kyststrekningene på norskekysten.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
På forsiden
Vannbåren dieselvarmer
Jeg fikk tilbringe et knapt døgn i en av Aldes testbiler for å oppleve deres splitter nye dieselvarmer, Compact 4000 D. Bilen er en Adria Twin bybobil. Det passet meg perfekt siden jeg nylig har tilbrakt en lengre periode i en Adria Twin med en Webasto dieselvarmer. Så jeg har en fersk og sammenlignbar referanse.
Mer frihet for campingbileiere
Regelverket for campingbiler er uoversiktlig og byråkratisk, mener FrP, som nå frir til bobilfolket ved å foreslå flere tiltak for å forenkle regelverket og redusere avgiftene for campingbiler.
Til Tyskland? Det kreves IKKE gasstest for utlendinger!
Mange satt kaffen i halsen da flere norske og svenske medier i forrige uke rapporterte at Tyskland vil kreve en fersk godkjent gasstest for alle bobiler, ikke bare tyske. Men dette var feilinformasjon, og det er nå avklart at kravet kun gjelder tyskregistrerte bobiler. Men, skal du til Tyskland bør du likevel lese videre!
Vedtatt: 4,25t bobiler på B-førerkort
I går presenterte forhandlingslederne av Europaparlamentet og Europarådet den endelige revisjonen av EUs førerkortdirektiv. De nye regelene gjør det mulig for innehavere av B-førerkort å kjøre bobiler med en tillatt totalvekt på opptil 4,25 tonn.