Vårpuss: Klart for vårpussen | Din Fritid
Vårpuss

Klart for vårpussen

Påsken og våren står for døren, og for mange betyr det starten på campingsesongen. Mange åpner opp dørene på campingvognen igjen, setter opp forteltet eller tar den første turen med bobilen. Men det er alltid en del ting som må sjekkes og gjøres, slik at resten av sesongen blir like trivelig  som fjorårets.

Sjekkliste for vårklargjøring

Utvendig:

 • En grundig vask og polering må til hver vår. Bruk et vaskemiddel som ikke angriper tettemassen under listene. Hvilken type såpe du skal bruke er det mange meninger om, men grønnsåpe fungerer, og du får kjøpt mye bra hos caravanforhandlere. 
 • Ikke bruk høytrykksvasker, den kan gjøre mer skade enn nytte. Det beste er å bruke hageslangen og en myk svamp med såpe. Bruk heller ikke for varmt vann, da kan man i ytterste fall risikere at platene løsner fra isolasjonen.
 • Hele farkosten bør poleres. Og det ironiske er at det viktigste området er det du ikke ser - nemlig taket. Her er det spesielt viktig at ikke skitt og møkk fester seg i løpet av sommeren. Sjekk også at skruer og lister sitter skikkelig på plass, og bytt skruer som er rustne. Må du bruke tetingsmiddel, så ikke bruk byggsilikon, men midler anbefalt av bransjen.
 • Husk også å rengjøre teltskinnen, slik at forteltet glir lett på plass.
 • De områdene som er glassfiber må ikke behandles med midler som inneholder silikon, da blir overflatene matte.

Vinduer:

 • Vinduene skal vaskes med rikelig med lunkent vann, gjerne med litt flytende oppvaskmiddel i. Bruk ikke kjemiske rensemiddel eller vaskepulver. Vinduer tåler ofte lite, så bytt klut ofte, og pass på at den er fri for smuss som kan lage riper. Hvis det er riper i vinduene, kan disse repareres forsiktig med bilpolish, men vær forsiktig og prøv deg fram. På taklukene kan du godt bruke voks, slik at smuss og løv ikke fester seg i løpet av sesongen.

Understell:

 • Også under vognen og bilen bør du vaske minst en gang i året. Hvis det er antydning til rust må dette fjernes, før det lakkeres over med egnet lakk. Bruk gjerne en fagmann til dette. Gjør godt rent over alt, også i hjulkassene, slik at du ser om det er noen skader som må utbedres.

Bremser:

 • Bremser på en bobil er noe man overlater til fagfolk på en service. For du husker vel på å følge serviceintervallene på bobilen? 
 • Bremsene på en campingvogn bør kontrolleres av en kyndig person minst en gang i året. Bremsene er ofte enkle påløpsbremser, så her kreves det spesialkunnskap. Hvis campingvognen i løpet av sesongen blir tung å rygge, om bremsene går varme, om vognen bremser dårlig eller skjevt, eller at håndbremsen tar dårlig - så må bremsene justeres.

Dekk:

 • Når du først er under vognen eller bilen og vasker, så sjekk at dekkene ikke har sprekker. Spesielt om du har campingvogn som står mye rolig har gummien lett for å bli tørr, og selv om dekkene ikke virker slitte kan det hende de bør skiftes. Dekk er ferskvare. Etter 5-6 år er et dekk modent for utskifting samme om det ser slitt ut eller ikke. Grunnen er at selve gummien blir morken, hard og sprekker når den utsettes for belastning.
 • Dekkenes alder kan avleses ved det firesifrede DOT-nummeret som står på siden av alle dekk. Står det for eksempel 3111 betyr det at dekket er produsert i uke 31 i 2011.
 • Husk å sjekke lufttrykket, det er så viktig at du gjerne kan kjøre ens ærend innom en bensinstasjon.
 • Ligger du under vognen eller bobilen; sjekk at det ikke er synlige oljelekkasjer på støtdemperne. Hvis du må bytte, må det byttes likt på begge sider.

Kule:

 • Sjekk at kulen på hengerfestet er helt rund, og at den har en diameter på over 49mm. Hvis ikke må den skiftes.

Smøring:

 • Alle campingvognens bevegelige stag, wirer og ledd bør få et par dråper olje. På de fleste drag er det et par nipler som du må bruke fettpresse på. Slike nipler finnes også på akslinger. Støttebena må også avfettes og vaskes rene for smuss og gammel olje, og så smøres opp igjen. Hengsler, låser og andre bevegelige ting bør også få noen dråper tynn olje, mens gummilister rundt luker, dører og vinduer bør få en runde med silikon.

Batteri:

 • Batteriene kan renses i såpevann om nødvendig, mens poler og polsko pusses rene. Når du setter det på plass, kan du sette det inn med et tynt lag syrefri vaselin. Mål syrevekt, og etterfyll destilert vann hvis det er nødvendig.

Elektrisk utstyr og gass:

 • Hvis der er noe galt med det elektriske anlegget, bør du få en fagmann til å se på feilene. Skulle du gjøre noe galt kan det fort få store følger, for eksempel at isolasjonen smelter og ledningene blir så varme at de antenner noe rundt. Også gassledninger og tilkobling må sjekkes hvert år. Dette må du få autoriserte folk til å gjøre. En gasslekasje kan bli virkelig skjebnesvanger. Se egen sak om det på de neste sidene.

Fortelt:

 • Ta deg gjerne tid til å sjekke om plattingen er i vater, telen har en tendens til å flytte på masser og det som så ut til å være et stabilt underlag. Forteltet skylles av utvendige med kaldt vann, og eventuelt en bløt børste. Husk ingen såpe eller andre rengjøringsmidler. De ødelegger impregneringen. Det en god ide å etterimpregnere annethvert år, spesielt hvis forteltet står ute hele sesongen. Du kan enkelt gjøre dette selv med en femliters dunk impregnering og en hagesprøyte til å fordele det jevnt utover forteltet. Unngå å spraye på vinduene. 

Lekkasjer:

 • Husk å sjekke om vannsystemet har klart seg vinteren igjennom, uten lekkasjer. Det er kjedelig å fylle en hel vanntank, for så å oppdage at kranen eller varmekolben er lekk…

Tett?

 • Ta gjerne en fukttest på bobilen eller campingvognen din. Det kan gjøre at du finner usynlige lekkasjer og får utbedret de før det blir omfattende skader.

Propanslanger må byttes

Nordmenn flest nærmer seg høysesong for bruk av propangass og propanslanger. Lekkasjer og slitte slanger kan føre til fatale konsekvenser.

– Kontroller slanger og utstyr, og oppsøk fagkompetanse for å få hjelp, oppfordrer produktansvarlig Gunnar Kristensen i firmaet TESS.

Bruken av propangassdrevne innretninger har økt mye de siste ti årene. Ikke minst gjelder dette for utendørs grilling. Men selvsagt også for oss som er bobil eller campingvogn-eiere. Gass krever sikkerhetsmessig oppfølging fra brukerne, og erfaringene fra fagfolk i bransjen viser at det slurves mye.


Gass er potensielt faglig, og det er en god forsikring å la fagfolk sjekke anlegget årlig.

Kontroll

– Kontroller slanger og koblinger nøye før brukssesongen starter. Lekkasjer kan være livsfarlig. En propanslange er nemlig ferskvare. Den bør byttes jevnlig,  forklarer Kristensen, som har vært i slangebransjen i over 30 år. Både myndigheter og fagfolk anbefaler slangebytte etter 2-5 år. Produksjonsdato skal være preget inn i gasslangene, og de kontrolleres enkelt ved at man sjekker årstall på gasslangen, er den eldre enn 4 år bør den uansett skiftes ut. Det er en en rimelig forsikring.

Værutsatte slanger for griller bør byttes annethvert år. Det er uansett langt tryggere å bytte ofte enn å vente på en eventuelt akuttsituasjon.   

En propanslange som er utsatt for store lys, luft - og temperaturvariasjoner er spesielt utsatt. Med tiden blir den sprø og tørr. En bøyetest vil avsløre om den fortsatt holder god standard eller sprekker opp. Er du usikker bruk gjerne erfarne fagfolk som har den nødvendige kompetanse for å hjelpe til med utskifting av slanger, koblinger og andre komponenter. 

Vurder gjerne også å skifte ut gummislangen med et fleksibelt metallisk rør med skrukoblinger i endene, da har du med et enkelt grep oppgradert propananlegget og gjort det tryggere sier faglærer i gassteknikk på Teknologisk institutt, Norsk Gassenter, Johan B. Langfeldt,

Samtidig bør du også investere i en ny regulator samtidig med slangen, kostnaden er minimal når man tenker på de verdier den beskytter, mener Langfeldt.

– Enkelte regulatorer «klirrer» litt når man rister på dem, det er slik det skal være. Det er på disse lagt inn en liten kule som har en viktig funksjon. Om slangen rives, eller revner, så vil denne kulen fungere som en overstrømsventil. Det vil si at den vil tette utløpet slik at ikke gass strømmer uhindret ut.


Produktansvarlig for lavtrykk i TESS, Gunnar Kristensen, oppfordrer alle brukere til å ta propanslangen på alvor.

Inspiser 

– Alle propanslanger skal være merket med et årstall som viser når den ble produsert. Ubrukte propanslanger kan være flere år gamle. En grundig inspeksjon vil være den beste forsikringen for å fastslå tilstanden. Ubrukte slanger bør også kontrolleres, avslutter Christensen.

Fakta om propan:

 • Propan har et kokepunkt på – 42°C og er tyngre enn luft. 
 • Eksplosjonsområde i luft er 2,1-9,5 vol %. 
 • Energiinnhold 12,8 kWh per kilo. 
 • Forholdsregler ved gasslukt eller registrert lekkasje: 
 • Steng gasstilførselen (ved gassflasken) 
 • Ta av regulatoren 
 • Stopp bruk av alle tennkilder (sigaretter, åpen ild, elektrisk verktøy etc.) 
 • Luft grundig ved å åpne vinduer og dører 
 • Vurder evakuering av område (varmepåvirket flaske, avstand 300 meter)

Husk propanvettreglene:

 • Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
 • Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Spør forhandleren hvis du er i tvil om noe. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
 • Sjekk lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.
 • Propanslangen skal være EN- eller SIS-merket. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje
 • farge.
 • Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Dette kan du gjøre med sterkt såpevann, eller bruke egne propanlekkasjesprayer som er å få kjøpt i faghandelen. Bøy/knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Både AGA og Teknologisk Institutt as Norsk Gassenter anbefaler skifte hvert 3. år.
 • Bruk kun CE-merket propanutstyr.
 • Ikke utsett flasken for kraftig varme.
 • Propanflasken skal alltid stå. Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil da ikke avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan da eksplodere.
 • Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
 • Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
 • Etter bruk, koble regulatoren fra flasken. Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
 • Du kan oppbevare inntil 22 kilo propan inne, og samme mengde i uthus, garasje eller liknende.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden