Fricamping med Magne Klann: Har samlet Norge til ett fri­camping­rike | Din Fritid
Jeg har oppsøkt mange dårlige steder, derfor kan jeg presentere så mange gode plasser.
Fricamping med Magne Klann

Har samlet Norge til ett fri­camping­rike

Det å være ute var en sentral del av oppveksten til Magne Klann, forfatter av Bobilguiden-bøkene. Det å ta inn over seg den mektige naturen mens man griller på en holme og samtidig har med seg det man trenger har preget det meste av yrkeslivet til fotografen og forfatteren.


Det blir plass nok til alle bobiler og vogner, selv i sommer, sier Magne.

Din Fritid møter Magne Klann ved havet i Son, hans hjemsted. Iført ullgenser og med litt bustete friluftssveis kan han fornøyd fortelle at Bobilguidebøkene for tiden selger bra og ligger høyt oppe på bokhandlernes bestselgerlister.

Det er ikke tilfeldig at vi møter Magne ved havet. Han begynte å lage guidebøker med anbefalte havner for båtfolket i 2008, først for Cappelen Damm, senere på eget forlag. Seiling var en del av oppveksten. Magne, som er utdannet fotograf og har jobbet i reklame- og mediabransjen, så tidlig mulighetene som lå i å kombinere sin kunnskap.

– I forbindelse med distribusjon og innsalg av båtbøkene kjøpte Magne seg en campingbil. Det var en praktisk og rimelig løsning. Men han brukte en del tid på å lete etter fine plasser å overnatte og fant lite god informasjon. Da dukket ideen om å lage en guidebok for bobilfolket opp.

Strømløs, men ikke rådløs

– Jeg liker best hytter uten strøm og vann. Som barn var vi veldig mye ute i båt. Det var enkel standard, men vi hadde det vi trengte. Da ble det fokus på naturen og familien - gode verdier som har satt varige spor i meg, og som jeg gjerne vil formidle. Det spiller i mitt hode mindre rolle hva du har over hodet for å få disse opplevelsene: Det kan være en hytte, en seilbåt, et telt, en vogn eller en bobil.

Du har med deg det du trenger. Så kan du gjør det du har lyst til av matlaging, bading eller bare slappe av. Samtidig har du noe som er «hjemme», midt i naturen. Her er det rom for mange drømmer. Hele mitt liv har en rot i dette nomadelivet hvor naturopplevelsen er i fokus. Derfor er jeg så glad i min enkle campingbil også. Den er perfekt til mitt bruk!

Tre års innsats

Magne har de tre siste årene kjørt på flere svingete småveier i Norge enn de fleste gjør i løpet av et liv.

– Hvordan har du gått fram når du har laget disse bøkene?

– Først og fremst forstod jeg at landet vårt måtte deles opp i flere bøker. Det ble tre: Sørlandet og Østlandet, Nord-Norge og Midt-Norge og til slutt Vestlandet. Så var det å konsentrere seg om én del av gangen. Når jeg er ute og jobber for å finne nye steder er jeg jo på jobb, men det er likevel den morsomste delen av å lage disse bøkene. Samtidig er jeg veldig fokusert og rekker ikke mye annet. Jeg har da typisk en måned eller to til å reise rundt og oppsøke inntil 1000 steder, som skal bli til 400 anbefalte overnattinger i boka.

– Du har både campingplasser og bobilplasser med i boka, i tillegg til fricampingplasser. Hvorfor denne blandingen?

– Det er fricamping jeg personlig brenner for. Men er det en god plass tenker jeg at det spiller liten rolle hva slags type sted det er, og det er utgangspunktet for bøkene.

Jeg vet at det er mange der ute som gjerne vil kjøpe en bok hvor noen har gjort prioriteringer og kommer med anbefalinger. Og det er min viktigste oppgave: Å formidle steder som byr på en hyggelig overnattingsopplevelse for bobil- og vognfolket.

Du skal føle deg velkommen. Akkurat det er spesielt viktig når det gjelder campingplasser som ofte prioriterer de fastboende. Jeg ønsker å få frem de stedene som holder av sine beste plasser til korttidsbesøk.

– Har du inkludert alle plassene som fortjener det?

– Jeg har jobbet systematisk, men det kan være noen tilfeldigheter og uoppdagede plasser som burde vært med, må jeg innrømme. Men det kommer revisjoner av bøkene etterhvert som opplaget blir utsolgt, og da benytter jeg alltid anledningen til å gjøre justeringer. Derfor blir jeg veldig glad for tips fra leserne!

– Du produserer også bøkene selv?

– Ja, jeg har jo bakgrunn fra mediebransjen. Så neste fase er å sitte ved datamaskinen og brutalt fjerne en tredjedel av plassene jeg har vært og fotografert. Det er jo en del jobb med hvert sted, jeg bruker for eksempel alltid dronebilder. Et viktig kriterium i boka er å forsøke å unngå for tett plassering av tipsene. I de tre bøkene er det totalt 1037 steder, jeg er sikker på at jeg har besøkt dobbelt så mange.

På lesernes side

– Det er viktig for meg å få frem at ingen av plassene har betalt for å få være med i boka. Jeg har overhodet ingen dårlig samvittighet for de campingplassene som ikke har fått være med, på grunn av at de ikke tilrettelegger for reisevogner og bobiler.

Mange er nysgjerrige på fricamping. De ivrigste tror jeg benytter noen tips fra bøkene til å bli inspirert og komme i gang. Så oppdager de sine helt egne steder. Jeg tror det er få plasser i bøkene som plutselig vil bli overfylt.

– Tenker du at det også vil gjelde sommeren 2020, når nordmenn sannsynligvis vil måtte holde seg i Norge?

– Jeg opplever at tyskere liker fricamping enda bedre enn nordmenn. På de mest øde stedene er det som regel tyskere. Ikke nordmenn. Og tyskerne kommer jo neppe på besøk i sommer. Derfor tror jeg ikke det blir overfylt på flotte fricampingplasser.

– Hva er det med bøker som gjør dem så egnet? Det finnes jo apper til smarttelefoner…

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger som viser at bøker er riktig format. Den store fordelen til apper er når du kjapt skal finne et sted i nærheten. Men jeg synes det er vanskelig å få oversikten og å bli inspirert når man er på en app.

Er du ute etter inspirasjon er bøker uovertrufne. Du kan sitte og bla i en bok og lete etter steder du har lyst til å dra til. Det er hyggelig og enkelt. I Bobilguiden er det både bilder og sammenlignbare fakta om alle plassene, noe jeg mener er viktig når man skal vurdere om man har lyst til å reise dit.

Jeg har også laget et elektronisk kart som utfyller bøkenes funksjon. Man kan finne alle stedene her: www.blueoceanmedia.no/bobilguiden

Den perfekte plassen

– Det perfekte fricampingstedet er for meg et sted med hyggelig atmosfære i naturen. Det skal være utsikt og gjerne vann i nærheten. Og det er viktig for meg å komme litt unna trafikken, til et sted hvor jeg kan finne fred og ro, avslutter guidebok-forfatter Magne Klann.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden