GRESSKARSUPPE
Du trenger
- 600 g gresskar i biter
- 2 stk. sjalottløk
- 2 båter hvitløk
- 2 ss nøytral olje
- 1 l grønnsakbuljong (utblandet)
- 0,5 ts pepper
- saft av 0,5 stk. sitron
Slik gjør du
- Skrell gresskar, del i to og skrap ut frøene. Del i biter.
- Hakk løk og hvitløk.
- Varm olje og fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett gresskarbitene og la dem frese med et par minutter. Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter, eller til gresskaret er helt mørt.
- Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
- Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppa til den er helt glatt. Tilsett mer vann/kraft om nødvendig.
- Smak til suppa med pepper og sitronsaft.
- Server suppen med gresskarkjerner, rømme og timian.
GRESSKARSTEK MED VEGETARFYLL
Du trenger
- 1 stk. flaskegresskar
- 1 ss olivenolje
- Ris- og grønnsaksfyll:
- 2 stk. gulrot
- 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
- 1 stk. løk
- 2 båter hvitløk
- 1 ss olivenolje
- 2,5 dl fullkornris
- 0,5 l grønnsakbuljong (utblandet)
- 1,5 dl pecannøtter eller valnøtter
- 1,5 dl tørkede tranebær
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts kvernet pepper
- 0,5 ts tørket timian
Slik gjør du
- Del gresskaret i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.
- Sett brettet i stekeovnen på 180°C og bak gresskaret i ca. 1 time til det er mørt, men fortsatt holder fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig.
- Baketiden er avhengig av størrelsen på gresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
- Finhakk gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.
- Varm olivenolje og fres grønnsakene myke og blanke. Tilsett ris og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la risen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.
- Grav ut og hakk gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet.
- Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med risfyllet. Smak til med salt og pepper.
- Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av risblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen.
- Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.
- Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver.
- Server gjerne en frisk salat og din favorittsaus til gresskaret.
- Fyllet kan varieres etter smak og behag.
PANNEKAKER MED GRESSKAR
Du trenger
- 600 g gresskar i biter
- 2 stk. sjalottløk
- 2 båter hvitløk
- 2 ss nøytral olje
- 1 l grønnsakbuljong (utblandet)
- 0,5 ts pepper
- saft av 0,5 stk. sitron
Slik gjør du
- Skrell gresskar, del i to og skrap ut frøene. Del i biter.
- Hakk løk og hvitløk.
- Varm olje og fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett gresskarbitene og la dem frese med et par minutter. Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter, eller til gresskaret er helt mørt. Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
- Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
- Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppa til den er helt glatt. Tilsett mer vann/kraft om nødvendig.
- Smak til suppa med pepper og sitronsaft.
- Server suppen med gresskarkjerner, rømme og timian.
RISTEDE GRESSKARKJERNER
Nydelige som hjemmelaget snacks, toppe salater eller supper – og til å pynte kaker med.
Du trenger
- Gresskarkjerner fra 1 stk. gresskar
- 1 ss nøytral olje
- 0,25 ts salt
Slik gjør du
- Del gresskar i to og skrap ut frøene. Plukk ut gresskarfrøene fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem godt, og tørk dem.
- Vend frøene i olje og salt, og spre utover et bakepapirkledd stekebrett. Hvis du vil ha i mer smak, kan du tilsette litt revet hvitløk eller urter.
- Sett brettet i stekeovn på 200 °C i 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er vakkert gyllenbrune. Avkjøl på papiret.
Kilde og foto: matprat.no