Bobil ble redningen: Med bobil til bryllupet | Din Fritid
Bobil ble redningen

Med bobil til bryllupet

Julie og Rune fra Åros utenfor Drammen ønsket seg et annerledes bryllup, og ville gi hverandre et «ja» på 71 grader nord. Det var bare et problem: Hvordan skulle de komme seg fra Tromsø til Nordkapp-platået under en koronapandemi?

Stadig flere drømmer om et romantisk bryllup. Om det er under nordlyset, i snøkav omgitt av reinsdyr, et norsk bondebryllup, eller ute på Nordkapp-platået under midnattssolen.

Julie Liabø og Rune Sortvik ga hverandre sitt «ja» på 71 grader nord. De to viet seg like godt i «Under midnattssolen», en serie på NRK i 2020. Men det var ikke et løfte som ble gitt uten «humper på veien». Veien var lang fra Åros, som ligger mellom Oslo og Drammen, til Nordkapp. Pandemiens begrensninger for reisevirksomhet, overnattingsmuligheter og bespisning bidro til å gjøre det hele ganske komplisert. Løsningen for brudeparet ble å leie bobil i Tromsø. For å få med seg reisefølget trengte de ikke bare én, men to bobiler! Første etappe gikk med fly fra Oslo til Tromsø. Veien videre til Nordkapp gikk gjennom et spektakulært, men svingete og tidvis krevende landskap.


Rune og Julie klarte å gjennomføre sitt drømmebryllup i spektakulære omgivelser på 71° nord, takket være innleide bobiler.

Reisen

Med bobil for å rekke sitt eget bryllup fikk de oppleve sauer i veien, langstrakte områder med det beste norsk natur kan by på - og fiske. De startet i Tromsø, to familier med to bobiler fra ulike utleiere. Målet var Nordkapp via Kautokeino, Karasjok, Kjøllefjord, Lakselv og Honningsvåg. 

– Vi var borte i ti dager, og var litt dårlig forberedt på en så kald sommer langt i nord. Så det ble kjøpt inn ullundertøy, tepper og varmelampe for å kunne holde varmen utendørs, forteller Julie. 

Bobilene parkerte de med markisene mot hverandre, bord og stoler plassert under tak, og selv om det er langt mellom tømmestasjoner i Finnmark gikk det bra. Prisene for overnatting var relativt greie, og tømmemuligheter med fasiliteter som dusj og toalett var tilstrekkelig, forteller paret.  

Syklende sjarmør

Spesielt var Karasjok Camping en opplevelse. Der ble det kommende ekteparet invitert inn i en lavvo hvor det var tent bål. Her var det muligheter for et boblebad, dusj, toalett, kiosk og alle fasiliteter. Familien som drev stedet var helt nydelige, og veldig hjelpsomme, forteller bruden. Den fire år gamle sønnen til vertskapet kom syklende inn i lavvoen, fylte på bålet med kubber og sa: – Æ e lavvosjefen, på skikkelig Finnmarksdialekt. – Det var det beste stedet vi var på, minnes Julie.

Sommertemperatur

– I Lakselv hadde vi overnatting på en veldig fin fiskecamping, og det var første gang på hele turen vi kunne sitte i t-skjorte. Det var en flott camping med grei pris og rabatt for NAF medlemmer, forteller Julie og Runar.

I vakre Kjøllefjord fikk familiene smakt sin første boknafisk – eller fesk, som de sier det lokalt. I Kjøllefjord kan man oppleve samisk kultur i Davvi Siida, der familien Utsi byr på samiske opplevelser. Bobilovernatting koster 200 kroner natta. Det er tømmestasjon sentralt ved moloen, og muligheter for strøm, tømming av spillvann, toalett og søppel. I tillegg er det muligheter for påfylling av vann.

Det er flere tømmestasjoner i Skarsvåg, men bobil-entusiaster har tidligere etterlyst fasiliteter sentralt i Honningsvåg. Radio Nordkapp meldte i 2019 om et stort treff som ble avlyst på grunn av manglende infrastruktur. Nordkappregionen havn var positivt innstilt til å etablere parkeringsareal, vann og strøm, noe som bør være på plass når reisebegrensningene er i ferd med å løse seg.

Veien ut til selve Nordkapp-platået fyller 65 år i år. På vei ut ligger Nordkapp Camping som ekteparet benyttet seg av. På selve platået er parkering gratis inntil videre, og det er i tillegg gratis å bevege seg utendørs i friluftsområdet. Vinden har vært et problem for bobilreisende til Nordkapp. For noen få år siden ble en campingvogn kastet av veien, og det er lurt å sjekke værmeldingen i forkant.

Ikke kirkeklokker

Da bobilene svingte opp bakkene til det spektakulære Nordkapp-platået, ble de møtt av storslagen natur – og sogneprest Onar Haugli. Men det var surt og kaldt. Heldigvis hadde brud og brudgom løsning på utfordringen liggende inne i bobilen:

– Jeg hadde på meg langt undertøy i hvit ull under den hvite brudekjolen, forteller Julie. Det hadde brudgommen også.

Bruden møtte brudgommen til lyden av en saksofon på den store dagen. Saksofonen ble spilt av Tore Fosse, som driver det lokale kulturhuset Perleporten sammen med sin kone Birgit Lähdesmäki Johansen.

–  Det er helt uvirkelig å stå her så sent på kvelden og føle at det er tidlig på ettermiddagen, sa Julie da klokken bikket midnatt, og vielsen var unnagjort.

– Siden vi skulle gifte oss, så bodde vi gratis på Nordkapp-platået og hadde flere netter der, både med strålende sol, og med skyer. Spesielt det å oppleve Nordkapp med helt blå himmel og se utover den ubrutte horisonten var en vakker opplevelse som vi aldri glemmer, forteller brudeparet i kor.

Friluftsbryllup

Så snart koronavirussituasjonen er under kontroll, vil det bli lettere å planlegge bryllup i det fri i Norge igjen. Ann Kristin Nissen hos Brudepikene.no gleder seg:

– Det har vært en trend å gifte seg utendørs lenge, men nå har det blitt mer populært enn noen gang. Pandemien har ført til at mange må tenke annerledes, og velge et mindre bryllup enn de opprinnelig så for seg. Så nå putter brudeparet brudekjolen i en sekk, og går til en fjelltopp for å gifte seg - bare brudeparet. Da har de helt magisk utsikt, så det blir som å gifte seg midt i et postkort, sier Ann Kristin Nissen.

Å våkne på Nordkapp kan være en helt spesiell opplevelse: Morgenen etter bryllupet klarte ikke Julie å se bobilen til reisefølget. Den stod kun tre meter unna, men tåken lå tett, ler Julie.

Ingen grenser

Norge har mye storslagen og uberørt natur, og er midt i blinken for friluftsbryllup, med sine stupbratte fjell og dype fjorder. Hvis man beveger seg litt unna de største turistfellene, så kan man finne et idyllisk sted der man er helt for seg selv. Det trenger ikke alltid å være så langt å gå heller.

– Jeg tror dette er noe av det som tiltrekker de som ønsker utendørs bryllup i Norge. Vi kan arrangere bryllup på Nordkapp, midt på natten i midnattssolen, eller om vinteren under nordlyset, sier Ann Kristin.

– Det er alltid mulig for turister, både norske og utenlandske, å gifte seg i våre kirker, bekrefter Nordkapp menighet. Det er et lite kirkerom i Nordkapphallen. Giftemuligheter for bobil-reisende på plassen er foajeen, i kirkerommet, eller på Nordkapp-platået ved Globusen.

Nordkapplatået følger alle restriksjoner under pandemien, som antibac-stasjoner, avstandsmarkeringer og regelmessig rengjøring og desinfeksjon, opplyser driftssjef Sten Marvin Olsen. Vær oppmerksom på at hvis du ønsker å bestille et bryllup på Nordkapp på egen hånd, må du starte med å kontakte Scandic Nordkapphallen.

Nordkapp

Nordkapp Camping: Priser for camping (inkl. internett, bilvask, tømmemuligheter og fylling av drikkevann): Caravan/bobil 190 kr per natt.

To alternativer: Base Camp North Cape (tidligere Kirkeporten Camping) i Skarsvåg. Nordkapp Camp og Caravan ved Skarsvågkrysset.

Billett Nordkapphallen med alle fasiliteter: 260 kr voksen og 80 kr barn. Om man ikke skal se film, utstilling, eller benytte fasilitetene, gjelder en annen pris. Brudepar kan forhåndsbestille bord i restauranten.

Scandic har stevnet Nordkapp kommune for retten fordi de ikke fikk løyve til å innkreve avgift på Nordkapplatået, og saken var nylig oppe for retten, men domsavsigelsen er ikke klar i skrivende stund. Inntil videre er det derfor gratis å parkere på platået.

Man kan finne mange forslag til destinasjoner for utradisjonelle bryllup på Brudepikene.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden