Vedlikehold av terrasse: På tide å ta et røsk? | Din Fritid
Når du vasker terrassen er det anbefalt å benytte en myk kost for å ikke lage riper i overflatebehandlingen. Terrassen som vaskes her er ganske slitt, og skal mest sannsynlig overflatebehandles på nytt. Da kan det benyttes en skrubb med stiv bust. Foto: Iver Valkvæ/ifi.no
Vedlikehold av terrasse

På tide å ta et røsk?

Treverk må vedlikeholdes med jevne mellomrom for å holde i mange år. Om du har en platting - enten det er hjemme, på hytta eller ved vogna - som virkelig trenger en skikkelig omgang, skal du få noen gode tips til hvordan du gjør det.

Terrassen tar imot absolutt alt - forurensning, sol, regn, hagl, is og vind og et stadig tråkk. Derfor er belastningen ekstrem. Det er også grunnen til at terrassebordene bør få skikkelig pleie i starten av hver utendørssesong.

I de fleste tilfeller er det nok med en skikkelig terrassevask en gang i året, men om overflatebehandlingen er slitt og falmet kan det være et alternativ å rense den før ny behandling, dette sier ekspert på vask og vedlikehold, Helge Christiansen hos firmaet Krefting i en pressemelding til Din Fritid. Her forklarer han enkelt begge løsningene.

Hva er forskjellen på terrassevask og terrasserens?

Det finnes mange gode produkter på markedet, og det kan være vanskelig å skille mellom produkter med ulik funksjon, og nesten likt navn. Enkelt forklart er terrassevask produktet du skal ha om du kun skal vaske terrassen, før du tar den i bruk. Da vasker du rett og slett bare overflaten, uten å forstyrre overflatebehandlingen som ligger på treverket. Skal du derimot beise eller olje på nytt, og skal ha vekk gamle produkter, er det terrasserens som blir riktig.

– Det er spesielt viktig at terrassen er godt fuktet om du skal rense den. Terrasserensen skal ligge og virke på overflaten i minst 15 minutter. Om du ser at overflaten begynner å tørke så bør du etterskylle med vann for å holde overflaten god og fuktig, sier Helge Christiansen.

Dette trenger du:

  • Terrassevask eller -rens, alt etter behov
  • Vaskekost
  • Forlengerskaft
  • Egnet bøtte
  • Hageslange og tilgang til vann
  • Verneutstyr som anbefalt 

Fremgangsmåte

Rydd unna og gjør klart

Rydd hele overflaten som skal vaskes, og dekk til blomsterbed som ikke skal få såpe på seg. Ved bruk av sterke kjemikalier finner du alltid anbefalt verneutstyr i bruksanvisningen. Ved bruk av terrasserens er det også smart å dekke til fasade som står i nærheten av terrassen eller plattingen som skal vaskes, så du ikke skader malingen der ved et uhell. Pass også på planter og andre ting som du ønsker å bevare!

Bland sammen

Å lese bruksanvisningen er vi nordmenn litt for dårlige til, men det er viktig å blande ut såpa i riktig blandingsforhold. Blander du såpen for sterk kan du nemlig oppleve at den etser mer enn forventet, og du kan risikere å skade overflaten. Det er det motsatte av det vi ønsker.

Fukt treverket

Det ideelle været for terrassevask er overskyet og lett duskregn, for da unngår du at rengjøringsmiddelet tørker før du får satt i gang med skrubbingen. Hvis terrassen ikke er våt fra før, så bruker du en hageslange og forfukter treverket.

Påfør og skrubb

Skal du vaske terrassen er det helt fint å dyppe vaskekosten i bøtta med ferdigblandet såpe, og skrubbe i vei i terrassebordenes lengderetning.


En lavtrykksprøyte er perfekt for å påføre terrasserensen. Husk å kontroller at terrassen er godt fuktet før du setter i gang. Spray på mer vann om det er nødvendig. Rensen skal ikke tørke ut, og den skal virke i 15-20 minutter før du skrubber.

Terrasserens påføres best med en lavtrykksprøyte. Terrasserens skal gjerne virke på overflaten i 15-20 minutter før den skylles av, husk å lese deg opp på det aktuelle produktet du har kjøpt. Så er det bare å skrubbe i vei.


Når terrasserensen har fått stått og virket i 15-20 minutter kan du sette i gang å bearbeide overflaten. Det er anbefalt å skrubbe i terrassebordenes lengderetning.

Skyll av

Når det kommer til å fjerne vask og rens, så er det viktig å spyle av med store mengder vann. Dette er for at det ikke skal ligge igjen såpe på overflaten.


Bruk hageslangen og skyll av. Det er viktig at alle rester av terrasserensen blir fjernet, så bruk rikelig med vann.

Etterbehandling

Etter en terrasserens er det ikke uvanlig å oppleve fiberreisninger på terrassebordene. Det fikser du med slipepapir med en korning på 120 etter at det har tørket – fester du det på et forlengerskaft går det fort.

– Gi gjerne terrassen noen dager i varmt vær slik den får tørket skikkelig. Deretter sliper du over for å få bort alle fiberreisningene. Det er viktig at all fuktigheten er ute fra terrassebordene før du overflatebehandler den på nytt. Om du beiser eller oljer for tidlig risikerer du å stenge vannet inne i bordene, noe som kan resultere i at det flasser, avslutter Christiansen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden