Bynær bobilparkering i Stavanger: Stavanger - en levende by | Din Fritid
Bynær bobilparkering i Stavanger

Stavanger - en levende by

– Vi må tilpasse oss utviklingen, derfor blir vi snart en helårsåpen plass. Herfra kan du oppleve byen og alt den har å tilby, sier Per Arne Haarr på Mosvangen camping.

Vi er på bobilturné i byer langs Sør-Norges kystlinje. Denne gangen har vi kommet til Stavanger. På Mosvangen møter vi en campingplass under ombygging. Det er store anleggsarbeider på området, men campingen er åpen. Stavanger Camping Mosvangen har vært åpen siden 1960 og bygging av det nye svømmeanlegget, Gamlingen (Stavanger svømmestadion), som skal stå ferdig i 2017, stopper ikke driften på campingplassen.


Det er utfordrende å drive campingplass mens byggingen pågår. Vi har hatt mindre kapasitet enn vanlig, sier daglig leder Per Arne Haarr. Men fra 2017 blir en oppdatert campingplass holdt helårsåpen.

– Fra 2017 holder vi helårsåpent, og hele campingplassen blir oppgradert. Toaletter, dusjer og kjøkken blir pusset opp og området utendørs blir mer tilrettelagt. Plassen vil også bli bedre tilpasset til å ta den store økningen i gjester som har bobil. Det er utfordrende å drive campingplass mens byggingen pågår. Vi har hatt mindre kapasitet enn vanlig, sier daglig leder Per Arne Haarr.

– Dette er en bycamping, gjestene kommer for å se og oppleve byen. Vi har turister, messedeltakere og idrettsdeltakere som kommer hit. Vi har ikke fastliggere. Det har vært enorm forandring disse årene, forteller Per Arne Haarr, som har drevet campingplassen fra 1992. Bobilene har tatt mye over for campingvogner. Det er færre telt enn før, og de besøkende vil ha strøm. På den nyombygde plassen vil det bli strømstolper, også i det området hvor det skal være telt. Gjestene ønsker det for å lade telefoner, datamaskin og annet.

– Vi må tilpasse oss utviklingen. Dette er en plass for gjennomreise, en plass for de som vil se Stavanger, og hva byen tilbyr. Gjennomsnitt på liggetiden til de som kommer hit, er en til tre dager.

Hovedkundene fremover er de norske bobilbesøkende. Det er gåavstand til sentrum, og campingplassen ligger ved det mest brukte turområdet i Stavanger. Det er en uendelighet av turmuligheter, forteller en engasjert daglig leder, som gleder seg til at det meste av anleggsarbeidet vil være ferdig  og klart før sommersesongen 2017. Men først er det julemarked her på plassen i desember, sier Haarr.

Hotell med bobilparkering

Ikke langt unna Mosvangen Camping, ligger Hotel Alstor. Hotellet har en stor asfaltert parkeringsplass hvor det ble etablert et tilbud om bobilparkering i mai 2016. 

– Vi har nå valgt å fortsette med tilbud om bobilparkering. Opplegget har vært vellykket og godt besøkt, forteller hotelldirektør Karoline Salomonsen.

Bobilparkeringen vil være åpen i hele vinter. Strømopplegget oppgraderes. Det er mulig å få fylt vann, tømming av søppel, selvbetjening av vask og tørk av klær, tilgang til svømmebasseng og adgang til frokostsalen i hotellet. Det er ikke tømming av septiktank eller gråvann. 

– Alt til en rimelig pris, sier Salomonsen.


Hotel Alstor i Stavanger har lagt til rette for bobilparkering året rundt.

Kostbar hund

– Vi ble over tid fristet av venner til å prøve bobillivet. Planen var å leie bobil for å få erfaring, forteller ekteparet Karin og Henry Trostrud. 

– Hunden vår ville vi ha med på tur, men vi fikk ikke leie bobil noe sted, og da ble det til at vi måtte kjøpe bilen. Det er med andre ord en dyr hund vi har, sier Karin og Henry, med et fornøyd smil. 

De har sammen med et vennepar tatt turen til Stavanger og Mosvangen Camping med ett mål for øyet, som de ikke fikk til ved forrige besøk. En tur til øya Sør-Hidle, hvor en finner den fargesprakende parken Flor & Fjære. På første forsøk hadde de glemt å bestille plass, og kom seg ikke med på den tyve minutter lange båtturen fra Skagenkaien i Stavanger, til øya hvor en finner parken med 50 000 blomster. 


Karin og Henry Trostrud fra Gjøvik gleder seg over å oppleve Stavanger og bobillivet.

– Denne gangen har vi bestilt både bord og båtplass - og er klar for en fargerik opplevelse, kan ekteparet Trostrud fortelle, mens de ordner seg til på Mosvangen Camping med sin nye bobil.

– Vi kommer fra båtlivet på Mjøsa, men har nå solgt båten og satser på bobillivet, sier Henry. Han mener det burde være en selvfølge at kommunene rundt om legger bedre til rette for bobilturismen, siden det er blitt så mange bobiler på veiene. 

– Det trenges flere bobilplasser. Byene må tilpasse seg utviklingen. Mange steder er det for dårlig tilbud, sier Henry. 

– Det er fint med de bynære parkeringer for bobiler. Vi har ikke sykler med. Det er mulig å montere sykkelstativ bak på bobilen vår, men da ødelegger vi det flotte bildet av Skibladner som vi har fått montert. Ideen fikk vi når NRK med sommeråpent skulle følge verdens eldste hjulbåt minutt for minutt. Før vi monterte bildet, sjekket vi med Skibladnerkontoret om vi fikk lov å bruke det, og vi fikk godkjennelse, forteller ekteparet Trostrud fra Gjøvik fornøyd.

Mosvatnetet rundt

Til tider er det kø av folk som går rundt Mosvatnet og i Mosvannsparken. Turstien er en runde på tre kilometer rundt vannet. Byen omkranser vannet og turveien. Løypa rundt vannet er godt belyst, og det passer fint å sykle eller gå. Det er rikt fugleliv ved Mosvatnet, og den som har fiskekort kan også ta med fiskestanga. Turveien går nærmest gjennom campingplassen, og er også lett å komme til fra bobilparkeringen på Hotel Alstor. Dette er også veien man kan benytte for å komme til byens sentrum, enten du går eller sykler.


Mosvatnet er det mest brukte friluftsområdet i Stavanger. 3 kilometer er det rundt vannet og er en fin gå- eller sykkeltur gjennom stille natur bare noen steinkast fra bysentrum.


Stavanger kunstmuseum ligger på vestsiden Mosvatnet. Museet har en samling på mer en to tusen verk av norsk og internasjonal kunst.


«Sverd i fjell» et monument innerst i Hafrsfjord i Stavanger laget av Fritz Røed. Sverdene er 9,2 meter høye. Her er også bademuligheter.


Gamle Stavanger består av 173 trehus. Før i tiden var det vanlig å ta med huset når en flyttet fra et sted til et annet og dette gjelder for flere av husene i Gamle Stavanger.


Koselig og intimt i Stavanger sentrum.

Hermetikk

Stavanger har en rekke museer det er verdt å besøke. På vår tur i gamle Stavanger, kom vi over Norsk Hermetikkmuseum. Museet har over 40 000 besøkende hvert år.

– Det luktet fisk i hele byen, de som jobbet på fabrikkene fikk satt opp egne busser på grunn av stanken, forteller konservator og daglig leder på Norsk Hermetikkmuseum Piers Crocker.

I Stavanger og distriktet med Sandnes var det på det meste over 350 fabrikker. Det var pakking av fisk i alle former. Halvparten av industriarbeiderne i Stavanger og distriktet jobbet i hermetikkindustrien i 1922. Bare i Stavanger var det flere enn 70 fabrikker. 


Besøker du Norsk Hermetikkmuseum har du muligheten prøve hvor raskt du kan pakke en sardinboks. Konservator og daglig leder ved museet, Piers Crocker ved viser hvordan det skal gjøres.

– Pakkingen var kvinnearbeid, de brukte i gjennomsnitt seks sekunder for å pakke en boks. Rekorden er 2,5 sekunder. Mennene reparerte maskinene, og tok de tunge løftene, forteller en engasjert konservator. 

Den siste hermetikkfabrikken ble nedlagt i 1982. På museet kan du få kjøpt med deg en King Oscar Brand Brisling, som er pakket slik det var originalt.

Vekker ikke folk

– Vi har hatt noen få tilfeller av at bobilturister camper på avgiftsparkeringer i sentrum. En fransk familie hadde rigget seg til på en plass, og hadde dratt ut stoler og bord. De satt og spiste på en annen parkeringsplass, forteller avdelingsleder Jens Bryni i Stavanger Parkering.

– Det tillater vi ikke. Er bobilen lovlig parkert, og avgift betalt ifølge skiltreglene, så gjør vi ingenting. Sover folk i bobilen, så vekker vi dem ikke, men vi ser helst at de bruker campingplasser eller parkering for bobiler, sier Jens Bryni. 

Å se i Stavanger

• Inger-Sigrun Slagstad Vik, informasjonsmedarbeider i Stavanger turistinformasjon foreslår å få med seg på besøket i byen.
• Stavanger kunstmuseum.
• Norsk Hermetikkmuseum.
• Oljemuseet.
• Domkirken.
• Øvre Holmegate, fargerike hus.
• Gamle Stavanger.


Det er en helt egen stemning i disse trange, hvitmalte smugene i  Gamle Stavanger.

• Mostun, våtmarkssenter.
• 52 merkede hverdagsturer i Stavanger, Stavanger turistforening.
• Arkeologisk museum.
• Stavanger museum.
• Norsk Barnemuseum.


Norsk Hermetikkmuseum er verdt et besøk.

Arrangementer
Maijazz: Mai.
Jærdager på Bryne: Mai.
Gladmat: Juli.
Kammermusikkfestival: August.
Litteraturfestival Stavanger: September.
Norsk orgelfestival: September.
Tour des Fjords, sykkel: September.
Stavanger vinfest: Mars.

Nettsider

Her får du oppdatert oversikt på hva som skjer: Region Stavanger
Museumsoversikt: Museum Stavanger
Oversikt spisesteder: www.tripadvisor.com
Stavanger turistforening: SFT
Søk Stavanger: Visitnorway

Overnatting i Stavanger

Stavanger Mosvangen Camping
Henrik Ibsens gate 19-23,
4021 Stavanger
58º57´08.3”N 5º42´49.0”E

Hotel Alstor
Tjensvollveien 31,
4021 Stavanger
58º57´09.6” N5º42´20.0”E

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden