Danmark: Høstopplevelser: Gresskarjordet | Din Fritid
Danmark: Høstopplevelser

Gresskarjordet

Halloween har etter hvert fått sin plass også i norsk kultur. Og det er kanskje ikke så rart at barna synes feiringen som sammenfaller med den norske allehelgensaften er både skummel og spennende. Å reise i Danmark på denne tiden av året, i slutten på oktober, er ekstra spennende.

Det er dekorasjoner og spindelvev mange, mange steder. Langs veien er det salg av blomster og lokale produkter i selvbetjeningsboder. Men maken til gresskarjordet vi kom over ved Åstruplund litt sør for Brædstrup, har jeg aldri sett før.

Selvplukk                                    

Det er tydelig at dette er en stor begivenhet, for det kommer og kjører biler hele tiden og barn og voksne løper rundt og løfter på de oransje gresskarene. De fleste er store og tunge, men flere steder har barna også funnet noen som er små og søte. De ivrigste henter seg en trillebår for å få med seg «fangsten».

Gaardens Grønt

Det er som en stor høstfest det hele. Det er Gaardensgrønt som har selvplukk av gresskar, og ikke bare det. Her er også en labyrint med et utsiktstårn, og utsalg av andre lokale varer. En Gråtass-traktor er utstilt, det er egne vaskemuligheter om ditt gresskar er litt møkkete. Det er tydelig at barna stortrives der de løper omkring.

GPS: 55.94457, 9.64624.

Mer info: facebook.com/Gaardens

Deilige oppskrifter med gresskar

GRESSKARSUPPE

Du trenger

  • 600 g gresskar i biter
  • 2 stk. sjalottløk
  • 2 båter hvitløk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 0,5 ts pepper
  • saft av 0,5 stk. sitron

Slik gjør du

  • Skrell gresskar, del i to og skrap ut frøene. Del i biter.
  • Hakk løk og hvitløk.
  • Varm olje og fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett gresskarbitene og la dem frese med et par minutter. Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter, eller til gresskaret er helt mørt. 
  • Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
  • Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppa til den er helt glatt. Tilsett mer vann/kraft om nødvendig.
  • Smak til suppa med pepper og sitronsaft.
  • Server suppen med gresskarkjerner, rømme og timian. 

GRESSKARSTEK MED VEGETARFYLL

Du trenger

  • 1 stk. flaskegresskar
  • 1 ss olivenolje
  • Ris- og grønnsaksfyll:
  • 2 stk. gulrot
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk. løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2,5 dl fullkornris
  • 0,5 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1,5 dl pecannøtter eller valnøtter
  • 1,5 dl tørkede tranebær
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 0,5 ts tørket timian

Slik gjør du

  • Del gresskaret i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.
  • Sett brettet i stekeovnen på 180°C og bak gresskaret i ca. 1 time til det er mørt, men fortsatt holder fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig. 
  • Baketiden er avhengig av størrelsen på gresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
  • Finhakk gulrot, stilkselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.
  • Varm olivenolje og fres grønnsakene myke og blanke. Tilsett ris og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la risen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.
  • Grav ut og hakk gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet. 
  • Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med risfyllet. Smak til med salt og pepper.
  • Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av risblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen. 
  • Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.
  • Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver.
  • Server gjerne en frisk salat og din favorittsaus til gresskaret.
  • Fyllet kan varieres etter smak og behag.

PANNEKAKER MED GRESSKAR

Du trenger

  • 600 g gresskar i biter
  • 2 stk. sjalottløk
  • 2 båter hvitløk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 0,5 ts pepper
  • saft av 0,5 stk. sitron

Slik gjør du

  • Skrell gresskar, del i to og skrap ut frøene. Del i biter.
  • Hakk løk og hvitløk.
  • Varm olje og fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett gresskarbitene og la dem frese med et par minutter. Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter, eller til gresskaret er helt mørt. Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
  • Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskumen og ingefær.
  • Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppa til den er helt glatt. Tilsett mer vann/kraft om nødvendig.
  • Smak til suppa med pepper og sitronsaft.
  • Server suppen med gresskarkjerner, rømme og timian. 

RISTEDE GRESSKARKJERNER

Nydelige som hjemmelaget snacks, toppe salater eller supper – og til å pynte kaker med. 

Du trenger

  • Gresskarkjerner fra 1 stk. gresskar
  • 1 ss nøytral olje
  • 0,25 ts salt

Slik gjør du

  • Del gresskar i to og skrap ut frøene. Plukk ut gresskarfrøene fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem godt, og tørk dem.
  • Vend frøene i olje og salt, og spre utover et bakepapirkledd stekebrett. Hvis du vil ha i mer smak, kan du tilsette litt revet hvitløk eller urter.
  • Sett brettet i stekeovn på 200 °C i 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er vakkert gyllenbrune. Avkjøl på papiret.

Kilde og foto: matprat.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden