Viruskonsekvenser:: Caravan­bransjen i corona­karantene? | Din Fritid
Viruskonsekvenser:

Caravan­bransjen i corona­karantene?

Det er enormt mye informasjon om coronaviruset i disse dager, og mange vet ikke helt hva de skal tro. «Norsk helsevesen forbereder seg på pandemi», kan vi lese i ett presseoppslag. «Trolig mindre farlig enn influensa», skriver en annen avis. Vi vet fortsatt lite om covid-19, som det heter, men én ting er sikkert: Virusutbruddet har gitt verdensøkonomien en kraftig nedtur. Hvordan påvirkes caravanbransjen av coronaviruset? 

Det er allerede en kjent sak at turistnæringen er hardest rammet som følge av coronaviruset, som først ble oppdaget i den kinesiske provinsen Hubei i desember. Flyselskaper melder om tap på flere hundre millioner kroner, og aksjekursene har stupt de siste ukene. 

Sykemeldt industri 

Turistnæringen står dog ikke alene i stormen. Internasjonale medier melder allerede at kinesisk bilindustri nærmest har stoppet opp som følge av at fabrikkene holdes stengt for å hindre at viruset sprer seg. Dermed vil leveransene til det europeiske markedet også minke. Sjansen for at europeiske fabrikker vil stenges av samme årsak, regnes som svært sannsynlig. De er i stor grad avhengig av kinesiske underleverandører.

Onsdag 26. februar sendte iCaravan ut et nyhetsbrev til sine kunder, der de informerte om at de på grunn av corona-utbruddet vil ha problemer med leveransene i 2020-sesongen. Det gjelder særlig varer produsert i Kina, men også varer produsert i Europa der komponenter produseres i Kina. Dersom også europeiske fabrikker stenger, vil det etterhvert bli enda vanskeligere for produsentene å møte etterspørselen etter bobiler, campingvogner og tilbehør.


Tar du bobil- eller campingvognferien i slike omgivelser sier det seg selv at man har liten smitterisiko.

Norgesferie i år?

Nå var det vel ikke akkurat slik at den planlagte campingferien til Kina gikk i vasken, men hva med mer nærliggende destinasjoner? Nøler vi litt ekstra når vi planlegger årets ferie? Dropper vi bobilturen til Italia, som hittil er det landet i Europa som er hardest rammet av viruset? Som forbrukere har vi stor påvirkningskraft på turistnæringen, og hvilke produsenter, campingplasser og butikker som blomstrer og hvilke som må legge ned, avhenger delvis av våre valg. Ennå vet vi lite om hvilke langsiktige konsekvenser virusutbruddet vil få for turistnæringen, men det er ikke utenkelig at flere vil velge norgesferie akkurat i år. Det er uansett en spennende tid vi nå går inn i.  


Firenze er en av de italienske byene som er hardest rammet, og det har allerede gått sterkt ut over turistnæringen i byen.

Hva skjer hvis du blir syk?

Som caravanist er du jo forskånet for flyplasser, der du risikerer kontakt med smitte, og for dyre flybilletter som ikke kan avbestilles. All form for reise innebærer likevel en viss risiko for å bli smittet. Så hva skjer hvis du blir syk på tur?

Dersom lokale myndigheter beslutter at du må i karantene, vil de fleste forsikringsselskaper dekke hele eller deler av kostnaden knyttet til at utenlandsoppholdet forlenges med 14 dager. Hvor mye du får dekket, varierer fra selskap til selskap og forsikring til forsikring. 
Ofte er det bare én i reisefølget som har førerkort for tyngre klasser, og det kan jo skje at det bare er sjåføren som blir syk på reisen. De fleste forsikringsselskaper vil da bistå med hjemtransport. Om reisen må avbestilles på grunn av sykdom, dekker forsikringsselskapet det økonomiske tapet – i sin helhet eller inntil en viss sum. Forhør deg med ditt forsikringsselskap dersom noe av det ovennevnte er aktuelt.

Er du på reise og trenger akutt assistanse, kan du kontakte SOS International på +45 7010 5050.

Ellers oppfordrer vi til å følge Folkehelseinstituttets råd, både her hjemme og på reise. Host inn i armkroken og vær nøye med håndvask. Frykter du at du har blitt smittet, må du ringe legen din. Møt for all del ikke opp på legevakten eller ring 113!


Det å reise med bobil og campingvogn betyr ofte at man kan velge å unngå tett befolkede områder, og det er fremdeles godt mulig - selv i Italia, hvor bildet er tatt.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden